Budapest by Labrosse | Dugattyús ház

Budapest by Labrosse | Dugattyús ház

A H-alak összekötőjén az őrző Chewbakka lábán hűlt helye a Cipoe, a kegyvesztett kínai macskanő pedig már kedd óta ott kuporog mellette – szimpátia a fájdalom. Talán itt már csak a Szivárvány-lány adhatna némi derűt vagy mégsem, mert közben fut, szalad a kicsi kocsi, Mr. Omm Lett épp kifolyik a harmadikról, és hát a kakas bizony nagyon bánja a pazarlást. Kiszakadnak ablakok, könny-eső esik, mindenki menne és maradna is talán, csak egy „kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már”. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a kis pillangókat ezúttal a Dugattyús házban!

„A Margit körút 15. szám alatt található Dugattyús házhoz nincs személyes kötődésem. Nem éltek ott barátaim vagy rokonaim, így sosem fordultam meg benne, mégis ez az egyik kedvenc Bauhaus épületem Budapesten. Szeretem ezt az építészeti stílust. A mértani szabályossággal megalkotott ívek, formák, a teraszok és az ablakok ritmusa nagyon jó keretet adnak a kézzel rajzolt karaktereimnek.

Ezen a képen két, általam kedvelt magyar művészre is teszek utalást. Orr Máté festményeiről két figura bukkan fel: egy hüllő és egy kakas. A graffitis Cipoe tag-je pedig az épület tetején, középtájon jelenik meg. Mindkettejük munkái nagyon inspirálnak, ezért szerettem volna őket valahogy belecsempészni ebbe a kis kavalkádba” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: nagyíts a képernyőre, és keresd meg a kis pillangókat!

A Dugattyús ház

A Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán 1937-38-ban felépült – kerek liftjei miatt „dugattyús”-nak becézett – házat a Pozsonyi úti híres Dunaparkot is tervező párosnak, Hofstätter Bélának és Domány Ferencnek köszönhetjük. A vasbeton-vázas épület eredetileg a Weiss Manfréd Művek Elismert Nyugdíjpénztára bérházának épült a Rózsadomb aljában, ahová a cég alkalmazottai, közép- és felsővezetők költözhettek. A házat a kor minden modern luxusával felszerelték, azonban itt ne egyfajta hivalkodó fényűzésre gondoljunk, hanem sokkal inkább a minőségi anyagok, kidolgozott részletek megfelelő és ízléses alkalmazására.

A telekszint különbség kiküszöbölésre a tervezőpáros által megalkotott H-alaprajz két függőleges szárában találhatók a lakások (félemeletenként 3-3, egy kisebb garzon és két tágasabb – a szerk.), az összekötő rész pedig a reprezentatív közlekedő blokkot, azaz a lépcsőházat rejti, amelynek fordulópontjaiban egy-egy különleges – eredeti formájában megmaradt, mai napig működőképes – kerek liftet találunk. A szinteken néhol már hiányosan, de még megvan a harmincas években divatossá vált gumipadló is. Mindemellett a Luxfer-betétes felülvilágítás és a hatalmas ablakok miatt a fény szinte minden napszakban átjárja a lépcsőházat, amelyben ahogy haladunk felfelé, a csodás budai panoráma tárul a szemünk elé.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

továbbiak
Tokyo 2020 – piktogramok mozgásban
branding

Tokyo 2020 – piktogramok mozgásban

Szakmailag talán a legnagyobb és legizgalmasabb feladat lehet egy olimpiának az arculatáért felelős csapatával dolgozni. Megtervezni egy olyan komplex vizuális rendszert, amelyre jó eséllyel évekig emlékezni fognak, és jobb esetben példaként fog szolgálni a következő tervezői munkák, és sportesemények számára. A kezdeti plágium botrányt viszonylag gyorsan kezelni tudták a japánok,
Filmes plakátok | Concepción Studios
design

Filmes plakátok | Concepción Studios

Néhány hete akadtunk rá a Concepción Studios szuperkúl plakátjaira, és azonnal végigpörgettük a teljes feed-et, annyira állat az egész! Elsőre spanyol gyökereket sejtettünk a márkanév mögött, de kiderült, hogy egy kaliforniai stúdióról van szó, akik nem kisebb nevekkel dolgoztak már együtt, mint Paul McCarthy, Beyoncé vagy Lady Gaga. A Concepción
Ember Sári | Glorious Times
east

Ember Sári | Glorious Times

Geometrikus márvány maszkok, görög szobrok sziluettjeit idéző töredékek. Az eternalitás találkozik az elmúlással, az emlékezés a felejtéssel. Eközben minden a földön hever, mintha nem is egy galériában, hanem egy ásatáson járnánk. Ember Sári [https://embersari.hu] legutóbbi, a prágai Karlin Studios [https://www.facebook.com/karlinstudios/]-ban rendezett Glorious Times