Anyagkísérletek a fenntarthatóság jegyében | Greenwerk

Anyagkísérletek a fenntarthatóság jegyében | Greenwerk

Szerelemprojektnek indult, majd rájöttek, hogy hulladékból papírt készíteni nemcsak izgalmas alkotói folyamat, de etikus és fenntartható is. Az egyedi textúrájú papírok előállításáról a Greenwerk alapítóit kérdeztük!

Labus Lili és Győrbíró Csenge még az egyetemen találkoztak, majd mindketten Lengyelországba mentek tanulmányi útra, itt ismerték meg jobban egymást. Végül a papírkészítés technikája rabul ejtette őket, ennek köszönhetően kovácsolódtak össze igazán. Szerelemprojektként tekintettek alkotói gyakorlatukra, és látták azt is, hogy nagy szükség van itthon egyfajta szemléletváltásra, így miután hazatértek, eldöntötték, hogy megalapítják a Greenwerk stúdiót.

„Tudtuk, hogy egy közös műhely olyan értéket ad, amely a művészi kiteljesedés első lépése, hiszen az új ötletek itt válnak kézzelfogható tárgyakká” – mesélik.

A város elhagyott tárgyai és azok történetei inspirálják igazán őket. Az úton-útfélen felhalmozódó hulladék fenyegető látványa elementárisan hat rájuk; amellett, hogy etikusabb és fenntarthatóbb alkotói magatartásra ösztönzi őket, alapanyagaikat is gyakran a szemétből nyerik. Stúdiójukban természetes növényi textilhulladékokból, például pamutból, lenből, jutából vagy kenderből készítenek papírt, de folyamatosan kísérleteznek kidobásra ítélt lebomló anyagokkal is, például lenyírt fűvel, invazív növényekkel, banánnal vagy náddal. Munkafolyamatuk fontos része, hogy megismerjék a hulladék tulajdonságait és lehetőségeit, hogy aztán kezük alatt újjászülethessenek a kidobásra ítélt anyagok. Az eredmény biológiailag lebomló, formatartó, és minden esetben egyedi.

A munkafolyamat során természetes alapanyagú textileket, szövött vagy kötött anyagokat bontunk szálakra egy saját fejlesztésű géppel, majd kézi eljárással új alapanyagot készítünk belőlük ragasztó és színezék hozzáadása nélkül. A papírgyártás és présöntés technikájával, kísérletezve zajlik a munka. A kifejlesztett anyag a különleges feldolgozás, préselés és szárítás hatására más tulajdonságokkal bír, mint az eredeti nyersanyag, mivel a textil szerkezeti lágyságát felváltja a tömör, kemény egység – magyarázza Lili és Csenge az eljárás menetét.

A jövőben szeretnének workshopok szervezésével másokat is közelebb hozni a hulladék kreatív újrahasznosításához, illetve a kortárs designerekkel és művészekkel való kollaborációt is nagyon várják.

„Jelenleg projekt alapú munkákon dolgozunk és egyedi megrendelésekre készítünk képeket és tárgyakat, organikusabb, illetve egyszerű formákat követő dekoratív tárgykollekciót. Célunk emellett egy gyűjtemény összeállítása, amely az eddigi anyagkísérleteket, teszteket foglalja összegzi.”

Greenwerk | Facebook | Instagram | Behance

továbbiak
Közvécéből műalkotás | Tadao Ando
architecture

Közvécéből műalkotás | Tadao Ando

Tokióra egyébként is sűrűn szegeződik a design- és építészeti világ szeme, de az utóbbi időkben egy egészen különleges projekt miatt került be a város a hírekbe: hétről hétre adják át a menőbbnél menőbb köztéri illemhelyeket a városban, melyeket adott esetben olyan sztárépítészek terveznek, mint Tadao Ando. Az utóbbi hónapokban a
Először készült könyv magyar tetováló művészetéről | Grindesign
art

Először készült könyv magyar tetováló művészetéről | Grindesign

Jellemzően szembogár nélküli sötét alakok, denevérek, farkasok, varjak és persze koponyák, feketén és szürkén. Borbás Róbert aka Grindesign sajátos munkái Gustave Doré illusztrációinak és Albrecht Dürer rézkarcainak modern interpretációi, ráadásul tetoválások formájában. Augusztustól már albumban is nézegethetők: a „10 years of Grindesign” – ahogy a címe is jelöli – a nemzetközi hírű
Indul a Heti Fortepan
east

Indul a Heti Fortepan

A Fortepan összefogott a Capa Központtal és Heti Fortepan címmel indítják újra a Fortepan képes sorozatát. A cikkek szeptember 18-ától péntek délelőttönként kerülnek föl a hetifortepan.capacenter.hu weboldalra. A Fortepan-rovat nyár közepén szűnt meg, mostantól a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában kel új életre. Az új cikksorozat a