Egy lengyel illusztrátor mesevilága nem csak gyerekeknek!

Egy lengyel illusztrátor mesevilága nem csak gyerekeknek!

A Lengyel Plakát Iskola, valamint Picasso és Matisse hagyatéka folklórelemekkel és a 21. század kihívásaival vegyítve: Gosia Herba lengyel illusztrátor expresszív rajzai autentikus karaktereken keresztül mesélnek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Gosia több mint tizenhárom éve dolgozik különböző magazinoknak, könyv- és zenei kiadóknak, valamint reklámügynökségeknek, illetve társszerzője azoknak a gyerekkönyveknek, amelyeket illusztrál. Eddigi pályafutása során olyan partnerekkel működött együtt, mint a The Washington Post, a Penguin Random House, a Google, a WeTransfer vagy az Asos. Felismerhető stílusa átível munkásságán, csupán az árnyalatok és az érzelmi töltet különbözik az adott projekt célközönségétől függően. A gyerekeknek készült illusztrációk frissek és könnyedek, míg más alkotásai néhol drámainak hatnak a kulturális referenciák mélységétől.


A drámai jelleg leginkább a világ különböző pontjairól származó népmeséket és mítoszokat feldolgozó sorozatában érhető tetten. A vérfarkas felesége című alkotás például egy olasz népmeséről szól: a vérfarkas férj a nászéjszakáján véletlenül az újdonsült feleségét tépi szét, majd reggel tettét felismerve saját életének is véget vet.

Gyerekeknek készült rajzai a lengyel meseillusztrációk népes táborához kapcsolódnak. A műfaj a 20. század közepe óta virágzik az országban, a hatvanas években például előfordult, hogy majdnem az év minden napjára jutott egy frissen megjelenő könyv. Ezekhez sok esetben a kor híres művészei készítettek illusztrációkat. Az Invented by Animals például azokkal az élőlényekkel ismerteti meg fiatal olvasóit, akik technológiai eszközeinket inspirálták. A Van Dog interaktív képeskönyv egy festő kutya karakterén keresztül boncolgat művészetfilozófiai kérdéseket, benne rengeteg részlettel, párbeszéddel, művészeti és popkulturális utalással, keresni-és nevetnivalóval. Egy harmadik, tágabb korosztálynak szánt ismeretterjesztő kiadvány, az Antik világ 100 szóban: száz gondosan kiválasztott fogalom és illusztráció segítségével nyújt könnyen emészthető és szórakoztató betekintést az ókori világ szereplőibe, eseményeibe és találmányaiba.

Gosia Herba | Web | Facebook | Instagram