fbpx
Nyomj Entert

Bemutatjuk a kontinens legnagyobb extrém parkját

Oroszországban épült meg Európa legnagyobb extrém parkja, belsejében egy hatalmas, rétegelt lemez gördeszka óceánnal. A 8.000 négyzetméteres építmény egy városi mérföldkő, amely egy fedél alatt egyesíti a sport, az oktatási és a szociális funkciókat, a modern utcai kultúra erőteljes hangulatával és lendületével ötvözve. 

A komplexumot nem véletlenül keresztelték “Uram” névre, ami tatárul utcát jelent. A Legato Sports Architecture és KOSMOS Architects közös épülete ugyanis az utcasportok új beltéri fellegvára lett. A változatos sportzónákon kívül mindenki számára nyitott kulturális tereket is létrehoztak benne: egy kortárs zenei központ, DJ-iskola, gördeszkabolt, táncterem, galéria, előadóterem, kávézó és pihenőhelyek is várják a látogatókat.


A hullámosított fémlemezekből készült homlokzat geometriája a tipikus ipari épületekre utal, azonban a tükörfényesre polírozott rozsdamentes acél elemek pedig visszatükrözik a környezetet. Az enteriőr koncepciója az egyszerű, olcsó és praktikus ipari elemek használatán alapul: beton, fémlemez, erősített üveg, rétegelt lemez és gipszkarton dominál. A tér identitásának megadása és a sportközponton belüli navigáció megkönnyítése érdekében a szürke designt egy élénk, zöldessárga szín emeli ki.

A rétegelt lemezpálya mellett a másik nagy attrakció a betonból készült gördeszka medence. Itt az egyik építész, Vaszilij Borisenko, John Magnussonnal (ismert svéd gördeszkás) dolgozott együtt. A medence kialakítása a gördeszkázás hajnalára utal: az oldalait szegélyező palánkok éppen olyanok, mint az elhagyott kaliforniai medencékben, amelyekben a gördeszkázás született. A medencére egy létra segítségével lehet felmászni. Fent aztán egy beton amfiteátrum található, ahol a sportolók pihenhetnek, mellette pedig a medence lapos részein szokatlan formák invitálják a gördeszkásokat, hogy tökéletesítsék új trükkjeiket.

Forrás: Designboom

KOSMOS Architects | Web | Facebook | Instagram

Legato Sport Architecture | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük