Ahol a történelem és a jövő találkozik | Épületfelújítás Prágában

Ahol a történelem és a jövő találkozik | Épületfelújítás Prágában

Prága egyre inkább felkapott Smíchov kerületében egy újabb indusztriális épület csöppent vissza a körforgásba. Bár eredeti funkciójától már a felújítás előtt jó pár évvel eltávolodott, sok helyen felidézi múltját.

A Five Building eredetileg villamosdepóként üzemelt, Prága közlekedési vonalainak átalakulásakor azonban az épület teljesen elveszítette a kapcsolatot a villamoshálózattal. Jó pár évig állt kihasználatlanul, ám a kerület felvirágzási folyamatában egyértelmű volt, hogy rá is sor kerül majd. Végül fő megbízóként a MSD gyógyszervállalat szállt be a felújításba, mellyel a Quarta építész stúdiót bízták meg.

A tervezés során az első szempont, melyet figyelembe kellett venni, az az épület egyenlőtlen térbeli és vertikális adottságainak halmaza volt – meg kellett határozni egy új alapterületet és egy magasságot is.

A régi épület mindkét utcai homlokzatát megtartották és felújították. A járókelők könnyen megközelíthetik a bejáratot, amely nem egyből az irodákba, hanem egy bevásárló- és éttermi térbe nyílik. Itt nagy figyelmet fordítottak az olyan eredeti részletek hangsúlyozására, mint a fém-beton dupla homlokzat vagy a mennyezet alatt szabadon futó csövek rendszere.

Az épület legkedveltebb része kétségtelenül a tetőterasz, amely a legjelentősebb prágai műemlékekre – a várra, a Nemzeti Színházra és a Vyšehradra – néz. Ha a friss levegőn dolgoznának,  az épületben dolgozók feljöhetnek ide a laptopjukkal is, hiszen rengeteg munkára és pihenésre alkalmas ülőhellyel látták el a teraszt.

Quarta Architektura | Web | Facebook | Instagram

Fotók: BoysPlayNice

Forrás: Linka News

továbbiak
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
community

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

A csúcsgasztronómiához nem feltétlenül szükséges népes csapat – elegendő mindössze két ember, akik nemcsak az ízélményre, hanem a vendégre is odafigyelnek. Egy jó hangulatú kerti sütögetés saját udvar híján is megoldható, de fontos, hogy némi szenvedély is kerüljön a grillhúsok mellé. Családi ünnepségek, születésnapok alkalmával nem szükséges tortadobozzal átverekednünk magunkat a
Természet és világítás összhangja | Plydesign X Nieto Light
east

Természet és világítás összhangja | Plydesign X Nieto Light

Értékteremtés, természetközeliség, a formák szabad értelmezése és innovatív világítástechnika: a magyar Plydesign ezúttal a Nieto Light designmárkával közösen alkotott új, figyelemreméltó designlámpát. A Plydesign már jól ismert a skandináv designkultúrából inspirálódó, kifogástalan ergonómiájú és kifinomult bútorairól, amelyek nemcsak hazai, hanem nemzetközi színtéren is megállják a helyüket. A márka filozófiája azonban
HIGHLIGHTS | Poszter, plakát, hirdetővászon
design

HIGHLIGHTS | Poszter, plakát, hirdetővászon

Mitől jó egy plakát? Mindenekelőtt attól, hogy felhívja magára a figyelmet. De mégis mi kell ahhoz, hogy egy poszter vonzza a tekintetünket, megszólítson bennünket, figyelmet követeljen magának? Elég egy ütős vagy szellemes szlogen? Elég egy szokatlan vagy épp jól bejáratott betűtípus? És vajon mi a helyzet a termékkel, amiről a