Szemet gyönyörködtető buszállomások Kelet-Európából | TOP 5

Szemet gyönyörködtető buszállomások Kelet-Európából | TOP 5

A közösségi közlekedés előnyeivel mindenki tisztában van: környezetkímélő, ideális esetben gyors, valamint jól kiépített, így használata könnyű és praktikus. Az előbb felsorolt pozitív tulajdonságoknak köszönthetően naponta emberek milliói szállnak buszra vagy éppen villamosra. Azzal azonban már kevesebben szembesülünk, hogy ha a hétköznapok rohanásában egy percre megpihenünk, és jobban szemügyre vesszük környezetünket, igazi építészeti műremeknek számító állomásokkal találkozhatunk. Mai válogatásunkban ezekből szemezgettünk!

Eszék | Horvátország

Az éjszaka halvány lámpafényében is messziről csillogó eszéki buszállomást teljes egészében üveglapok borítják, melyek izgalmas és igazán esztétikus módon játszanak a rájuk vetülő fényekkel. A Rechner építész iroda által megálmodott modern pályaudvar tetőszerkezete egy hullámot formáz, amely a buszutak kellemes ringását idézi. A kétszintes épület alatt tágas mélygarázs található, mögötte pedig 16 buszperon helyezkedik el.

Fotók: Mario Romulic, Drazen Stojcic

Csenger | Magyarország

A Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre stílusában, a régi vas-műszaki bolt helyén készülhetett el az új csengeri buszpályaudvar. Az íves tetőszerkezet, valamint a tiszta, rendezett látványt nyújtó fehérre festett falak hamar felhívják magukra az utazóközönség figyelmét. A pazar, parkosított környezetben elhelyezkedő állomás nagy alapterületének köszönhetően különböző szolgáltatásoknak is otthont ad.

Fotók: magyarbusz.info, szabolcshir.hu

Brno | Csehország

A brnoi buszállomás a legjobb példa arra, hogyan őrizhetjük meg a brutalista irányzatra jellemző stílusjegyeket egy régi épület esetében úgy, hogy közben az teljes felújításon esik át. A CHYBIK + KRISTOF tervezői a legfontosabb betonelemeket az eredeti állapotban hagyták, míg a falakat kibontották, a mennyezet szerkezetét pedig láthatóvá tették.

Fotók: Alex Shoots Buildings

Velenje | Szlovénia

A Velenje városközpontjától nem messze fekvő buszállomás szinte a semmiben lebeg. Ez az egyedi koncepció nemcsak az elrendezés, de a zöld tartóoszlopokon fekvő, dobozszerű burkolat miatt is különleges. A fehér alapon apró, pontszerű résekkel díszített homlokzat, melyet a Gužič Trplan Arhitekti csapata tervezett, a pályaudvarokról jól ismert “indulás” és “érkezés” jelzőtáblákat idézi.

Fotók: Miran Kambic

Nyitra | Szlovákia

Környezettudatosság és minimalizmus jellemzi a nyitrai buszpályaudvart, mely a designcité+ kreatív stúdió tervei alapján készülhetett el. Külön érdekesség, hogy a letisztult formavilággal rendelkező állomás ülőalkalmatosságait az mmcité+ biztosította, kiknek munkájával olyan hazai köztereken is találkozhatunk, mint a Naplás-tó partja vagy a Széllkapu park.

Fotók: hypeandhyper.com

Rechner Arhitektura | Web
CHYBIK + KRISTOF | Web | Facebook | Instagram
Guzic Trplan Arhitekti d.o.o. | Web
mmcité+ | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily, Magyarbusz[Info]

továbbiak
A valóságban is megépült a lengyel animációs filmből ismert ház
poland

A valóságban is megépült a lengyel animációs filmből ismert ház

Bogusław Barnaś, lengyel építész és vizualizációs művész testvére, Rafał egyedülállót alkotott építészet és animáció határmezsgyéjén: építészeti tervből egy filmdíjakat bezsebelő animációs kisfilmet, ami most a valóságban is megépült.  Elkészült a Lengyel Farmház! Bogusław Barnaś 2009-ben alapította a BXB stúdiót, miután többek között a Foster + Partnersnél is dolgozott. A Lengyel parasztház
24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!
architecture

24 óra alatt felépíthető ház? Létezik!

Aki valaha is végigcsinált már felújítást, vagy még inkább építkezést, az valószínűleg úgy gondolja, hogy egy életre elég volt belőle. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy akár 24 óra alatt fel lehet építeni egy hangulatos házat? A megoldást a Topol-27 jelenti, melyet a moszkvai Bio Architects építész iroda terveztett.
Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben
architecture

Frank Lloyd Wright soha meg nem épült házait keltették életre 3D-ben

A 20. század egyik legkiemelkedőbb amerikai építészének, Frank Lloyd Wright terveinek több mint a fele soha nem épült meg a valóságban, azonban ezt most orvosolta az Angi. Az amerikai építészmester néhány házát 3D tervezés segítségével keltették életre. Hármat választottak ki és valósítottak meg a korábban el nem készülő tervek közül: