fbpx
Nyomj Entert

A valóságban is megépült a lengyel animációs filmből ismert ház

Bogusław Barnaś, lengyel építész és vizualizációs művész testvére, Rafał egyedülállót alkotott építészet és animáció határmezsgyéjén: építészeti tervből egy filmdíjakat bezsebelő animációs kisfilmet, ami most a valóságban is megépült.  Elkészült a Lengyel Farmház!

Bogusław Barnaś 2009-ben alapította a BXB stúdiót, miután többek között a Foster + Partnersnél is dolgozott. 


A Lengyel parasztház nevet viselő projekt egy történelmi tanya átalakítása. Bogusław szerint nem csupán egy kortárs épületről van szó, hanem egy olyan egyedülállóan kiegyensúlyozott térről, ahol a helyi hagyományok, a táj és a funkció mélyreható szintézise valósul meg. A 100 éves főépületet vendégházzá újította fel, körülötte pedig öt melléképületet emelt, egy átjárható komplexumot létrehozva.  Az 1. számú pajta az ingatlan út menti bejáratánál épült, egy garázs és egy tornaterem található benne. A bejárat a 2. számú pajtából nyílik, ami a 3. számú épületben található gyermekzónába és a főcsarnokba vezet. A 4. pajtában helyezkedik el a konyha és két dolgozószoba, a legnagyobb, 5. számú pajta pedig egy kétszintes lakóteret és egy hálószobát foglal magában. A parasztház jellegzetessége, hogy többféle stílusú, fa díszítőelemmel operál, ami átható fás illatot kölcsönöz az egész farmnak. Ezek mindegyike az eredeti épületek díszes famunkáiból merített ihletet.

Fotó: Piotr Krajewski


A projekt már a megépülése előtt,  2019-ben globális figyelmet keltett, amikor Rafał Barnaś lefényképezte a projekt makettjét, és egy animációs kisfilmet készített belőle. Az ArchiPaper névre keresztelt alkotás egy esztétikai kísérlet, ahol Rafał szokatlan módon mesél az építészetről. Bogusław és Rafał a sikereken felbuzdulva éppen egy újabb projekten és egy újabb filmen dolgozik.

BXB Studio | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük