Design és építészeti dokumentumfilmek a karantén idejére

Design és építészeti dokumentumfilmek a karantén idejére

Újabb módját találtuk meg annak, mivel üssük el hasznosan az időt a bezártságban: végre nézzük meg azokat a dokumentumfilmeket, amiket hónapok óta halogatunk… Inspiráció a karanténban is kell, sőt: lehet, hogy pont ebben az időszakban, ezen filmek hatására fog megszületni a kreatívok fejében életük projektjének terve.

ABSTRACT – The Art of Design (2019)

Már-már klasszikusnak számít a Netflix Abstract című két évadból álló sorozata, melyben epizódról epizódra különböző kreatív szakmában tevékenykedőket mutatnak be. Ha minket kérdeztek, az első évad egyik favoritja Bjarke Ingels építész, a másodiké Neri Oxman polihisztor volt, de rajtuk kívül is akadnak még legendák bőven a megszólaltatottak között.

Elérhető a Netflixen


Architecture of Infinity (2018)

Költői hangvételű film a végtelenről, és arról, hogy a különböző művészeti ágak hogyan viszonyulnak hozzá. A zürichi rendező, Cristoph Schaub alkotásában az építészetet Peter Zumthor, Peter Märkli és Álvaro Siza Vieira képviseli, a zenét Jojo Mayer, a képzőművészetet pedig James Turrell és Cristina Iglesias.

Architecture of Infinity from MAGNETFILM on Vimeo.

Kölcsönözhető a Vimeo-n


Rams (2018)

Dokumentumfilm a legendás formatervezőről, Dieter Rams-ról. De a Rams több, mint a tervező életét feldolgozó alkotás: a fogyasztói társadalom és a fenntarthatóság kérdései éppúgy megjelennek benne.

Rams from Film First on Vimeo.

Kölcsönözhető a Vimeo-n


MICROTOPIA (2013)

Miniházak, mobilházak, kapszulalakások… a 2013-ban megjelent Microtopia című film az építészet válaszait gyűjti össze a túlnépesedés problémájára.

MICROTOPIA – a documentary about micro dwellings, downsizing and living off the grid. from Eight Millimetres on Vimeo.

Kölcsönözhető a Vimeo-n


Eames: The Architect and the Painter (2013)

Charles Eames és felesége, Ray hatása a design világára több, mint fél évszázaddal tevékenységük után is meghatározó. Plusz pont, hogy a filmet James Franco narrálásában élvezhetjük.

Elérhető az Amazonon


Who is Axel Vervoordt? (2018)

Ha csak az ebéd vagy a vacsora aláfestéséhez keresünk néznivalót, az M2M – Made to Measure Youtube csatornáját ajánljuk, ahol 5-10 percben ismerkedhetünk meg a divatvilág és a design meghatározó alakjaival. Ebben a részben a világhírű enteriőrtervező, Axel Vervoordt otthonába nyerhetünk bepillantást.

továbbiak
Kreatívok karanténban | A HYPE szerkesztői ajánlják - Napi flow
news

Kreatívok karanténban | A HYPE szerkesztői ajánlják - Napi flow

A HYPE szerkesztősége is home office módra kapcsolt. És bár tőlünk nem feltétlen idegen ez a létforma, a szokásos irodai bandázásokat (közös kávézások és ebédek) visszasírjuk. S hogy mit csinálunk mi, szerkesztőségi tagok otthon a négy fal között? Firkálgatunk, edzünk, virágokat locsolgatunk, zenét hallgatunk. A szerkesztőség tagjaihoz most ezt a
Lehetőség a válságban
vélemény

Lehetőség a válságban

Írtunk már róla, hogy a globális szállítási láncok szerepének esetleges megváltozása hatással lehet a lokális tervezéssel és gyártással kapcsolatos lehetőségekre, igényekre [https://hypeandhyper.com/megfertozodott-a-globalizacio/]. Az otthonmaradás – bár valószínűleg az emberek többsége valójában csak egyre intenzívebben osztja meg értékes gondolatait a közösségi médiában – a kreatívok számára a szenvedés mellett áldást
„A sneaker kultúrának mindig lesz helye” | Interjú Papp Laurával
divat

„A sneaker kultúrának mindig lesz helye” | Interjú Papp Laurával

A globális cipőpiac elmúlt években történt fellendülését részben az utcai ruházat kultúrájának népszerűsége hozta. Úgy is mondhatjuk, hogy az általános ruházkodás ilyen irányba történő elmozdulása példa nélküli módon húzta be a sportcipőket a mainstreambe. Az NPD Group [https://www.npd.com/wps/portal/npd/us/news/press-releases/2019/sport-leisure-expected-to-drive-us-footwear-sales-growth-through-2021-and-surpass-fashion-as-largest-category-reports-npd/] szerint