Pecsételd meg a hangulatodat!

Pecsételd meg a hangulatodat!

Vidám, dühös, sírva röhögős, szomorú, meglepődött… A chatelések során használt hangulati jelek mára elengedhetetlen kellékei az online beszélgetéseinknek. Szavaink, mondataink kiegészítői, de olykor akár magukban is elég kifejezők. Sokszor már a határidőnaplónk bejegyzéseihez is önkéntelenül rajzolunk mosolygós fejecskéket, és meghatározott – a lelkiállapotnak megfelelő – színkóddal jelezzük a számunkra fontos eseményeket. Színek, hangulatok, növények – avagy kézműves offline emojik mindenkinek. Íme Káposztás Judit Mood stamp-je.

Judit, az ArtiStamp márka alapítója régóta szeretett volna olyan színes pecséteket készíteni, amelyek jól használhatók bullet journalba, személyes- és határidőnaplókba is.

„Tavasszal készítettem egy kis grafikát stilizált női arcokkal és növényi motívumokkal, amik különböző hangulatokat tükröztek. Ez egy személyes munka volt, játék, az alkotás öröméért, amit Matisse képei inspiráltak. Amikor elkészült a kép, rögtön tudtam, ebből megszülethetnek azok a pecsétek, amelyekre már hosszú ideje vágytam. Így jött létre a Mood stamp” – mondta el Judit.

A pecsétek picik, átmérőjük kisebb, mint két centiméter, így jól mutatnak a kézírás mellett is, és teret adnak arra, hogy a használójuk kiélje a kreativitását, a lenyomatok kombinálásával, változatos színekkel használva őket. A pecsétnyeleken megjelenő színek azt tükrözik, hogy Judit milyen színt társít a grafikákon megjelenő hangulatokhoz, de ez egyáltalán nem kőbe vésett; mindenki maga választhatja meg, milyen színű tintát alkalmaz, lehetőséget adva ezzel az önkifejezésre is.

Szuper funkcionalitásuk mellett a pecsétek esztétikai élményt is nyújtanak, és akár a tulajdonosuk hangulatára is hatással lehetnek. Lehet őket rendezgetni az asztalon, színesítik a környezetünket, sőt  „Mood tracking”-re vagyis hangulat-követésre is jók – megjelölhetjük vele, éppen milyen a lelkiállapotunk. (A mood tracking egy pozitív pszichológiai módszer a mentális egészség javítására, a módszer alkalmazója rögzíti a hangulatát egy meghatározott időszakon keresztül, azért, hogy segítségével meghatározza a hangulat változásainak mintázatát – a szerk.)

Bubán Brigitta, kalligráfus által tervezett hangulat-követő tábla

A Mood stamp-re pedig már a Hogy Vagy Egyesület is felfigyelt. Az egyesület három nyolcadik kerületi óvodában tart MESEcsoport foglalkozásokat gyerekeknek, pszichológus hallgatók vezetésével. A MESEcsoport egy pszichológiai módszerre épülő, érzelmi és szociális készségfejlesztő foglalkozás, ami a mentalizációs készség fejlesztésével segíti a gyerekeket, hogy felismerjék és megértsék saját és mások érzéseit, viselkedését, így a különböző társas helyzetekben magabiztosabban tudjanak tájékozódni. Az hangulat pecsétek tovább színesítik az egyesület eszköztárát. Első körben a Pagony könyvesboltban elindult társadalmi vállalkozásként futó csoportjaikban kezdik el beépíteni a pecsétek használatát.

A jelenleg hat hangulatot és négy növényi motívumot ábrázoló, kézzel festett és mintázott pecsét a Stilshopban és a LúdLaborban szerezhető be, de hamarosan a Rododendron Art & Desig Shopban is elérhetőek lesznek.

továbbiak
Downtown One I Tirana
architecture

Downtown One I Tirana

Tirana már az előző évtizedben is híres volt arról, hogy ha szűkösen is álltak, akkor is próbálták élhetővé tenni a várost olyan apróságokkal mint a színesre festett házfalak, vagy egyszerű street art projektek. Nem csoda, ha most is szívesen látnak egy 8-bites homlokzatot, 140 méterrel Tirana fölé magasodni. A Downtown
CEE_RO | REBEKARTS
divat

CEE_RO | REBEKARTS

Visszafogottabb, elegáns, pasztell vagy sötétben világító, vibráló színárnyalatok: kisszériás, kézzel készített ékszerek, amelyek festményszerű alkotásokként egészítik ki mindennapi vagy alkalmi viseletünket. Fazakas Réka Rebekával, a REBEKARTS ékszerek megálmodójával beszélgettünk. Textiltervező művészként végeztél az egyetemen, most mégis ékszerkészítéssel foglalkozol. Mikor alkottad meg első ékszered, hogyan indult el a REBEKARTS? Egyetemi tanulmányaim
V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04
east

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől