A Tisza-tó képeslapokon | Neszmélyi Réka

A Tisza-tó képeslapokon | Neszmélyi Réka

Tiszavirágzás, darumadár, kócsag és horgászcsónak – ha jól ismeritek Magyarország tájait, ezek a motívumok biztos, hogy a Tisza-tó környékét fogják az eszetekbe juttatni. Neszmélyi Réka meg is rajzolta, és képeslapként mutatja be nekünk ezeket a jelképeket. Mutatjuk!

A Tisza-tó a Balaton után Magyarország második legnagyobb tava. Gazdag élővilággal és saját ökoszisztémával rendelkezik – a természetkedvelők számára igazi paradicsom. Réka pár éve kezdte el egyre jobban felfedezni a Tisza-tó vidékét, ezt idén ősszel már saját lakóhajójával szeretné tovább folytatni. A környék iránti szeretete és csodálata arra inspirálta, hogy képeslap formájában hívja fel a figyelmet a táj megőrzésére és védelmére.

„A Tisza-tó egyre népszerűbb belföldi úti cél. Engem mindig is aggasztott az éppen fejlesztés alatt álló területek sorsa, főleg, ha ezek nemzeti parkok vagy tájvédelmi körzetek. Félelmetes látni, milyen tempóban kezdenek újabb és újabb beruházásokba, fejlesztésekbe a környéken. A Balaton közelében mára egyre kevesebb helyen lehet érintetlen természettel találkozni, szerintem ez intő jel arra, hogy a második legnagyobb tavunkkal is ez történhet. Számomra fontos, hogy a tóra érkező emberek óvatossággal, türelemmel és figyelemmel forduljanak a táj és a közösség, az élővilág felé. Bár képeslapjaim ezt a problémát nem fogják megoldani, egy picit segítenek ráhangolódni a táj értékeire és egy olyan szemléletre, ami segíthet ebben a helyzetben” – mondta el nekünk Réka.

A képeslapokat díszítő illusztrációk elsősorban olyan madarakat, jelenségeket és sajátosságokat mutatnak meg, amelyekkel leginkább akkor találkozhatunk, ha kimegyünk a tóra nézelődni. Ilyen a bakcsó, ami az öblítőcsatornákra benyúló fák ágain figyeli a zsákmányát, vagy az őszi darubehúzás és persze a tiszavirágzás, ami egy életre szóló élmény mindenkinek, aki közelről megtapasztalja. A tervező számára továbbá fontos volt még a tóra jellemző horgászközösségnek, csónakjaiknak és szokásaiknak megjelenítése is, mivel az ő hozzáállásuk és természethez való viszonyuk jó referenciapontként szolgálhat azok számára, akik először látogatnak el a környékre.

„A képeslap számomra egyértelműen nem csak szimpla szuvenír, hanem hírvivő felület. Lehetőséget ad arra, hogy lelassuljunk, átgondoljuk az élményeinket és hírt adjunk az otthon maradottaknak. Ez a hordozófelület perspektívát ad a projektnek, hogy az a tótól eltávolodva is tovább élhessen” – emelte ki Réka.

A képeslapok ugyan még a tervező fiókjában hevernek, de a tervek szerint hamarosan ti is beszerezhetitek őket!

Ha Réka illusztrációi nektek is elnyerték tetszéseteket, ajánljuk még figyelmetekbe az általa tervezett METRONOM névre hallgató, zenei ismeretterjesztő társasjátékot is, amelyről már korábban írtunk.

Neszmélyi Réka | Behance | Instagram

továbbiak
Működő zongorával áll elő a LEGO
egyéb

Működő zongorával áll elő a LEGO

Augusztus elsején landol a polcokon a LEGO Ideas eddigi egyik legizgalmasabb terméke, egy működő zongora. A LEGO Ideas kezdeményezés lényege, hogy a LEGO-közösség támogatásával a rajongók egyedi ötletei valósulhatnak meg. Így jelent meg korábban Legóból a Flintstone-család vagy a Jóbarátokból ismert Central Perk kávézó is. Az Ideas legújabb piacra kerülő
Adatvédelem és költészet az AWO arculatában
digitális

Adatvédelem és költészet az AWO arculatában

A Nagy Testvér az interneten is figyel, legalábbis ezt sugallja egy adatvédelmi szerv, az AWO új arculata. Az AWO [https://www.awo.agency/] ügynökség az adatvédelemre specializálódott, többek között olyan ügyek felgöngyölítésében vett már részt, mint a Cambridge Analytica-botrány vagy a Google hirdetéstechnológiai gyakorlatai. Az ügynökség új arculatán az Accept
Aki valóra váltja az álmokat | A Studio Proba medencefreskója
design

Aki valóra váltja az álmokat | A Studio Proba medencefreskója

Alex Proba nem csak a megrendelői, hanem saját álmait is sorra valóra váltja. Portfóliójának legújabb gyöngyszeme egy kaliforniai ház medencefreskója, egy olyan projekt, amelyről mindig is álmodott. Nincs sehol kőbe vésve, hogy egy medence falát csak csempe, vagy a jól ismert, szigorúan kék műanyag burkolat fedheti, mégsem jutott eszébe eddig