Buszpályaudvar | Nyitra

Buszpályaudvar | Nyitra

A különféle pályaudvarok, vonatállomások, villamosmegállók tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cseh mmcité+ ezúttal a szlovákiai Nyitra városába tervezett buszpályaudvart. Mutatjuk.

A közel 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező designcité+ kreatív stúdió tervei nyomán készült el az új, elegáns és modern pályaudvar a városlakók és a környező településekről ingázók nagy örömére. A kivitelezési munkálatokat a mmcité+ jegyzi (a névrokonság nem a véletlen műve: tulajdonképpen egyazon vállalat két különálló, de egymásra épülő egységéről beszélünk – a szerk.).

Számos vasúti pályaudvar, busz- és villamos megálló, illetve a hozzájuk tartozó utcabútorok tervezése és kivitelezése köthető a cseh céghez. Eddig több hazai, szlovák, továbbá lengyel kis- és nagyvárosban tették már le a névjegyüket, 2018-ban pedig már a német Gelsenkirchenben és a svájci St. Gallenben is kaptak megbízást buszmegállók kivitelezésére. Egyik személyes kedvencünk Čelákovice városának vonatállomása, ahol sikerült megőrizniük az állomás épületének klasszikus formáját, szervesen kiegészítve azt a peron mellett végigfutó modern tetőszerkezettel.

A nyitrai buszpályaudvaron várakozó utasokat egybefüggő tetőszerkezet óvja az esőtől és a közvetlen napsütéstől. A vízelvezetés, a világítás és a statika sarkalatos pontjaira letisztult, praktikus megoldást kínáltak a tervezők: a statikai szempontból is fontos fekete tartóelemek rejtik magukban az elektromos vezetékeket, míg a fehérek az esővíz elvezetését szolgálják. A fekete-fehér letisztult közegét türkiz színű felfestések törik meg – ezek, az oszlopokon található világító számokhoz hasonlóan, a peronokat jelölik.

A minimál megjelenést tovább erősítik a beépített világítóelemek és a tartóoszlopokba integrált szelektív hulladékgyűjtők. Dekoratív grafikai elemeket egyedül a megállóban található üvegfüggönyökön fedezhetünk fel: a közutak felfestései izgalmas mintázattá olvadnak össze ezeken a felületeken.

továbbiak
HYPE | Heti programajánló
community

HYPE | Heti programajánló

BUÉK! Túl vagyunk az ünnepeken, újult erővel vágtunk neki az új évnek és talán még a fogadalmaink is kitartanak: idén több programra járunk majd, mostantól tényleg elkezdünk sportolni és új hobbikat szerzünk. Ezekben támogatva benneteket állítottuk össze az idei első programajánlót, amelybe modern építészetet, retrospektív kiállítás tárlatot, zenés underground kiállítás
MOME | After Bauhaus
design

MOME | After Bauhaus

After Bauhaus címmel új tárlat nyílik 2020. január 16-án a Római Magyar Akadémián. A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a 2019-es tavaszi félév Bauhaus-kötődésű kurzusai folyamán megvalósult hallgatói munkákat mutatja be. A százéves Bauhaus ma is érvényes gondolatait idézik fel és viszik tovább a Divat- és textiltervező Tanszék, a Formatervező
Pecsételd meg a hangulatodat!
design

Pecsételd meg a hangulatodat!

Vidám, dühös, sírva röhögős, szomorú, meglepődött… A chatelések során használt hangulati jelek mára elengedhetetlen kellékei az online beszélgetéseinknek. Szavaink, mondataink kiegészítői, de olykor akár magukban is elég kifejezők. Sokszor már a határidőnaplónk bejegyzéseihez is önkéntelenül rajzolunk mosolygós fejecskéket, és meghatározott – a lelkiállapotnak megfelelő – színkóddal jelezzük a számunkra fontos eseményeket. Színek,