fbpx
Nyomj Entert

Egy cseh sportcsarnok, ami mer mértékletes lenni

A cseh Modřice városában új sportcsarnok épült, amelynek nem titkolt célja, hogy a helyi közösség új központja legyen, teret adva a változatos rekreációs tevékenységeknek és sporteseményeknek. A prágai bázisú BOD Architekti szándékosan tartotta távol magát a megalomán megoldásoktól, tiszteletben tartva a kisvárosi léptékű település méreteit. 


A sportcsarnok Modřice szélén, az általános iskola és a vasútvonal között helyezkedik el, így egyrészt zajvédő falként szolgál az oktatási intézmény számára, másrészt könnyű megközelítést biztosít a diákoknak, visszafogott méreteinek köszönhetően pedig nem veszi el a fényt az osztálytermektől. Az építkezés során megtartották a helyszínen álló régi étterem épületét és funkcióját, ezzel is elősegítve, hogy a sportcsarnok valóban közösségi találkozópontként és rendezvények helyszíneként tudjon működni. A restaurálás során a régi épület homlokzatát a 20. század eleji fényképen látható állapotában újították fel, a párkánymagasságához igazították az új épületrészt is. Ez a megoldás javítja a komplexum hőháztartását, valamint az irányadó magasság biztosította azt is, hogy a sportcsarnok ne üssön el a városképtől. Magával a formával a hely szilárdságát hangsúlyozták az építészek, a végeredmény pedig nyugodt, emberi léptékű házra emlékeztet.

A sportcsarnok három tágas térből áll, így három pálya különíthető el benne. A belső tér fontos elemei a tetőablakok, amelyek természetes fényt biztosítanak a termeknek, a sportcsarnok galériájának és a folyosónak is. Az épület csupasz betonszerkezete erős karaktert kölcsönöz az épületnek és az enteriőr atmoszférájának. A nagyterem tetőszerkezete acélból készült, akusztikus panelekkel borították, a padló és a falburkolat pedig fából. A beton szürkeségét és a barna faburkolatokat az élénk kobaltkékek és sárgák ellensúlyozzák, vidámságot kölcsönözve az egyébként visszafogott komplexumnak.

BOD Architekti | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük