A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával

A nők ünneplése a tipográfiában | Interjú Amber Weaverrel, a Femme Type alapítójával

A tipográfia történetében a betűtervezéssel foglalkozó nők régóta alulreprezentáltak. Amber Weaver úgy döntött, hogy lépni fog, és megadja a kortárs női tervezőknek azt az elismerést, amit megérdemelnek. 2019-ben elindította a Femme Type nemzetközi platformot, hogy támogassa a magukat nőként azonosító tipográfusokat. Beszélgetésünk során megosztotta gondolatait a sokszínűség fontosságáról, és bepillantást engedett a hétköznapjaiba is.


Ez a cikk eredetileg a Hype&Hyper nyomtatott magazin 3. számában jelent meg.

Mesélnél egy kicsit a Femme Type elindításának kezdeti lépéseiről?

2018-ban a Femme Type egyetlen nyomát a laptopomon lehetett megtalálni a képernyőm jobb felső sarkában lévő mappába rejtve. A mappa két dokumentumból állt, egyrészt egy kis olvasási listából, másrészt az általam gyűjtött betűtípusokon dolgozó tipográfusok és kreatívok listájából. Ez egyáltalán nem volt terjedelmes lista – azt hiszem, akkoriban körülbelül 10 ember szerepelt rajta –, utólag visszagondolva ez a tény önmagáért beszél. Már akkor megerősítette a női reprezentáció hiányát a betűtípusok világában, mielőtt még elkezdtem volna mélyebben utánajárni a témának. Könyveket, magazinokat, mindenféle tipográfiával kapcsolatos kiadványt átnéztem, amire egyetemi tanulmányaim során rátehettem a kezem, és végül egy gondolat villant a fejemben: „Hol vannak a nők?” Rájöttem, hogy a legtöbb név férfi volt, és ez a felismerés indította el az elhatározásomat, hogy készítek egy listát, amelyen csak női tervezők szerepelnek. Egy gondolat tűnt ki számomra, Verena Gerlach cikkéből, amely címe: “Where Are the Women in Type Design?” („Hol vannak a nők a tipográfiai tervezésben?”) – és úgy éreztem, hogy erre a kérdésre választ kell adni.

Imádtam a nyomtatást, és akkoriban a People of Printnél dolgoztam, ahol felvetettem egy könyv vagy kiadvány ötletét, amely valamilyen módon felhasználja a listámat. Nyolc hónappal később a könyv készen állt arra, hogy egy kickstarter-kampányon keresztül útjára indítsuk. A könyvhöz 3 héttel a megjelenés előtt létrehoztam egy Instagram-fiókot, a weboldal pedig 2019 májusának közepén indult el.

A stratégiám az volt, hogy nem a múlton rágódtam, hanem inkább a jelenbe, illetve a jövőbe néztem. Azt hiszem, ez abból fakad, hogy egy kifejezetten a jövőbe tekintő ember vagyok. Tiszteletben tartom, hogy az előttünk járóknak elismerés jár, de néha úgy érzem, hogy ez megfojtja a kreativitást, és további nyomást gyakorol az alkotás folyamatára.

Mik voltak a Femme Type fő céljai a kezdetekben, és mik a célok most?

Eleinte csak egy célt tartottam szem előtt: a tervezőipar e látszólag alulreprezentált részének elismerését növelni. Most, hogy fantasztikus tehetségek százait találtuk meg, a céljaink átalakultak a márka vízióját vezérlő három szempontra: elismerés, együttműködés és alkalmazás. Az elismerés már a kezdetektől fogva belénk ivódott, és soha nem fogjuk abbahagyni ezt a törekvésünket. Rájöttünk, hogy ahhoz, hogy segítsük a Femme Type hírnevének terjesztését és további változásokat érjünk el az iparágban, saját kezünkbe kell vennünk a dolgokat. Ezért elkezdtünk együttműködni művészekkel, hogy saját, a márkával kapcsolatos elképzeléseinkhez igazodó tartalmakat készítsünk. Az alkalmazás volt a legutolsó, de talán ez az, amit a legfontosabbnak érzek. Az szép és jó, hogy egy művész munkáját egy Instagram-oldalon, például a miénkben is bemutatjuk, mivel ez nyilvánosságot biztosít számukra, és komoly kapcsolatokat teremthet, de a tervezők munkájának kereskedelmi környezetbe való átültetése már egy következő szint. Ez lehetővé teszi a tervező számára, hogy tőkét kovácsoljon a kemény munkájából, és inspirációs fáklyaként működik azok számára, akik vagy tervezőnek tanulnak, vagy már befutottak. Megmutatja, hogy az értékes képességeik miatt lettek kiválasztva, és javítja a férfiak és nők egyenlő képviseletét a tipográfiai iparban, valamint üzenetet küld a fiatalabb kreatívoknak, hogy számukra is elérhető az elismerés.

Hogyan kerülhet fel valaki a Femme Type weboldalára vagy közösségi platformjaira?

Egyszerű. Csak küldje el a munkáját e-mailben. Mi minden beérkező anyagot átnézünk, és felkutatjuk azokat az alkotókat, akik szerintünk megérdemlik, hogy megjelenjenek a platformunkon. Ami a közösségi médiát illeti, bárki használhatja a #femmetype hashtagünket, vagy megjelölhet minket. Naponta átnézzük az Instagramot és más közösségi platformokat, hogy megtaláljuk azokat a projekteket és embereket, akiket reflektorfénybe szeretnénk helyezni.

Egy korábbi interjúban említetted, hogy több nő tanul tipográfia-tervezést egyetemi keretek között, mint férfi. A statisztikák szerint azonban, amikor az iparágban való tényleges munkavégzésről van szó, a férfiak sokkal nagyobb arányban képviseltetik magukat. Szerinted mi ennek az oka?

Nem mondanám, hogy olyan rálátással rendelkezem, amivel teljes meggyőződéssel válaszolhatnék erre a kérdésre, de úgy vélem, hogy azoknak, akik abban a helyzetben vannak, hogy valakit felvesznek egy munkára, jobban oda kell figyelniük a gondolkodásmódjukra. A pszichológia azt állítja, hogy mi, emberek, jobban vonzódunk azokhoz, akik hasonlóan néznek ki, gondolkodnak és hasonlóan hangoznak, mint mi, és úgy gondolom, hogy ezt a tényt figyelembe kell vennünk, mivel ez potenciálisan befolyásolhatja azt, hogy hogyan és kit veszünk fel. Mindenkinek törekednie kellene arra, hogy sokszínű tehetségeket találjon, ahelyett hogy csak egy klónt alkalmazzon. A sokszínűség csodálatos dinamikát hoz egy csapatba.

Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Nagyon izgalmas pillanat volt, hogy a Femme Type könyvünk felkerült a Google listájára. A legnagyobb eredményem mégis az, hogy még azokon a napokon is képes vagyok folytatni, amikor nulla a motivációm. Azért versenyzem magammal, hogy a Femme Type-ot évről évre jobbá tegyem, és hogy még több pozitív változást érjek el, bármilyen kicsik is legyenek azok.

A TYPE01 az anyavállalat, amelynek a Femme Type a testvérmárkája – és mindkettőnek te vagy az alapítója és ügyvezetője. Hogyan néz ki egy tipikus munkanapod?

Korán kelő típus vagyok. Reggel 6-kor kelek és indulok az edzőterembe, hogy letudjam, különben sosem mennék. 8-kor kezdek dolgozni. Minden nap 11-11:30 között válaszolok az e-mailjeimre, a fennmaradó időben pedig este 5-ig, 6-ig keményen dolgozom. Szóval, hogy válaszoljak a kérdésedre, egyik napom sem egyforma. Most éppen azon dolgozunk, hogy összegyűjtsük az összes tartalmat a TYPEONE Magazin negyedik számához, amit már iszonyúan várunk. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2022. április elején fog megjelenni. Miután 2020 végén elindítottuk a magazinunkat, 2021-ben platformot váltottunk és új deaignt készítettünk a Type Department nevű betűtípus-piacterünknek, most a Femme Type-on a sor, hogy erre összpontosítsuk erőfeszítéseinket. Szóval, konkrétumokat nem árulhatok el, de hamarosan elindítunk néhány nagyon izgalmas újdonságot és frissítést, amelyeket a következő hónapokban fogunk nyilvánosságra hozni.

Tippek a produktivitáshoz:

  • Korlátozd az e-mailek olvasását és megválaszolását napi 30 perc–1 órára. Nem többre.
  • Ha korán kezdesz (9 óra előtt), akkor van egy órád, hogy elmélyülten dolgozz, mielőtt az e-mailek elkezdenek áradni.
  • Az időkorlátozás megváltoztatta az életemet. Háromszor-négyszer produktívabb vagyok, ha adok magamnak egy bizonyos időkeretet, amelyben bizonyos feladatokat elvégezhetek.
  • Próbáld meg a nehezebb dolgokat már reggel elintézni, így a nap végére kevésbé leszel stresszes.

Femme Type | Web | Instagram

Borítókép: SHEEHIJ KAUL

továbbiak
Könyv+borítók | Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
design

Könyv+borítók | Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényének főszereplői az életben meghozott döntések könnyűségével és nehézségével szembesülnek. Most megmutatjuk, hogy a számos nyelvre lefordított mű milyen borítókkal jelent meg különböző országokban! Milan Kundera cseh származású francia író 1929-ben született Brnóban, ahol idén a 94. születésnapja alkalmából könyvtárat nyitottak. Az író
A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel
strategy

A humanitárius célkitűzések a béke felé vezető utat jelentik— interjú Peter Maurerrel

A békéhez vezető út hosszú és megköveteli a számos fél közötti kommunikációt - véli a Vöröskereszt korábbi elnöke. Interjú a nemzetközi humanitárius jogról, a jemeni fogolycserékről és a diplomáciai trükkökről, amelyek százezrek életét tudják segíteni és megvédeni. 2012 és 2022 között Ön volt a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) elnöke és ezalatt
Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE
lifestyle

Szelek szárnyán: Women & the Wind | #DIVE

Három szenvedélyes nő egy napon elindult, hogy mélyen szunnyadó kalandvágyukat a valóságban is megéljék, a tengert átszelve egy ötvenéves katamarán, a Mara Noka fedélzetén. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk, ezúttal valóban az óceánok habjai közé. Dive in! Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan