Bukovina rejtett kincsei | A Babyn Buchok projekt

Bukovina rejtett kincsei | A Babyn Buchok projekt

Díszes kutak, élénk színekkel festett házak, régi fényképek, fatemplomok, kis kápolnák, mindezek hátterében pedig lenyűgöző táj. Bukovina Kelet-Európa kevésbé ismert, de annál varázslatosabb régiója. Az ukrajnai Bukovina rejtett kincseit bemutató Babyn Buchok projekt alkotóit kérdeztük.


Mit lehet tudni rólatok, a Babyn Buchok projekt készítőiről?

A Babyn Buchok két emberből áll, Ivan Mudrakból és Irutsa Slepenyukból. Mindketten a Vasil Shkriblyakról elnevezett Vyzhnytsia Iparművészeti és Design Főiskolán tanulunk. Összeköt bennünket az utazás, a falusi élet és a vidéki építészet felfedezése iránti vágy. A főiskola mellett szabadidőnkben a csernyivci terület Bukovina régiójában utazgatunk, emellett a 20Partisan_n művészeti közösség tagjai vagyunk.

Mi a célotok a projekttel?

A Babyn Buchok célja, hogy megtalálja és megmentse a Bukovina régió falvaiban elrejtett kincseket, mivel Ukrajna számos más régiójához hasonlóan ez is gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Fő célunk, hogy ezt népszerűsítsük és megőrizzük.

Hogyan találjátok meg a kutakat, homlokzatokat stb.? Szisztematikusan járjátok a helyeket?

Megnézzük a helyszínt a Google Maps-en és létrehozunk egy hozzávetőleges útvonalat a keresett falvakhoz. Miután megérkeztünk, azzal a céllal barangolunk, hogy megtaláljuk a véletlenül a szemünk elé kerülő kincseket. Ezek a leletek jelentős szerepet játszanak az ukrajnai Bukovina identitásában és megjelenésében. A kirándulásokra általában kéthetente egyszer kerül sor. Néha a barátainkat is elvisszük az expedíciókra, hogy megismertessük velük a munkaterületünket és megosszuk velük a Bukovina iránti lelkesedésünket.

Mi a különleges a bukovinai régióban?

Bukovina Ukrajna egyik alulértékelt régiója. A látogatók itt egy teljesen más életet és Ukrajna kulturális örökségét láthatják, amely napjainkban is tökéletesen megmaradt. Az ukrajnai Bukovina figyelemre méltóan megőrizte a szakrális faépítészet, a háztípusú templomok példáit. A régió törékeny kulturális anyagból, főként fából készült tárgyakból áll, amelyek különös gondosságot és alapos tanulmányozást igényelnek. Megfigyeléseink szerint a csernyivci az egyik élen járó terület az örökséggel való gondatlan bánásmódban, különösen a falvakban. A falusiak gyakran módosítják a helyi jelentőségű építészeti alkotásokat, és a régió jellege lassan eltűnik.

A projekt leírásában az egyik leghíresebb ukrán költő, Ivan Franko versének egy része szerepel. Miért ezt választottátok?

A versrészlet a teljes invázió kezdetének nyugtalan napjaiban ragadott meg, amikor Oroszország egyre nagyobb vérszomjjal folytatta szeretett földem pusztítását, ezért érzem és éreztem mindig is szükségét annak, hogy egységben legyünk Ukrajna lángoló részével.

A Darvak című vers gondolata nem új, Ivan Franko a szegénység és a pusztítás csapása által a hazából elűzött darvakat írja le. Az ukrán nép életét, szenvedését és kemény munkáját meséli el a tájak, az ételek és az emberi cselekedetek leírásán keresztül. Arra kéri a darvakat, hogy idegen földeken terjesszék az ukrán lét lényegét, annak érdekében, hogy megismertessék azt és segítséget kérjenek. A falvakat járva sok romos házat, rossz állapotban lévő templomot láttam, így a projekt leírásában szereplő konkrét sorok a valóság és a saját tapasztalatom miatt rezonáltak velem.


Babyn Buchok | Instagram

továbbiak
Minden, amit a Pentagon-iratokról tudni kell!
strategy

Minden, amit a Pentagon-iratokról tudni kell!

Az évtized legnagyobb szivárogtatási botránya során számtalan titkos Pentagon és NATO dokumentum látott napvilágot. A zűrzavar hatalmas, mi pedig összefoglaltuk a lényeget! A világ közvéleménye áprilisban a Pentagon-szivárogtatásokra figyelt. Április elején kezdett a közösségi médiában felbukkanni pár oldalnyi papír, amelyek elvileg szigorúan bizalmas, amerikai dokumentumok voltak és bevezették a nyilvánosságot
Szabadtéri kalandokhoz készült a Bodega és a Crocs új cipője
design

Szabadtéri kalandokhoz készült a Bodega és a Crocs új cipője

A nyár közeledtével a Bodega összefogott a Crocs-szal és elkészítette az All-Terrain "NICT-TECH" Clogs cipőt, amely zsebbel és kapucnival is rendelkezik. Nicole McLaughlin és a Vans közelmúltban bemutatott kollaborációjához hasonlóan ez a cipő is tele van hasznos kiegészítőkkel. A hamarosan megjelenő lábbeli tasakja cipzáros, a behúzható kapucnija pedig több oldalsó
Ahol a gyerekek szórakozása az első – óvoda a cseh kisvárosban
design

Ahol a gyerekek szórakozása az első – óvoda a cseh kisvárosban

A cseh Jablonec nad Nisou városban egy régi óvoda kelt új életre. A Mjölk architekti terveinek köszönhetően az átalakított épületben a gyerekek szabadon kapcsolódhatnak a világhoz, bolondozhatnak és fejlődhetnek. „Az óvodák olyan épületek, ahol a gyerekek a világgal való legalapvetőbb kapcsolataikat alakíthatják ki. Az otthonnal ellentétben ez egy olyan hely,