A Román Építészkamara központjának felújítása | Bukarest, Románia

A Román Építészkamara központjának felújítása | Bukarest, Románia

Az 1927-ben épült ház egykor a román építész, Florea Stănculescu családi otthona volt. A neoromán stílusú épületet a 2010-es évek közepén kezdték el felújítani, ma az ország Építészkamarájának központja. A PACE válogatásába a kreatív, ugyanakkor a múltat tiszteletben tartó felújítási megoldásai miatt került be.

A régi, eredeti elemek megőrzésével, szinte láthatatan beavatkozásokkal újította fel az 1927-ben épült bukaresti házat a Starh építésziroda. A tervezők számára izgalmas feladatot jelentett, hogy milyen mértékig tudnak észrevétlenül beavatkozni az épületbe – ez pedig nem egy helyen játékos megoldásokat eredményezett.

Az ódon gerendáktól a megmaradt téglákon át a kályhacsempékig műtárgyként tekintettek az építészek minden részletre, ennek megfelelően finoman foglalták bele azokat az összképbe.

Bár az épület fő funkciója a Román Építészkamara irodájának és könyvtárának elhelyezése, a 2017-ben átadott bukaresti házat már a felújítás során úgy tervezték, hogy közösségi funkciókat is betöltsön. Így kiállításoknak, kulturális eseményeknek is helyet tud adni, ezáltal pedig az egész környékre (Bukarest egy óvárosi, de nem frekventált negyedére) is hatással van.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kelet-Európa legszebb közösségi kertjei | Top 5
east

Kelet-Európa legszebb közösségi kertjei | Top 5

A közösségi kertek olyan nyitott, városi zöldterületek, melyeket a helyi közösség gondoz. Hasznosságuk túlmutat azon, hogy területükön friss, vegyszermentes, helyi zöldséget és gyümölcsöt termelnek maguknak a városlakók: a kertészkedés pozitív hatással van testre és lélekre, csökkenti a neurózist, környezettudatosságra és önellátásra nevel. A legtöbb esetben azonban a közösségépítő funkció a
3D-nyomtatással mentik meg a korallokat
tech

3D-nyomtatással mentik meg a korallokat

Hongkong nemcsak nyüzsgő központja az üzleti életnek, de partjainál gazdag élővilágot is felfedezhetnek az itt élők és az ide látogatók. A globális felmelegedés veszélyezteti az itt honos korallfajokat, azonban egy innovatív megoldás segíthet ezeknek a túlélésben. Bár az itt élő korallfajok ellenállóbbak sok társuknál a felmelegedés hatásaival szemben, a közelmúlt
Ismét digitális divathét Budapesten
divat

Ismét digitális divathét Budapesten

A Magyar Divat & Design Ügynökség négynapos online rendezvényén, a Budapest Central European Fashion Weeken  huszonhat magyar és tizenegy régiós tervező munkáit mutatja be előre rögzített runway-videókkal március 25-28. között. A tavaly őszi után ismét digitális divateseményt rendeznek a koronavírus-járvány miatt, ám ez a mostani divathetet talán még színesebbé is teszi: