Kiegészítők egy stílusos bankrabláshoz: fashion for bank robbers | #DIVE

Kiegészítők egy stílusos bankrabláshoz: fashion for bank robbers | #DIVE

Carina Shoshtary ékszertervező sosem gondolta volna, hogy az általa létrehozott Instagram oldal pár éven belül kortárs képzőművészek, designerek, divattervezők közös platformjává válik, ahol együttesen osztozhatnak a maszkok szeretetében. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk, ezúttal a különleges maszkok világába. Dive in!


Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan fiókokat hozunk el nektek, amiket érdemes követnetek.


Renata RainsThe first lovers, Adam and Lilith, USA

Carina Shohstary Németországban élő művész 2017-ben kezdett el maszkokat és különböző fejdíszeket készíteni, ugyanis már egy ideje foglalkoztatta ez a különleges terület, amely mély filozófiai rétegekig vezet. Nem sokkal később létrehozta fashion for bank robbers elnevezésű Instagram oldalát, amely azóta is platformként szolgál minden olyan művész számára, aki fejdíszekkel vagy maszkokkal foglalkozik. Bár kezdetben azért hozta létre az oldalt, hogy önmaga számára inspirációt gyűjtsön, mára már a világ minden pontjáról érkeznek hozzá képek a művészvilág különböző szegleteiből, legyen az a divat, a formatervezés, vagy éppen a képzőművészet.

Miya TurnbullSelf-Portrait (Layers of Self), 2022

Elmondása szerint a maszkok és fejdíszek világa nagyon hálás terület. „Az a tény, hogy a mindennapi életben, a kalapok kivételével általában nem viselünk fejdíszeket, sem maszkokat, nagyobb szabadságot ad a művészeknek, hogy különös és rendkívüli darabokat alkossanak” – magyarázta Carina.

A maszkoknak és minden másnak, ami az arc elfedésére, vagy kiegészítésére szolgálnak, különösen érdekes helyzete van a mai világunkban, ahol az identitás és az autenticitás központi kérdéssé vált, amivel kapcsolatban gyakran ellentmondásokba ütközhetünk.

A maszkok szerepét sokféleképpen lehet értelmezni, ugyanis alkalmasak arra, hogy viselőjük elrejtőzzön mögöttük, hogy védelmet vonjon maga köré a külvilággal szemben, azonban arra is alkalmasak lehetnek, hogy viselőjüknek, vagy tervezőjüknek valamilyen belső tulajdonságát, elképzelését felnagyítva bemutassák.

Giacomo Bevanati
Basqo Bim, USA

Kurátori munkáját a mai napig leginkább saját érdeklődése határozza meg, szeretne minél több általa értékesnek és izgalmasnak vélt művészt bemutatni. Emellett különösen szereti, ha az alkotásokban talál valami mágikus vagy mitológiai elemet is. Bár az első két évben nem igazán alakultak ki személyes kapcsolatai az általa bemutatott művészekkel, mára igazi közösség verbuválódott az Instagram oldal köré.

Mikel Archila, Mexico
Renata RainsAutumn, USA

Két hét múlva egy újabb Instagram-oldal háttértörténetével jelentkezünk, addig is merüljetek el DIVE sorozatunk előző részében, amelyben Women & The Wind instagram oldalt mutattuk be.

Fashion for Bank Robbers | Instagram | Patreon

Forrás: vogue, glanzundkante