Fókuszon kívül és belül – képeken a magyar peremvidék

Fókuszon kívül és belül – képeken a magyar peremvidék

Kik és hogyan élnek a városoktól messzi vidékeken? Piti Marcell és Halász Dániel fotográfusok a központoktól távoli tájakra, a fókuszon kívülire irányították a tekintetüket és a fényképezőgépüket: a peremvidék helyeit, embereit és tárgyait dokumentálták. Most a budapesti forgatag közepéről tekinthetünk be a magyar peremvidék világába.


Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél percenként megy el egy busz, a hatsávos Szabad sajtó útján megállás nélkül zúg a forgalom, a járdán turisták és budapestiek csoportjai járnak-kelnek, a környéken kávézók, bárok, éttermek és boltok tucatjai. Ilyen egy európai nagyváros központja. Ha lemegyünk a MyMuseum Gallery Három Hollóban található kiállítóterébe, egyszerre megszűnik a forgalom, a sürgés-forgás, és ránk szakad a csend. Itt a busz a virágos mező közepén áll, a földeken bárányok bóklásznak és egy farakás árnyékában is lehet aludni.

Halász Dániel: Sosem voltál itt, 2020, digitális nyomat, a MyMuseum Gallery jóvoltából
Piti Marcell: Maga ura, 2021, digitális nyomat, a MyMuseum Gallery jóvoltából

A MyMuseum Gallery Peremvidék című tárlata két kortárs magyar fotográfus, Halász Dániel és Piti Marcell egy-egy sorozatát mutatja be. Mindkét alkotó olyan vidéki településeket és alföldi tanyákat fényképezett, ahol a kis lélekszámú lakosság részben vagy egészben mezőgazdasági munkából él. A képeken ember és állat együttélését, a természet és a modern technológia ötvözését, a munka és a mindennapi élet tereit és eszközeit láthatjuk. A két fotográfus képei ugyanabban a formában lettek egymás mellé helyezve, így nem tudjuk, melyik kép kié (hacsak nem vesszük kézbe a kiállítás alaprajzát ábrázoló papírt). Ez az installációs döntés is hangsúlyozza az alkotók közös témaválasztását és szemléletét.

Peremvidék kiállítás, a MyMuseum Gallery jóvoltából
Peremvidék kiállítás, a MyMuseum Gallery jóvoltából

A hasonlóságokon túl azonban fontos különbség is van a két sorozat között. Míg Halász Dániel Sosem voltál itt című munkájában a legkisebb, száz lélekszám alatti magyarországi településeket kereste fel, ahol az emberek akár generációk óta ugyanazon a helyen élnek, addig Piti Marcell Maga ura című sorozata olyanokat mutat be, akik tudatos döntés eredményeképpen költöztek a városból vidékre, tanyára. Ez valószínűleg egy alapvetően más attitűdöt jelent a földhöz, az állatokhoz, a termeléshez és a vidéki léthez való viszonyban, mindez pedig – bár itt is vannak közös jelenségek – a tárgyi kultúrában, a környezetben, vagy éppen a szabadidő eltöltésében is visszatükröződik.

Ma az emberek több mint fele városban lakik. A jelenlegi globális trend azt mutatja, hogy ez a szám egyre csak nőni fog, az előrejelzések szerint 2050-re a népessége 75%-a él majd városokban. Ha ezt figyelembe vesszük, látható, hogy Halász Dániel egy eltűnőfélben lévő világot, Piti Marcell pedig a többséggel szembemenő embereket örökített meg. A mai, a városi létmódot is jelentősen érintő kihívások közepette érdemes odafigyelni, kitekinteni erre a vidékre, ami ugyan lehet, hogy a periférián van, de ugyanolyan fontos, mint a centrum.

Halász Dániel: Sosem voltál itt, 2020, digitális nyomat, a MyMuseum Gallery jóvoltából

A kiállítás megtekinthető: 2022. szeptember 24. – 2022. október 27.
MyMuseum Gallery, Három Holló, középső szint (1052 Budapest, Piarista köz 1.)
Kurátor: Török Tünde

Borítókép: Piti Marcell: Maga ura, 2021, digitális nyomat, a MyMuseum Gallery jóvoltából

továbbiak
Egy mexikói hotel, melynek boltívei alatt medence fut végig
architecture

Egy mexikói hotel, melynek boltívei alatt medence fut végig

Ludwig Godefroy építész a mexikói “Casa To” hotel megalkotásakor számos vizuális és konceptuális ötletet használt fel, miközben helyi kézműveseket is felkért a bútorok elkészítéséhez. Az épület leggyönyörködtetőbb eleme azonban kétségtelenül a boltívek alatt futó medence. Az idilli környezetben található, kilenc lakosztályos “Casa To” célja, hogy diszkrét oázist biztosítson vendégei számára.
Omladozó tornyok triója teszi még különlegesebbé Amszterdamot
architecture

Omladozó tornyok triója teszi még különlegesebbé Amszterdamot

Az MVRDV építész és várostervező iroda Amszterdam Zuidas negyedében építi fel a Valley komplexumot. A növényzettel borított, különleges, már-már drámai lakások által formált három torony 67, 81 és 100 méterrel emelkedik a város fölé. A három épület között egy “zöld völgy” kanyarog, amely a negyedik és ötödik szinten kezdődik, és
Öt kortárs szlovák könyv, amit muszáj elolvasni
art

Öt kortárs szlovák könyv, amit muszáj elolvasni

A szeptember 29. és október 2. közt zajló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál minden évben egy kiválasztott ország irodalmára koncentrál a magyar újdonságok mellett. Ezúttal Szlovákia lesz a meghívott vendég, így most mutatunk öt könyvet, amit érdemes lesz itt keresni! Pavel Vilikovský: Egy igaz ember története Vilikovskýt az irodalmárok a szlovák próza