A valóságban is megépült a lengyel animációs filmből ismert ház

A valóságban is megépült a lengyel animációs filmből ismert ház

Bogusław Barnaś, lengyel építész és vizualizációs művész testvére, Rafał egyedülállót alkotott építészet és animáció határmezsgyéjén: építészeti tervből egy filmdíjakat bezsebelő animációs kisfilmet, ami most a valóságban is megépült.  Elkészült a Lengyel Farmház!

Bogusław Barnaś 2009-ben alapította a BXB stúdiót, miután többek között a Foster + Partnersnél is dolgozott.


A Lengyel parasztház nevet viselő projekt egy történelmi tanya átalakítása. Bogusław szerint nem csupán egy kortárs épületről van szó, hanem egy olyan egyedülállóan kiegyensúlyozott térről, ahol a helyi hagyományok, a táj és a funkció mélyreható szintézise valósul meg. A 100 éves főépületet vendégházzá újította fel, körülötte pedig öt melléképületet emelt, egy átjárható komplexumot létrehozva.  Az 1. számú pajta az ingatlan út menti bejáratánál épült, egy garázs és egy tornaterem található benne. A bejárat a 2. számú pajtából nyílik, ami a 3. számú épületben található gyermekzónába és a főcsarnokba vezet. A 4. pajtában helyezkedik el a konyha és két dolgozószoba, a legnagyobb, 5. számú pajta pedig egy kétszintes lakóteret és egy hálószobát foglal magában. A parasztház jellegzetessége, hogy többféle stílusú, fa díszítőelemmel operál, ami átható fás illatot kölcsönöz az egész farmnak. Ezek mindegyike az eredeti épületek díszes famunkáiból merített ihletet.

Fotó: Piotr Krajewski


A projekt már a megépülése előtt,  2019-ben globális figyelmet keltett, amikor Rafał Barnaś lefényképezte a projekt makettjét, és egy animációs kisfilmet készített belőle. Az ArchiPaper névre keresztelt alkotás egy esztétikai kísérlet, ahol Rafał szokatlan módon mesél az építészetről. Bogusław és Rafał a sikereken felbuzdulva éppen egy újabb projekten és egy újabb filmen dolgozik.

BXB Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szemet gyönyörködtető buszállomások Kelet-Európából | TOP 5
east

Szemet gyönyörködtető buszállomások Kelet-Európából | TOP 5

A közösségi közlekedés előnyeivel mindenki tisztában van: környezetkímélő, ideális esetben gyors, valamint jól kiépített, így használata könnyű és praktikus. Az előbb felsorolt pozitív tulajdonságoknak köszönthetően naponta emberek milliói szállnak buszra vagy éppen villamosra. Azzal azonban már kevesebben szembesülünk, hogy ha a hétköznapok rohanásában egy percre megpihenünk, és jobban szemügyre vesszük
24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!
architecture

24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!

Aki valaha is végigcsinált már felújítást, vagy még inkább építkezést, az valószínűleg úgy gondolja, hogy egy életre elég volt belőle. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy akár 24 óra alatt fel lehet építeni egy hangulatos házat? A megoldást a Topol-27 jelenti, melyet a moszkvai Bio Architects építész iroda terveztett.
Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben
architecture

Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben

A 20. század egyik legkiemelkedőbb amerikai építészének, Frank Lloyd Wright terveinek több mint a fele soha nem épült meg a valóságban, azonban ezt most orvosolta az Angi. Az amerikai építészmester néhány házát 3D tervezés segítségével keltették életre. Hármat választottak ki és valósítottak meg a korábban el nem készülő tervek közül: