A sztereotípiák vége  | Say No Mo, Kijev

A sztereotípiák vége | Say No Mo, Kijev

Nemet mondani a hagyományos szépségszalonokra, nemet mondani a nemi megkülönböztetésre és nemet mondani a konvencionális megoldásokra ezért kapta a Say No Mo nevet Kijev legújabb (és legkúlabb) szépségszalonja.

Nem könnyű leszámolni a sztereotípiákkal, de a Balbek Bureau csapatának rendre sikerül. Kijev legmenőbb szpotjainak felelősei legutóbb a szépségszalon intézményét gondolták újra. Sőt, valójában fogták, lerombolták, és ismét felépítették, hogy valami sokkal szabadabb szülessen belőle.

A Say No Mo esetében a megrendelő és az építészek is azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egy gendersemleges, 21. századi, ütős enteriőrt hozzanak létre. Ami adott volt, az egy régi bérház Kijev belvárosában: 200 négyzetméter, két szint és négyméteres belmagasság.

A szalon földszintjén kapott helyet a fodrászat és a kozmetika, az emeleten pedig a lounge, a manikűr és a pedikűr. Na meg a koktélbár.

A tér leghangsúlyosabb eleme, a recepció félbetört beton boltíve szimbolikus jelentőséggel bír: a hagyományos sztereotípiák lerombolását jelzi. A beton és a szürke szín nyers erejét olyan finom részletek ellensúlyozzák, mint a bársony huzatok vagy a rozsdamentes acélfelületek aranyozása.

A tervezők nem csak az esztétikumra fókuszáltak: a pedikűrben például a vendégek kényelme mellett arra is figyeltek, hogy a dolgozóknak is a legergonomikusabb munkakörülményeket teremtsék meg.

A koktélbár a teljes nyitva tartási idő alatt üzemel, de az is előfordul, hogy az egész szalon egy nagy bulihelyszínné alakul  – a berendezés ezért könnyen a szituációhoz alakítható.

Balbek Bureau | Behance | Facebook | Instagram

továbbiak
Kommunista üdülők az idő perspektívájából
art

Kommunista üdülők az idő perspektívájából

Karol Palka [http://karolpalka.com] lengyel fotográfus „Red Room” című fotósorozata a kommunista rezsim idejét idézi meg: olyan kiválasztott európai kormaradványokat örökít meg, melyeken az eltelt évek otthagyták a nyomukat. A fotográfiákon keresztül olyan helyszínekre látogathatunk el, mint például a mára bezárt kormánypárti üdülőhely, a Hotel Polana, amely a csehszlovákiai
Fenntartható divat Szlovákiából | BAGBET
east

Fenntartható divat Szlovákiából | BAGBET

Alžbeta Irhová sosem tanult divattervezést, mégis az ő nevéhez köthető az egyik legismertebb környezettudatos ruhamárka Szlovákiában. A 2017-ben indult BAGBET megunt, kidobásra ítélt ruhadarabokba lehel új életet, túlgondolás nélkül. Crop toppá alakított férfiingek, komfortos ruhák és sörszállítást megkönnyítő táska kétkerekűre – upcycling, egy kis csavarral. Legutóbbi, a Čierne diery [https://www.
HIGHLIGHTS | poszterek
art

HIGHLIGHTS | poszterek

Egy poszter üzenete: „elérhető vagyok” – másképp megfogalmazva, a plakát megfizethető műalkotás. A megfelelő print kiválasztására szeretünk időt szánni, mérlegelünk és átgondolunk, hiszen nem hétköznapi dekorációs kellékről beszélünk, amelyet a fal színéhez választunk. A poszter sokáig egyet jelentett a reprodukcióval, vagyis valaminek a másával, ami elhitette velünk, hogy birtokosai vagyunk az