Átadták a szentendrei Bölcső-hegy új kilátóját

Átadták a szentendrei Bölcső-hegy új kilátóját

Idén ősszel új kilátóval gazdagodott a Szentendre és Pomáz határán található Bölcső-hegy. Az első látásra egy Jenga játékra emlékeztető torony kilátása nem hétköznapi látványt nyújt a kirándulóknak: egy helyről csodálható Szentendre városa, a pilisszentlászlói-hegyoldal, a Lom-hegy vagy akár a Mátra hegyvonulata is.


A körpanorámát biztosító alkotást az Ybl-díjas építész, Kollár József tervezte, akinek a nevéhez más magyar kilátók is köthetők – többek között a prédikálószéki vagy a nagy-kopaszi Dévényi Antal-kilátó. A történelem során számos ötlet valósult meg, majd került lebontásra ezen a területen: volt itt magaslesre hasonlító kilátó, turistavonalat engedélyező magánterület, légvédelmi bázisra néző kilátás, vagy éppen a Dreher-család birtoka, ahova tilos volt az idegeneknek a belépés – az utóbbi évtizedekben pedig a természet volt az úr. A Pilisi Parkerdő más természetjáró szervezetekkel együtt úgy határozott, hogy újjáéleszti a helyet, ennek köszönhetően november 25-én fel is avatták az új, hét méteres kilátót, amelynek érdekessége, hogy az építkezés során kézzel szállították az előregyártott elemeket a szűk ösvény miatt. A különleges épület és látkép két szuper túraútvonalon is megközelíthető a Lajos-forrás felől, a már meglévő zöld háromszög és az újonnan elkészült sárga háromszög is ide vezet.

Forrás: Turista Magazin

továbbiak
A digitalizáció meg fog változtatni minden iparágat | Interjú Hans Paul-Bürkner BCG elnökkel
community

A digitalizáció meg fog változtatni minden iparágat | Interjú Hans Paul-Bürkner BCG elnökkel

A XXI. század legjelentősebb kihívásairól kérdeztük Hans Paul-Bürknert, a Boston Consulting Group elnökét. Digitalizáció, gépek és emberek, lokalizált ellátási láncok és mindezek fenntarthatósága a világ vezető tanácsadó cégének szemüvegén keresztül. Videónk! A Hype&Hyper csapata a Planet Budapest 2021 Világtalálkozón készített interjút a Boston Consulting Group egyik legikonikusabb vezetőjével, Hans
A hazai kortárs művészet és design legjavából válogat az IN SITU lakáskiállítás
art

A hazai kortárs művészet és design legjavából válogat az IN SITU lakáskiállítás

Az Initio Fine Arts december első hétvégéjére műtárgyakkal és designtárgyakkal rendezett be egy belvárosi lakást. A különleges válogatás december 6-ig megtekinthető. Az Initio Fine Arts számára fontos, hogy a műtárgyak ne csak galériák és kiállítótermek falain jelenjenek meg, hanem “in situ”, valódi lakásokban is életre keljenek. A hazai kortárs művészet
A legtöbb márka akkor lenne fenntartható, ha bezárna | Clare Farrell interjú
divat

A legtöbb márka akkor lenne fenntartható, ha bezárna | Clare Farrell interjú

Clare Farrell divattervező, környezetvédelmi aktivista, az Extinction Rebellion mozgalom, valamint a University of the Arts London Fenntartható Divat kurzusának alapítója nem az elmúlt években csatlakozott a divatiparban felfutó zöld trendekhez. Több mint tizenhat éve foglalkozik aktívan a problémával, ezért a fenntarthatóság napjainkban túlhasznált fogalmát kifejezetten értelmét vesztettnek és kiüresedettnek tartja.