Az otthoni sörfőzéstől az izgalmas fűszerekig | Piqniq pakk – 11. rész

Az otthoni sörfőzéstől az izgalmas fűszerekig | Piqniq pakk – 11. rész

Mint minden valamirevaló vezetőnek, egy gasztrovállalkozás „kapitányának” is foglalkoznia kell a csapatával: de hogyan lehet ezt jól csinálni? Az értékes munkaerőt nemcsak megszerezni, megtartani is embert próbáló, de nem lehetetlen feladat. És mik az első lépések, ha otthoni sörfőzésre adnánk a fejünket, vagy belevágnánk a fűszernövény-termesztésbe? Hasznos tippek és tanácsok – most is – a Piqniq Budapest jóvoltából.

PODCAST: Az emberi vezető – Így tartsd meg az értékes munkaerőt!

Egy gasztrovállalkozás talán a többi vállalkozásnál is jobban függ a benne dolgozó munkatársak hozzáállásától. Jól szervezett csapatjáték szükséges, élén a folyamatokat átlátó vezetővel. Fontos, hogy a vezető az önismerete alapján megfelelő munkavállalókat válasszon ki maga mellé, de ahhoz, hogy hosszú távú legyen a közös munkavégzés, folyamatosan motiválni kell a dolgozókat. A legfontosabb: rendszert adni a csapattagok köré, amelyben mindenki biztonságban érzi magát. Ugyanilyen fontos lehet a motiváló munkakörnyezet kialakítása.

A Piqniq Budapest podcast adásában Pistyur Vera, a Bridge Budapest alapítója és Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezetője mond tippeket arra, hogyan lehet hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt.

VIDEÓ: Hogyan vágj bele az otthoni sörfőzésbe? Házi sör készítése a Madscientisttel

Miért érdemes otthoni sörfőzésbe kezdeni? Talán azért, mert mindenki az elvárásának megfelelő élményt tudja kivenni a folyamatból. Lehet ez egy egyedül végzett, igazi kikapcsolódást jelentő folyamat vagy akár egy másokkal közösen alkotó közösségi program. Lehet nagyon egyszerű alapanyagokból kitünő végeredményt kapni vagy akár egy bonyolult receptben gondolkodni, hiszen a lehetőségek száma a sörfőzésben végtelen. Szilágyi Tamás, a Mad Scientist sörfőzde egyik tulajdonosa a videóban az IPA egy komlós és egy malátás verziójának készítését mutatja meg lépésről-lépésre.

PATRON: Miről ismered fel a minőségi terméket? – Workshop a beszállítók és alapanyagok kiválasztásának alapelveiről

A minőségi alapanyag és a megbízható beszállítók ugyanolyan nélkülözhetetlen elemei egy sikeres gasztrovállalkozásnak, akárcsak maga a koncepció. A dilemma azonban mindig az, hogy hol érhetőek el a kitűnő termékek és hogyan lehet felismerni a minőségi alapanyagot?

A NekedTerem csapata 10 fő részvételével telephely bejárással egybekötött workshopon beszél az őket ellátó magyarországi kistermelőkről, és tippeket adnak a minőségi alapanyag és a jó beszállító kiválasztására.

Molnár Eszter, a NekedTerem tulajdonosa számtalan területen megállta a helyét: kulturális és vizuális antropológus diploma után választotta a marketing irányt, amelynek köszönhetően dolgozott a HVG-nél, a Vateránál és az Oglivy reklámügynökségnél. Első gyermeke születése után és néhány év lakberendezői tevékenységet követően építette fel a NekedTerem brandet. A vállalkozás alapelvei egyszerűek és sokak számára szerethetőek: friss, vitamindús ételek hazai termelőktől, felesleges csomagolóanyagok és cipekedés nélkül.

PATRON: A gasztronómia sava-borsa: Bevezetés a fűszerek világába a Sudár Birtokkal

A minőségi ételek varázsa az alapanyagok összhangjában rejlik, amelyekben a legkisebb egységeknek, a fűszereknek is óriási szerepük van. A Sudár Birtok tulajdonosával Sudárné Boros Erzsébettel és kereskedelmi felelősével, Morvai Zoltánnal egy kiscsoportos, háromórás workshopon ismerkedhetsz meg a fűszerekkel, azok sokoldalú felhasználásával a gasztronómiában, az éttermi „fűszerkonyha” megfelelő kialakításával és még a saját fűszerkeverékedet is elkészítheted. Emellett a program keretein belül bejárjuk a birtokot,így első kézből kaphatsz gyakorlati tanácsot a termesztéssel kapcsolatban.

A Sudár Birtok egy hagyományos értékrenden alapuló modern, családi gazdaság, ahol a fenntartható fejlődés és a felmenőktől kapott évszázados tudás kéz a kézben megfér egymás mellett.

Sudárné Boros Erzsébet és családja több mint hat hektáros gazdaságban szántóföldi növénytermesztés mellett fűszer- és gyógynövénytermesztéssel foglalkozik. Céljuk a magas minőségű, tiszta élelmiszer létrehozása, amely érdekében nem használnak műtrágyát és vegyszereket, a földet saját istállótrágyával gazdagítják és biológiailag lebomló növényi főzeteket alkalmaznak a kártevők ellen. A kézzel szedett növények szárítása is természetes úton, padláson történik. A morzsolás kézi, a kész fűszereket saját maguk csomagolják, így a teljes technológiai folyamat zárt rendszerben, a család óvó tekintete alatt zajlik.

Fotók: Piqniq Budapest
Videó: Piqniq Budapest – Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram


Rendszeresen jelentkező sorozatunkban a Piqniq Budapest friss tartalmaiból szemezgetünk: nézd meg az új videót, hallgass bele az izgalmas podcast beszélgetésekbe, ismerd meg a Piqniq Patronokat, és mélyítsd el tudásod az aktuális how-to tartalmakon keresztül!

továbbiak
Panorámás tetősátor autóra, amely egy perc alatt könnyedén felállítható
design

Panorámás tetősátor autóra, amely egy perc alatt könnyedén felállítható

Az Immanuel Schneider és Jakob Heider által alapított német Roof Space cég olyan tetőtéri sátrakat fejleszt szabadtéri kempingezéshez, amelyek könnyen felállíthatóak, és kiváló minőségű, fenntartható anyagokból készülnek. Első modelljük, a Roof Space One egyesíti az összecsukható sátor és a hard shell sátor előnyeit. Az alumínium tokba csomagolt sátor gyorsan kinyílik,
Az Adidas x Gucci együttműködéshez 80-as évek ihlette fitnesz katalógus készült
divat

Az Adidas x Gucci együttműködéshez 80-as évek ihlette fitnesz katalógus készült

A sokakat megdöbbentő együttműködést három hónappal ezelőtt már láthattuk a luxusház 2022-es őszi kifutóján, a partnerséget most pedig hivatalosan is bemutatták egy Carlijn Jacobs által fotózott lookbookban, a végeredmény pedig pont olyan ütős, mint ahogyan azt a divatvilág várta. A kreatív igazgató, Alessandro Michele tervezte kollekció mellé egy nem mindennapi
Színekkel és formákkal kreálni az ízeket
grafika

Színekkel és formákkal kreálni az ízeket

Kovács Lehel munkáit már jó ideje figyelemmel kísérjük. Ahogy korábban is beszámoltunk róla, Lehel szabadúszó illusztrátorként dolgozik, portfóliójában pedig olyan neves magazinok is megjelennek mint a The New York Times vagy a Guardian. Az Around the World in 80 Days with Street View című, különböző városi helyszíneket megörökítő sorozata után