fbpx
Nyomj Entert

Bevállalós patchwork és extravagáns fenntarthatóság Erdélyből

Amikor fenntartható divatról beszélünk, akkor sokaknak a végletekig minimalista, akár unalmasnak tűnő alapdarabok juthatnak elsőként eszébe. A BORBALA brand teljesen szembe megy a sztereotípiákkal: minden, csak nem konformista, tele harsány szín-, anyag- és formavariációkkal, izgalmas DIY technikákkal. A márka égisze alatt új értelmet nyer a Lidl-ös zacskó, a focidrukker sál és a műanyag kupak is, így jár kéz a kézben az önkifejezés és az ökológiai lábnyom csökkentése! A tervező, Ferencz Borbála mesélt a márkáról, illetve arról, hogy hogyan látja a fenntartható divat kérdéseit.

Ferencz Borbála a posztkommunista Romániában nőtt fel, ahol már korán elkezdett abból alkotni, ami legkönnyebben elérhető volt számára: a mások által már feleslegesnek ítélt hulladékból. Ezekből kezdett aztán az upcycling és DIY technikák segítségével értéket teremteni. A Kolozsváron végzett fiatal tervező (mára fiatal anyuka) márkája a világ legkülönbözőbb pontjain mutatkozhatott be, miközben a mai napig megmaradt a kézműves és személyes jellege.


„Nekem az ízlésem mindig is színes és kicsit kaotikus volt. A patchwork, mint technika, vagyis hogy régi ruhákat és anyagmaradékokat dolgozok fel, tökéletesen kedvez a stílusomnak és a fenntarthatósági törekvéseknek is. Nincsenek több méteres anyagtekercseim, amiből gyönyörű minimál ruhákat vághatnék ki, mindent kicsi darabkákból rakok össze. A határ a csillagos ég, én pedig szeretem teljesen elengedni a fantáziámat, mindenféle színt és textúrát összevarrni” – meséli Bori.

„A fenntarthatóságot nagyon sokféleképpen lehet értelmezni, sokszor nincsenek is rendesen körülhatárolva ezek a definíciók. Ezért sok mindenki vissza is él ezzel. Közben pedig hiába folyik a csapból is a fenntarthatóság, riasztó, hogy mégis iszonyatos mennyiségű, megkérdőjelezhető minőségű, ki tudja hol és milyen körülmények között gyártott terméket vásárolnak az emberek, amik még a fast fashion üzleteknél is olcsóbbak. Az én fenntarthatósági fókuszomba ezért az került, hogy a lehető legkevesebb új anyagot használjam fel, miközben nálam fontos a személyes, kézműves hozzáállás is. Próbálok egyre inkább a kézi technikák felé nyitni, hogy még a varrógép se legyen megkötés, és akár még az áramon is lehessen spórolni. A ruháimat ezért egyfajta tudatos befejezetlenség és tökéletlenség is jellemzi. Az esetek többségében pedig a mai napig én készítem az összes termékem” – osztotta meg velünk a fenntarthatósággal kapcsolatos gondolatait. 

Borinál fontos az is, hogy bevonja a vásárlóit az alkotás folyamatába, a webshopon például elérhető egy olyan funkció, ahol te magad állíthatod össze a saját patchwork topodat. „Ez egy időigényesebb metódus: van, hogy megtalálom itthon a megfelelő anyagdarabkákat, de gyakran megrendelésenként elmegyek turkálóba, hogy olyan színeket és textúrákat keressek, amit a vásárló kért. Ezáltal emberközelibb és sokszor szerethetőbb darabok készülnek. Hiszek benne, hogy tényleg jobban ragaszkodunk valamihez, amiben egy kicsit benne van a saját munkánk is. A kész termékek vásárlásán kívül pedig szeretném az embereket arra buzdítani, hogy ők is próbálják ki ezeket a relatíve egyszerű, otthon is elérhető technikákat. Amikor például műanyag újrahasznosításról beszélünk, nem kell kizárólag olyan bonyolult dolgokra gondolni, amiket csak egy óriási cég tud kivitelezni. Én például az ékszereimet kézzel készítem el, mindennapi eszközök segítségével: sütővel, vasalóval, lapítással. Ehhez kapcsolódóan műanyag újrahasznosító workshopokat is szoktam szervezni a párommal fesztiválokon, valamint vannak letölthető szabásminták is a weboldalamon. A jövőben mindenképpen szeretném még jobban erősíteni ezt a tudásmegosztáson alapuló oldalát a márkának” – tette hozzá Bori. 

BORBALA | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Liziczai Réka

Táskák: Ordained Hardware

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük