Aszteroidába csapódott a NASA űrszondája

Aszteroidába csapódott a NASA űrszondája

Szándékosan csapódott a NASA űrszondája egy aszteroidába, hogy a történelem első éles bolygóvédelmi tesztjét hajtsák végre.


Katasztrófafilmekből is ismerős lehet a szituáció, hogy annak érdekében, hogy egy a Föld felé tartó aszteroida megsemmisítő pusztítással járó becsapódását megelőzzék, egy bátor csapat megpróbálja eltéríteni az objektumot, hogy az elkerüljön bennünket. Ez mindeddig sci-fi volt csak, senki sem tudta, hogy egyáltalán lehetséges-e megvalósítani.

Szeptember 27-én éjjel azonban a NASA elvégezte az első bolygóvédelmi tesztet élesben, és egyik űrszondáját szándékosan belevezette egy aszteroidába. A Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű misszió célja az volt, hogy a becsapódással a 160 méter átmérőjű Dimorphos keringési idejét megnöveljék. Az apró hold a 780 méteres Didymos körül kering. A DART tíz hónapja indult a Földről, és a kilövés előtt egy kicsi teleszkópot is tettek rá, amely szeptember 11-én levált, hogy távolról figyelhesse majd a szonda útját, a becsapódást és annak utóéletét. A következményeket évekig követik majd, hogy hosszú távon is megbizonyosodjanak, milyen hatásai voltak az ütközésnek. A tervek szerint 2026-ban az Európai Űrügynökség is fellő egy eszközt, hogy ezeket közelről is tanulmányozzák.

Fotó: NASA élő közvetítés

Az ütközés éjjel 1:14-kor meg is történt, de kimenetele csak később derül ki, ugyanis a NASA akkor nyilvánítja sikeresnek a missziót, ha a beavatkozás következtében a Dimorphos tizenkét órás keringési idejét legalább 73 másodperccel megváltoztatják, de a becslések szerint akár tíz perccel is módosulhat a menetideje. Ám a szakértők szerint már az is óriási eredmény, hogy ilyen pontosan el tudtak találni az űrben egy aprócska célpontot. A DART utolsó pillanatait a NASA élő közvetítésén is meg lehet nézni.

Forrás: NASA
Nyitókép: NASA/Johns Hopkins APL

továbbiak
Fókuszon kívül és belül – képeken a magyar peremvidék
fotográfia

Fókuszon kívül és belül – képeken a magyar peremvidék

Kik és hogyan élnek a városoktól messzi vidékeken? Piti Marcell és Halász Dániel fotográfusok a központoktól távoli tájakra, a fókuszon kívülire irányították a tekintetüket és a fényképezőgépüket: a peremvidék helyeit, embereit és tárgyait dokumentálták. Most a budapesti forgatag közepéről tekinthetünk be a magyar peremvidék világába. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
Egy mexikói hotel, melynek boltívei alatt medence fut végig
architecture

Egy mexikói hotel, melynek boltívei alatt medence fut végig

Ludwig Godefroy építész a mexikói “Casa To” hotel megalkotásakor számos vizuális és konceptuális ötletet használt fel, miközben helyi kézműveseket is felkért a bútorok elkészítéséhez. Az épület leggyönyörködtetőbb eleme azonban kétségtelenül a boltívek alatt futó medence. Az idilli környezetben található, kilenc lakosztályos “Casa To” célja, hogy diszkrét oázist biztosítson vendégei számára.
Három csillag szerencsés együttállása – LUI
gasztronómia

Három csillag szerencsés együttállása – LUI

Ahhoz, hogy valaki nyisson egy éttermet, kávézót vagy pékséget, tulajdonképpen nem kell semmi eget rengető. Ahhoz azonban, hogy ez olyan hely legyen, ahol tíz perc után törzsvendégnek érzed magad, és ahová akár napjában többször visszatérsz, egészen más dolgok szükségesek. Nyitottság, alázat, maximalizmus – ezek bizony nem klisék vagy üres szavak, hanem