fbpx
Nyomj Entert

December 22-én csillagközi útjára indul a James Webb-űrtávcső

A csillagászok régóta várt új űrobszervatóriuma, a James Webb-űrtávcső december 22-én áll majd pályára a Hubble utódjaként, egy Ariane–5 hordozórakétával, a Francia Guyanában található Kourou űrközpontból. A projekt a NASA vezetésével, az európai ESA és a kanadai CSA űrügynökségek részvételével megvalósuló közös fejlesztés, amely segítségével a kutatók kozmikus eredetünk nagy kérdéseire keresik a választ. A felbocsátás eseményét a budapesti Svábhegyi Csillagvizsgáló élőben is közvetíti!

Ahogy a Hubble esetében is igaz volt, a James Webb-űrtávcső a csillagászat szinte minden területén korszakalkotó felfedezéseket ígér. A NASA valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb optikai űrtávcsövével a kutatók az Univerzum történetének régmúltját szeretnék feltérképezni: az ősrobbanást követő fejlődési szakaszokat. Vizsgálni fogják még a közelebbi csillagok, és a körülöttük levő bolygórendszerek kialakulását, valamint az élet hordozására alkalmas exobolygókat is.

Az űrtávcső értékes kutatási idejére a világ csillagászai pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot. Jó hír, hogy az Európai Űrügynökség tagországaiban – így Magyarországon – dolgozó kutatók a rendelkezésre álló összes távcsőidő legalább 15%-át kaphatják meg. Így vizsgálják majd az űrtávcsővel az EX Lupi nevű fiatal csillag kitöréseinek a csillag körüli korongra kifejtett hatását Ábrahám Péter és más kutatók a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontból.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló a James Webb-űrtávcsőről egy egész estés online programmal készül december 12-én, de 22-én egyedülálló módon a felbocsátást is követhetjük élőben.

Forrás: Sajtóközlemény

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük