Best of diploma 2020 | 4. rész

Best of diploma 2020 | 4. rész

A pandémia olyan fordulópontot jelentett, amelyre a közoktatás nem volt felkészülve, a tananyag átültetése az online térbe pedig nem csak a tanároknak és diákoknak jelentett kihívást. A designerek is elkezdtek foglalkozni az oktatást segítő platformok és gyakorlatok tervezésével, és azzal, hogyan lehet izgalmas tervezőgrafikai megoldásokkal megkönnyíteni a nehéz elméleti anyagok befogadását  offline és online térben egyaránt. A kényszerű online átállás ugyanakkor még több digitális tartalmat generál a vizuálisan egyébként is túlterhelt mindennapokban, ami a koncentrációs képességet és a személyiségfejlődést is negatívan befolyásolhatja. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekkel foglalkoztak azok az idén végzett tervezők, akik a készségfejlesztés, a pszichológia és az oktatás területén keresték kutatási témájukat, és olyan projektekbe vágtak, amelyekkel a kritikai gondolkodás, a vizuális nevelés és az önismeret fejlődését támogatják.

A design jelen van mindenhol, nyilvánuljon meg képi, tárgyi, téri, digitális vagy akár esemény jellegű formában. Egyaránt szól a hétköznapi tárgyainkról, a formai és technológiai kísérletekről, a társadalmi felelősségvállalásról, a vizuális nevelésről, a helyi értékekről, a korszerűségről, a változást előidéző folyamatokról, és még annyi minden másról, ami meghatározza mindennapjainkat, a környezetünkről és társadalmunkról alkotott képet. Ennek bemutatására a hazai művészeti egyetemeken – A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Vizuális Művészeti Intézet Eger Média és Design Tanszékén, a Budapesti Metropolitan Egyetemen, és a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetben – idén végzett tervezők diplomaprojektjei közül válogattunk. Best of diploma 2020 cikksorozatunkban hétről hétre más szempont szerint csoportosítva ismertetjük a hazai designerek legizgalmasabb munkáit.

Döme Melinda – MORYC
(Vizuális Művészeti Intézet, Eger)

Vizuális ingerekkel túlterhelt jelenünkben a gyerekek és a felnőttek koncentrációs képessége egyaránt csökken, ami bizonyos fejlődési szakaszokban – például az írás és olvasás tanulásakor – komoly nehézségeket okozhat. Döme Melinda a vizuális figyelemmel foglalkozott, erre a kutatására alapozta MORYC nevű diplomamunkáját. A MORYC egy gyerekeknek szóló, vizuális fejlesztő játékcsomag, melynek célja a vizuális képességek, többek között a differenciáló és megfigyelőképesség, az alak-háttér, a rész-egész viszony, a tér-és mélységlátás felismerésének fejlesztése. A játék minden része négy geometriai alakzatból: körből, háromszögből, négyzetből és keresztből épül fel. A tiszta geometriai elemek hatását erősíti a színek nélkülözése, vizuálisan a fekete-fehér kontrasztja dominálja a játékot. A csomagban memóriakártyát, kisebb és nagyobb optikai puzzle-t és 3D-kockákat találunk.

Döme Melinda | Web | Instagram | Behance


Kozma Gábor – COLO
(Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

Ugyan a művészeti pályán mozgók a színtanról mélyebb tudással rendelkeznek, többségünkben a szó hallatára jó esetben is csak halovány középiskolai emlékek derengenek Johannes Itten közel hatvan éves tanulmányáról, amelyre a mai tankönvek is előszeretettel hivatkoznak (1). Kozma Gábor COLO nevű alkalmazásával frissítené fel a színtan oktatását. Az online tananyagok mellett interaktív illusztrációk teszik élményszerűvé az egyébként absztrakt, olykor nehezen érthető színtani elméletek megismerését. A COLO használatával a színkeverésről, a színkontrasztokról, a fény természetéről, vagy éppen a színek, formák és hangok kapcsolatáról szóló elméletek narratív ábrákon elevednek meg előttünk. Amellett, hogy a COLO folyton frissülő platformként működhet, amely képes lehet befogadni a színtannal kapcsolatos újabb elméleteket, a projekt egyben egy kísérlet is arra, hogyan lehet játékosan és izgalmasan megoldani a digitális oktatás okozta nehézségeket.

Kozma Gábor | Instagram | Behance


Lőrinczy Laura – DISCO /Öt könyv a személyiségtípusokról/
(Budapesti Metropolitan Egyetem)

A DISCO címre keresztelt, öt könyvből álló diplomamunka a William Moulton Marston pszichológus által kidolgozott DISC személyiségtipológiát veszi alapul, amely markáns alapot képezhet önmagunk és mások megértéséhez és az egymáshoz való alkalmazkodáshoz. Az ötből négy (D, I, S és C) az alapvető viselkedéstípusokba nyújt betekintést, az utolsó könyvvel (O, másnéven „origo”) pedig a tervező azért egészítette ki a repertoárt, hogy az elmélet hátterébe adjon betekintést. A könyvben nagy szerepet játszanak az egyes viselkedéstípusokhoz hozzárendelt színek, a piros, a sárga, a kék és a zöld. Ezek rendre a DISC rövidítést kialakító dominant, influent, steady valamint compliant angol szavakhoz tartoznak. Az infografikákra emlékeztető illusztrációkkal, fotókkal, valamint kézzel írt idézetekkel színesebbé és befogadhatóbbá válik a feldolgozott szakirodalom, amely eredetileg egy kevés vizuális elemet tartalmazó olvasmány. A könyv szétbontásával és a szövegre reflektáló képi világgal a szakmai képviselőin kívül a laikus személyek is érdeklődéssel tanulmányozhatják az emberi tulajdonságokat, saját és társaik erősségeit, valamint az egyéni fejlődési lehetőségeket.

Lőrinczy Laura | Instagram | Behance


Erdei Rebeka – Hozzád fűződik
(Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

Erdei Rebeka formatervező tárgyalkotóként és művészetterapeutaként saját szakmájához tervezett egy olyan művészetterápiás terméket, amely a gyöngyfűzést mint terápiás módot támogatja. A módszer Lisa Kay amerikai művészetterapeutától származik, lényege, hogy a terápia résztvevői a gyöngyök formáinak, felületeinek és színeinek segítségével ábrázolhatják életútjukat vagy az életükkel kapcsolatos egyéb események láncolatát. A felfűzés a módszertan fontos része – amellett, hogy a fűzéssel könnyű az egymást követő események láncolatát ábrázolni, maga a tevékenység meditatív, relaxált állapotba juttatja az embert. A Hozzád fűződik készlet 60 darab, különböző formájú és textúrájú 3D-nyomtatott gyöngyöt rejt. A 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy egyedi formák születhessenek, amelyeket más anyagokból nem, vagy csak nehezen lehetne előállítani, és az így készült darabokat viszonylag könnyű pótolni is, így a terápia végén a kész láncot készítője akár magával is viheti.

Erdei Rebeka | Web

(1) Itten, J. (1961) Kunst der Farbe, Subjektives Erleben und objektives Erkennen als Wege zur Kunst, teljes illusztrált szöveg, Otto Maier, Ravensburg. Magyarul: Itten, J. (1978) A színek művészete, tanulmányi kiadás. Budapest: Corvina. Ford: Karátson Gábor

továbbiak
Azonnal a flow állapotába juttat ez a fülhallgató
news

Azonnal a flow állapotába juttat ez a fülhallgató

A zenehallgatás az egyik legjobb módja annak, hogy flow-állapotba kerüljünk. Pláne, ha egy olyan fülest választunk hozzá, mint az IRIS Flow, amely az agy stimulálásával segít hozzá a koncentrált és relaxált elmeállapothoz. A brit IRIS techstartup azt ígéri, új fejhallgatója örökre megváltoztatja a zenehallgatás élményét. A Flow névre keresztelt, vezeték
Kempingezéshez tervezték a Volkswagen új modelljét
news

Kempingezéshez tervezték a Volkswagen új modelljét

Kényelmes, sátorral bővíthető üvegtetős Mini-Camperrel jelentkezett a Volkswagen, melyet kedves illusztrációkon mutattak be. A karantén hatására a természet nyújtotta szabadság még vonzóbbá vált,  a kempingezés is nagy népszerűségnek örvend. A tendencia az autógyártóknak is feltűnt – legutóbb a Volkswagen jelentkezett egy új, kempingezésre optimalizált modellel. A Mini-Camper a gyártó Caddy modelljének
Brutalista kiegészítést kapott a középkori sziklafal
architecture

Brutalista kiegészítést kapott a középkori sziklafal

Még a nyolcvanas években restaurálták – nem mindennapi módon – a svájci Castelgrande domboldalába épült várfalat. A brutalista beavatkozásról Simone Bossi készített lélegzetelállító fotókat. A bellinzona-i Castelgrande hatalmas sziklatömegének várfallá alakításába a 13. században vágtak bele azért, hogy könnyebben megközelíthetővé váljon a rajta álló erődítmény. Az eredetileg is lenyűgöző sziklafal az 1980-as