Az emberek már készen állnak arra, hogy a női testet őszintébben ábrázoljuk | Interjú Marylou Faure-val

Az emberek már készen állnak arra, hogy a női testet őszintébben ábrázoljuk | Interjú Marylou Faure-val

Erős, magabiztos női karakterek, akik láthatóan felszabadultan élvezik a saját társaságukat. A Londonban alkotó, francia illusztrátor, Marylou Faure bátor szín-és formakompozíciói központjában a felszabadult nőiesség áll. Ügyfelei között pedig olyan neves brandek sorakoznak, mint a Nike, az Adidas, a Levi’s vagy a WWF. Marylouval többek között női példaképekről, a self-care rutinjáról és a nemrég megjelent Artbook-járól beszélgettünk. Interjú!


Az illusztrációid gyakran feszegetnek olyan társadalmi kérdéseket, amelyek fontosak számodra. Az egyik fő témád a női szerepvállalás és a body positivity, vagyis a testünk elfogadása. Neked milyen tapasztalataid vannak a szakmában női tervezőként? Látsz pozitív változásokat az elmúlt néhány évben?

Összességében jó tapasztalataim vannak női tervezőként. Főleg azért is, mert mindig a céljaimra összpontosítottam, és eléggé direkt vagyok, ha munkáról van szó. Ha úgy gondolom, hogy többet kellene fizetni vagy tisztességesen kellene bánni velem, akkor azt egynesen megmondom. Ha pedig ezt az ügyfél nem tudja megadni nekem, akkor továbbállok. A legnagyobb kihívásnak azt tartom az iparágban, hogy a női művészeknek sokkal jobban meg kell indokolniuk a munkáikat. Gyakran kell magyarázkodnunk, míg a férfi művészeknek már a kezdetektől fogva több teret és tiszteletet adnak. A munkáimra viszont nagyon sok pozitív reakciót kapok – azt hiszem, az emberek már készen állnak arra, hogy a női testet máshogy, őszintébben ábrázoljuk. Ennek nagyon örülök!

Voltak/vannak meghatározó női példaképeid, akár a szakmából, akár a szűk környezetedből? Mit tanultál tőlük, ami különösen inspiráló volt a számodra?

Igen, nagyon sokan! Automatikusan vonzódtam a női művészekhez (anélkül, hogy kezdetben tudtam volna, hogy nők). Ők segítettek a stílusom és az ambícióim kialakításában. Nagyon szeretem Dora Marr, Niki de St Phalle, Yayoi Kusama munkáit – egyrészt az esztétikájuk miatt, és azért, ahogyan a nőket állítják a munkájuk középpontjába, másrészt azért, mert a munkáik szabadnak tűnnek és mellőznek minden mentegetőzést. Londonba költözve aztán felfedeztem Malika Favre, Camille Walala és Hattie Stewart illusztrációit is, ők is hatalmas inspirációt jelentettek számomra.

Mit jelent számodra nőiesség és a női energiák megélése? Van olyan self-care rutinod, amitől harmonikus tudsz maradni kívül és belül?

Eléggé érzékeny ember vagyok, és hamar el tudnak borítanak az érzelmeim, ezért a magamról való  gondoskodás kihagyhatatlan része a napi rutinomnak. Az, hogy magabiztosnak és egészségesnek érezzem magam a testemben, számomra prioritás, mivel tudom, hogy ez az életem minden területére hatással lehet, legyen szó munkáról, vagy az emberi kapcsolódásokról. Ezért mindig gondoskodom róla, hogy legyen egy kis időm olvasni, görkorcsolyázni, fürdeni, felhívni a barátaimat, mert tudom, hogy szükségem van erre a pihenőidőre az újrainduláshoz.

A nők helyzetén kívül milyen egyéb társadalmi és etikai ügyek foglalkoztatnak most a leginkább, amikre az illusztrációiddal is reflektálsz?

Nagyon fontos számomra, hogy a művészetemmel olyan jótékonysági szervezeteket és ügyeket támogassak, amelyekben hiszek, ilyen például a társadalmi rasszizmus és a szexizmus bármely formája, illetve az utcai zaklatás elleni kiálláss és a környezetvédelmi kérdések is. Ezek mind olyan témák, amikkel az egész karrierem során szeretnék majd foglalkozni.

Kiadtál egy saját Artbookot a munkáiddal. Mi volt a koncepció mögötte? Tervezed, hogy életed különböző időszakaiban újabbakat készítesz, vagy ez egy egyszeri dolog?

Nagyon izgatottan dolgoztam az első Artbookomon – nagyon jó érzés volt átnézni mindent, amit az elmúlt öt évben csináltam, és kiválasztani, hogy mire vagyok a legbüszkébb. Általában azonnal el szoktam dobni egy művet, amint elkészült, így jó gyakorlat volt átnézni és reflektálni az archívumomra. Szeretnék néhány év múlva egy új könyvet készíteni, és ezt majd körülbelül öt évente megismételni.

Jó néhány sportmárkával dolgoztál már együtt, köztük a Nike-val és az Adidas-szal, de terveztél már pingpong ütőket és gördeszka-illusztrációkat is. Szándákosan vagy véletlenül van ennyi sportközpontú megbízásod?

Úgy gondolom, hogy a karaktereim és kompozícióim mögött rejlő energia jól illeszkednek a sportmárkákhoz!

Mi tölti ki mostanában a mindennapjaidat, és mik a következő célok, amiket szeretnél elérni?

Jelenleg próbálok több időt szánni magamra, és kedvtelésből csinálni dolgokat. Sokat görkorcsolyázom, amit nagyon szeretek, és a családommal töltöm az időt. Van pár szakmai célom is 2022/23-ra: például megtanulni a 3D-t, több előadáson részt venni, és egy kicsit többet kísérletezni a munkámmal.

Marylou Faure | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
„Csak játszom az étellel" – interjú Elise Coudré food designerrel
design

„Csak játszom az étellel" – interjú Elise Coudré food designerrel

Elise Coudré – ahogy ő magát nevezi – eating & experience designer két éve végzi kísérleteit, amelyek során az étkezés határait tolja ki a játék irányába. Ahogy ő fogalmaz, étkezési szokásaink status quo-jának megkérdőjelezésével az étkezés pszichológiáját szeretné feltárni. Kipróbálja és megmutatja, hogyan változik az evés élménye, ha az étel asztal helyett például
Az otthoni sörfőzéstől az izgalmas fűszerekig | Piqniq pakk – 11. rész
business

Az otthoni sörfőzéstől az izgalmas fűszerekig | Piqniq pakk – 11. rész

Mint minden valamirevaló vezetőnek, egy gasztrovállalkozás „kapitányának” is foglalkoznia kell a csapatával: de hogyan lehet ezt jól csinálni? Az értékes munkaerőt nemcsak megszerezni, megtartani is embert próbáló, de nem lehetetlen feladat. És mik az első lépések, ha otthoni sörfőzésre adnánk a fejünket, vagy belevágnánk a fűszernövény-termesztésbe? Hasznos tippek és tanácsok
Panorámás tetősátor autóra, amely egy perc alatt könnyedén felállítható
design

Panorámás tetősátor autóra, amely egy perc alatt könnyedén felállítható

Az Immanuel Schneider és Jakob Heider által alapított német Roof Space cég olyan tetőtéri sátrakat fejleszt szabadtéri kempingezéshez, amelyek könnyen felállíthatóak, és kiváló minőségű, fenntartható anyagokból készülnek. Első modelljük, a Roof Space One egyesíti az összecsukható sátor és a hard shell sátor előnyeit. Az alumínium tokba csomagolt sátor gyorsan kinyílik,