Más típusú látnivalók Pozsonyban | Lenka L. Lukačovičová: Lonely Planet Trnávka

Más típusú látnivalók Pozsonyban | Lenka L. Lukačovičová: Lonely Planet Trnávka

Lenka L. Lukačovičová Lonely Planet Trnávka című projektje Pozsony egy olyan, ismeretlen arcát mutatja meg, amelyet semelyik útikönyvben nem találunk meg.


Hlavné námestie (Fő tér), Kék templom, Várostörténeti Múzeum, Vár, Szent Márton-székesegyház. A Lonely Planet szerint a „kötelező látnivalók Pozsonyban” között ezek a „legjobb választások”. Trnávka – amely a szlovák főváros egyik városrésze – nem meglepő módon, nem szerepel a listán: a városközponttól körülbelül öt kilométerre van, óvoda, iskola, templom, focipálya, egészségház, posta, rendőrség és bevásárlóközpont található ott. „A helynek megvan a maga atmoszférája, a maga urbanista, építészeti karaktere és vidéki-urbánus környezete. Tűzoltóútjairól és a Masaryk kolóniáról ismert, amely két világháború között épült. Egészen a közelmúltig vad periféria hírében állt, és egyben ellenőrizetlen szigetként is, amely bizonyos szempontból ellenállt a befektetéseknek” – mondja Lenka Trnávkáról, ahol nincsenek kötelező látnivalók. Vagy mégis?

A művészek gyakran ráirányítják a figyelmünket korábban észre nem vett fogalmakra, tárgyakra vagy helyekre. Az emberek úgy járnak iskolába, dolgoznak, vásárolnak és üzletelnek, hogy nem fordítanak különösebb figyelmet környezetükre, különösen akkor, ha például nem egy történelmi városközpontban élnek. Lenka L. Lukačovičová Lonely Planet Trnávka című projektje Trnávka hol vicces, hol abszurd csendéleteit mutatja be. A címnek, amely ironikus utalás a híres útikönyvkiadóra, két jelentésrétege van. „Az első az, hogy abszolút hiányzik a kulturális élvezet, a második pedig az általam bérelt vitringalériához kapcsolódik. Ez az a hely, ahol havonta egyszer képeket cserélek. Ez egyfajta útmutatást ad ahhoz a helyhez, ahol élünk–egy hely, amely folyamatosan alakul.”

Mivel Lenka a környéken lakik, ez nem egy egzotikus hely számára. Nem turistaként néz körül, hanem belső nézőpontból. Sőt, figyelmesen nézi és gondosan megjegyzi a körülötte lévő dolgokat, ezért mindig talál valami érdekeset. „Megállás nélkül itt mozgok. A táskámban van egy fényképezőgép, és amikor például kávézni megyek, gyakran észreveszek valami abszurditást, amit azonnal lefotózok. Megjegyzem azokat a helyeket is, ahol építkezés folyik vagy változások történnek, és rendszeresen feltérképezem őket, majd egy-egy séta alkalmával visszatérek oda, hogy megörökítsem.”

A fotós a trnávkai közösség tagja. Mivel fotóit a helyi vitringalériában, az Instagramon, kiállításokon és zinekben is bemutatja, a helyiek is tudnak a projektről. Még ennél is fontosabb, hogy a fotók kellemes emlékeket idéznek fel, lehetőséget adnak arra, hogy játékosan szemléljék a környezetünket, és közösségi érzést keltenek. „Az emberek többnyire pozitívan reagálnak. Egyszer egy idős hölgy felhívott, hogy meglátta a régi autóját a képen, és hogy örülne, ha meglenne neki ez a kép. Vannak olyanok is, akik akkor írnak nekem, amikor valamilyen eseményre készülnek vagy építenek valamit. Azt is szeretik megtippelni, hogy hol találtam ezt vagy azt a tárgyat, mert a mindennapokban nem vették észre.”

A Lonely Planet valószínűleg soha nem fogja Trnávkát „Pozsony kötelező látnivalói” között ajánlani, Lenka viszont igen. „Csak itt találsz tigristakarókat a kerítésen, dinoszauruszmodelleket a kertben, „papucsos” padokat, datolyaszilvákat vagy szempillás autót. Ez az, ami.”


Lenka Lukačovičová | Web | Instagram
Lonely Planet Trnávka | Web | Instagram

továbbiak
Hegyi tájba illeszkedő luxus: íme, a Hotel Belmonte!
design

Hegyi tájba illeszkedő luxus: íme, a Hotel Belmonte!

A Lengyelország déli részén fekvő hegyvidéki Krynica-Zdrój városában kapott helyet az ötcsillagos Belmonte szálloda. A hely nyújtotta élmény gyógyfürdővel, a mellette húzódó sípályával és a Beszkidek-hegységre nyíló panorámával válik teljessé. A luxuskomplexum enteriőrtervéért a lengyel BUCK.STUDIO felelt. Mutatjuk! A Hotel Belmonte belső tereinek egyik fő vezérmotívuma a kör, ami
A Q Contemporary bemutatja Keserü Ilona: MIND című kiállítását
lifestlye

A Q Contemporary bemutatja Keserü Ilona: MIND című kiállítását

A Q Contemporary MIND című kiállítása az idén 90. életévét betöltő Keserü Ilona és kivételes alkotótevékenysége előtt tiszteleg. A kronológia helyett azonban inkább egy olyan motivikus és tematikus fókusz határozza meg a tárlat jellegét, amelynek révén az egyes szekciók a meghatározó formák, technikák és kutatások aktuális és műtárgyakban manifesztálódó együttállásain
Olafur Eliassonnal tervezett napenergiával működő fényforrásokat az IKEA
design

Olafur Eliassonnal tervezett napenergiával működő fényforrásokat az IKEA

Összefogott az IKEA és a Little Sun társadalmi vállalkozás, hogy kiderítsék, hogyan válhat a mindennapi használati tárgyak napenergiával való működtetése a dizájnon keresztül beszédtémává. Így született meg a SAMMANLÄNKAD, amely két, napenergiával működő, LED-es lámpából áll. A világszerte elismert művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapította Little Sun társadalmi