Budapest by Labrosse | Gresham-palota

Budapest by Labrosse | Gresham-palota

Menő tetőteraszon rögtönzött a medencés buli, elfuserált Aranyhajjal szelfizik egy muki. A Mérleg utca felől rózsaszín a szemfüles elefánt, a szemén be, a száján ki, szárad a zokni és a bugyi. Jobbról jön egy Crybaby, nyakigláb, csupaháj, málészáj, béka nyelvén dobpergésre pörög a krokodil-tánc. Mind a százhetvenkilenc szobában teljes az őrület, három fekete ordas őrzi a példa nélküli rendet. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a kis sárga gumikacsát ezúttal a Gresham-palotában!

„Valamikor 2002 nyarán, egy évvel azután, hogy a Gresham-palotából Four Seasons szálloda lett, anyukámmal besétáltunk az épületbe, ahol egy kedves recepciós megmutatta nekünk a lépcsőházban található ólomüveg ablakokat, amire én már sajnos csak nagyon halványan emlékszem. Ennél jóval tisztább képem róla tíz évvel későbbről származik: Hervé Lóránth Ervin Feltépve című szobrát a Gresham előtti füves területen állították ki, és amikor megpróbáltam a szobrot szemből lefotózni, akkor figyeltem fel igazán a mögötte lévő gyönyörű épületre.

A Gresham ezer ablakából ezúttal nem szállodavendégek gyönyörködnek a kilátásban, hanem az én figuráim kukucskálnak ki rajtuk, és hát nem éppen úgy viselkednek, mint ahogy amúgy egy luxusszállodában az elvárható lenne” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: nagyíts a képernyőre, és keresd meg a kis sárga gumikacsát!

A Gresham-palota

A szecessziós palota Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült, melyet 1906-ban adtak át a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. A biztosító munkatársai azonban nem a részvényekkel és befektetéssel foglalkoztak a ház falai között, hanem itt éltek. A Gresham így a főváros egyik legnagyobb összterületű lakóháza lett a múlt század elején.

A tizenkétezer négyzetméter területű épület három lépcsőháza a hangulatos, üvegfedésű üzletsorból nyílt. A földszinten pedig a legendás Gresham Kávéház üzemelt, amely a húszas évek kiemelkedő művészeinek szolgált otthonául. A Gresham-körhöz olyan neves alkotók tartoztak, mint például Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön és Ferenczi Béni.

A nagy gazdasági válság után a biztosítótársaság bár kivonult Magyarországról, nem ez okozta az épület vesztét. A második világháborúban és az azt követő időszakban kezdődött a tartós romlás. Aztán 1948-ban államosították a Greshamet, a lakosztályokból kisebb lakásokat alakítottak ki. Az azt követő negyven évben pedig a Duna-parti komplexum teljesen tönkrement.

Végül a rendszerváltás után dőlt el a Gresham sorsa: teljes felújítást követően nyílt meg az épületben a ma is pompázó 179 szobás luxusszálloda, Four Seasons Gresham Palace Hotel néven.

1987 óta más Duna-parti épületekkel együtt a Gresham a Világörökség része.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

továbbiak
HYPE | Heti programajánló
community

HYPE | Heti programajánló

BUÉK! Túl vagyunk az ünnepeken, újult erővel vágtunk neki az új évnek és talán még a fogadalmaink is kitartanak: idén több programra járunk majd, mostantól tényleg elkezdünk sportolni és új hobbikat szerzünk. Ezekben támogatva benneteket állítottuk össze az idei első programajánlót, amelybe modern építészetet, retrospektív kiállítás tárlatot, zenés underground kiállítás
Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka
design

Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka

A vásárlók bevonása egy termék előállításában olyan hozzáadott értékkel bír, amivel egy tömeggyártott termék már nem rendelkezik. Az Arametry egy innovatív gyártási technológiára épülő ruhadarab, amelynek elkészítésében a felhasználóra esik a főszerep: különlegessége, hogy digitális eszközök segítségével az Arametry kabát mérete és mintázata is saját igényre és ízlésre szabható.Az
CEE_RO | REBEKARTS
divat

CEE_RO | REBEKARTS

Visszafogottabb, elegáns, pasztell vagy sötétben világító, vibráló színárnyalatok: kisszériás, kézzel készített ékszerek, amelyek festményszerű alkotásokként egészítik ki mindennapi vagy alkalmi viseletünket. Fazakas Réka Rebekával, a REBEKARTS ékszerek megálmodójával beszélgettünk. Textiltervező művészként végeztél az egyetemen, most mégis ékszerkészítéssel foglalkozol. Mikor alkottad meg első ékszered, hogyan indult el a REBEKARTS? Egyetemi tanulmányaim