Budapest by Labrosse | Gresham-palota

Budapest by Labrosse | Gresham-palota

Menő tetőteraszon rögtönzött a medencés buli, elfuserált Aranyhajjal szelfizik egy muki. A Mérleg utca felől rózsaszín a szemfüles elefánt, a szemén be, a száján ki, szárad a zokni és a bugyi. Jobbról jön egy Crybaby, nyakigláb, csupaháj, málészáj, béka nyelvén dobpergésre pörög a krokodil-tánc. Mind a százhetvenkilenc szobában teljes az őrület, három fekete ordas őrzi a példa nélküli rendet. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a kis sárga gumikacsát ezúttal a Gresham-palotában!

„Valamikor 2002 nyarán, egy évvel azután, hogy a Gresham-palotából Four Seasons szálloda lett, anyukámmal besétáltunk az épületbe, ahol egy kedves recepciós megmutatta nekünk a lépcsőházban található ólomüveg ablakokat, amire én már sajnos csak nagyon halványan emlékszem. Ennél jóval tisztább képem róla tíz évvel későbbről származik: Hervé Lóránth Ervin Feltépve című szobrát a Gresham előtti füves területen állították ki, és amikor megpróbáltam a szobrot szemből lefotózni, akkor figyeltem fel igazán a mögötte lévő gyönyörű épületre.

A Gresham ezer ablakából ezúttal nem szállodavendégek gyönyörködnek a kilátásban, hanem az én figuráim kukucskálnak ki rajtuk, és hát nem éppen úgy viselkednek, mint ahogy amúgy egy luxusszállodában az elvárható lenne” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: nagyíts a képernyőre, és keresd meg a kis sárga gumikacsát!

A Gresham-palota

A szecessziós palota Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján épült, melyet 1906-ban adtak át a londoni The Gresham biztosítótársaság budapesti székházaként. A biztosító munkatársai azonban nem a részvényekkel és befektetéssel foglalkoztak a ház falai között, hanem itt éltek. A Gresham így a főváros egyik legnagyobb összterületű lakóháza lett a múlt század elején.

A tizenkétezer négyzetméter területű épület három lépcsőháza a hangulatos, üvegfedésű üzletsorból nyílt. A földszinten pedig a legendás Gresham Kávéház üzemelt, amely a húszas évek kiemelkedő művészeinek szolgált otthonául. A Gresham-körhöz olyan neves alkotók tartoztak, mint például Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön és Ferenczi Béni.

A nagy gazdasági válság után a biztosítótársaság bár kivonult Magyarországról, nem ez okozta az épület vesztét. A második világháborúban és az azt követő időszakban kezdődött a tartós romlás. Aztán 1948-ban államosították a Greshamet, a lakosztályokból kisebb lakásokat alakítottak ki. Az azt követő negyven évben pedig a Duna-parti komplexum teljesen tönkrement.

Végül a rendszerváltás után dőlt el a Gresham sorsa: teljes felújítást követően nyílt meg az épületben a ma is pompázó 179 szobás luxusszálloda, Four Seasons Gresham Palace Hotel néven.

1987 óta más Duna-parti épületekkel együtt a Gresham a Világörökség része.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

továbbiak
Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka
design

Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka

A vásárlók bevonása egy termék előállításában olyan hozzáadott értékkel bír, amivel egy tömeggyártott termék már nem rendelkezik. Az Arametry egy innovatív gyártási technológiára épülő ruhadarab, amelynek elkészítésében a felhasználóra esik a főszerep: különlegessége, hogy digitális eszközök segítségével az Arametry kabát mérete és mintázata is saját igényre és ízlésre szabható.Az
CEE_RO | REBEKARTS
east

CEE_RO | REBEKARTS

Visszafogottabb, elegáns, pasztell vagy sötétben világító, vibráló színárnyalatok: kisszériás, kézzel készített ékszerek, amelyek festményszerű alkotásokként egészítik ki mindennapi vagy alkalmi viseletünket. Fazakas Réka Rebekával, a REBEKARTS ékszerek megálmodójával beszélgettünk. Textiltervező művészként végeztél az egyetemen, most mégis ékszerkészítéssel foglalkozol. Mikor alkottad meg első ékszered, hogyan indult el a REBEKARTS? Egyetemi tanulmányaim
V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04
east

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől