Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka

Innovatív, fenntartható és egyedi - az ARAMETRY kísérleti ruhamárka

A vásárlók bevonása egy termék előállításában olyan hozzáadott értékkel bír, amivel egy tömeggyártott termék már nem rendelkezik. Az Arametry egy innovatív gyártási technológiára épülő ruhadarab, amelynek elkészítésében a felhasználóra esik a főszerep: különlegessége, hogy digitális eszközök segítségével az Arametry kabát mérete és mintázata is saját igényre és ízlésre szabható.  Az így létrehozott kabát célja, hogy átértékelje a divat és viselője közti viszonyát, hozzájárulva egy tudatosabb magatartás kialakításához.

Interjú Burány Vera és Huszár Fanni alapítókkal.

Mi is pontosan az Arametry, milyen vízió köré épül?

Az Arametry jelenleg egy kísérleti projekt, melynek célja, hogy bevonja a vásárlóit a tervezési folyamatba és fenntartható alternatívát kínáljon a fast fashion márkákkal szemben. Egyedi, személyre szabott ruhadarabokat készítünk megrendelésre, generatív algoritmusokon alapuló ruhatervekkel, illetve digitális és hagyományos gyártási folyamatot kombinálva.

A divatiparban általános etikátlan és környezetszennyező gyártás mellett a fogyasztói magatartás is hatással van a szennyezés mértékére. Azáltal, hogy a vásárló részt vesz a tervezési folyamatban, az elkészült terméket saját alkotásának tekini, így kialakul egy érzelmi kötődés a ruhadarabhoz. A használat során ezért jobban megbecsüli, tovább hordja a terméket, ami segíti az élettartamának meghosszabbítását. Célunk, hogy a személyre szabást tömegesen elérhetővé tegyük, ezzel egy környezettudatosabb és egy egyedi élményt nyújtó divatmárkát hozzunk létre.

Az Arametry kabát első prototípusa a FabLab Budapest és a Distributed Design Market Platform által kiírt pályázat keretén belül valósult meg. A projekt kimondottan a pályázatra készült, vagy előtte is foglalkoztatott már titeket a tudatos és fenntartható divat témája?

Vera: A fenntarthatóság számomra évek óta egy kulcsfontosságú szempont a tervezés során. A PINKPONILO tervezőjeként már évek óta figyelem azt, hogy mennyire más élményt adhat, ha bevonjuk a vásárlókat a ruha elkészülésének folyamatába. A közösségi műhelyen keresztül ismertük meg egymást, amikor Fanni egy másik pályázaton dolgozott, majd a diplomamunkám kapcsán is együtt dolgoztunk. A diplomamunkámban is azzal foglalkoztam, hogy a vásárlók bevonása hogyan alakíthat ki érzelmi kötődést az elkészülő ruhadarabok iránt, és ez hogyan indíthat el pozitív változásokat a fogyasztói viselkedésben. Az Arametry-t pedig azért szeretem nagyon, mert a digitális technológiák bevonásával ezt az egyedi élményt teszi széles körben elérhetővé.

Fanni: Az egyetemen a közgazdaságtan szak mellett elvégeztem egy női szabó képzést is. Kezdetektől fogva a digitális szabásminta készítés és textilipari innováció vonzott, ezért a Barcelonai FabLab textil részlegére jelentkeztem szakmai gyakorlatra. Itt a biotextilektől az okosruhákig különféle innovatív technológiákkal kísérleteztünk. Az ötlet már akkor megszületett bennem mikor megismertem a digitális gyártást és az algoritmikus designt, a budapesti FabLab pályázata pedig lehetőséget, műhelyet és szakmai segítséget biztosított a megvalósításra. Vera szakterülete a fenntarthatóság és a személyre szabott design, így ezeket a technológiával kombinálva egy igazán izgalmas koncepciót alakítottunk ki.

Koncepciórajz

Mit kell tennünk, ha mi is szeretnénk saját Arametry kabátot, hogyan működik ez pontosan?

Első lépésként egy konzultáció keretében a kabát mintáját, színét és méretezését egyeztetjük a vásárlóval. A kabát mintáját egy generatív algoritmus adja, amely lehetővé teszi, különböző mintázatok kialakítását egyetlen fájlból. A minták formai alapja ugyanaz, ezért a végeredményként kapott egyedi ruhákon mégis érzékelhető egyfajta egység.

A kabát szabásán egyelőre nincs lehetőség változtatni, a jövőben azonban szeretnénk ezt is elérhetővé tenni.  A konzultáció után beszerezzük az alapanyagot, és az egyes alkatrészeket lézerrel vágjuk ki, ezzel egyidőben pedig lézergravírozzuk a mintát.

Az Arametry kabátot a minimalista formavilág és pasztell színhasználat jellemzi. A kabát mintázata mellett mennyire szeretnétek mozgásteret adni a vásárlóknak a színválasztásban és az anyaghasználatban?

Egyelőre kétféle anyagot használunk, neoprént és gyapjút, melyek közül a vásárló választhat. A prototípusokon 3 színt kombináltunk, de a vásárlóknak szeretnénk 4-5 féle színt elérhetővé tenni, hogy azokat is tetszés szerint kombinálhassák. A gyapjút egy magyar nemezgyárból szerezzük be, ami az egyik legfenntarthatóbb választás, ezért elsősorban ezzel az anyaggal szeretnénk dolgozni. A neoprén sajnos kevésbé környezetbarát, de újrahasznosítható. Azért szerettük volna ezt is kipróbálni, mert ahogy a lézervágó megolvasztja az anyagot érdekes textúrát eredményez.

Három típusú mintadarabot hoztatok létre, gondolkodtok-e esetleg más termék kidolgozásában is, hasonló koncepcióval?

Az Arametry első három mintadarabja lényegében ugyanannak a terméknek a három változata, melyen érzékeltetni szerettük volna, hogy egy minta, egy design hogyan változhat meg a személyre szabási folyamat alatt. Ezen kívül mindenképp szeretnénk bővíteni a kínálatot, első körben 3 további ruhadarab a következő cél, emellett pedig jelenleg is zajlik egy laptoptartó táska termékfejlesztési folyamata, amit remélünk, hogy hamarosan be is mutathatunk.

Melyek a jövőbeli terveitek, hogyan szeretnétek népszerűsíteni az Arametry-t?

Októberben részt vettünk a Startup Campus és a Magyar Divat és Design Ügynökség inkubációs programjában. A képzés alatt kidolgoztuk a koncepcióra épülő vállalkozás üzleti és pénzügyi tervét, melynek elbírálása alapján a képzésen résztvevő 8 csapat közül bejutottunk a közé a legjobb 4 közé, akik nyílt befektetési ülésen prezentálhatták ötleteiket a Hiventures-nek. Az itt kapott visszajelzések alapján szeretnénk projektünk üzleti tervét továbbfejleszteni és a jövőben tőkebefektetéssel egy online platformot fejleszteni. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak helyileg és személyes konzultáció által értékesítsünk, hanem akár online és a nemzetközi piacon is megjelenjünk.

Ha ti is szeretnétek kipróbálni és elkészíteni saját, személyre szabott kabátotokat, az Arametry-t megtaláljátok most ajándékkártya formájában az Ajándék Terminál 2019 pop-up vásáron, december 24-ig.

További újdonságokért pedig kövessétek az Arametry Facebook oldalát!

Portréfotókat készítette: Rácmolnár Milán


A Distributed Design Market Platform nemzetközi kezdeményezés a Kreatív Európa program keretében jött létre, amely a tudásmegosztás alapelve mentén az okos és fenntartható tervezésre fekteti a hangsúlyt. Egy új digitális piac megteremtésével, kreatívok és szakemberek számára biztosít lehetőséget munkájuk népszerűsítésére és elérhetővé tételére Európa szerte. Célja a feltörekvő alkotók és tervezők támogatása.

továbbiak
Downtown One I Tirana
architecture

Downtown One I Tirana

Tirana már az előző évtizedben is híres volt arról, hogy ha szűkösen is álltak, akkor is próbálták élhetővé tenni a várost olyan apróságokkal mint a színesre festett házfalak, vagy egyszerű street art projektek. Nem csoda, ha most is szívesen látnak egy 8-bites homlokzatot, 140 méterrel Tirana fölé magasodni. A Downtown
V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04
east

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől
NÉGYSZÖGLET – Nemes Nagy Ágnes
art

NÉGYSZÖGLET – Nemes Nagy Ágnes

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 98 éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes. A KRISZTINÁBAN „Hányszor ültem így templomok