Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve

Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve

Peter Sit szlovák művész nagymamája életének dokumentálását nyolc évvel ezelőtt kezdte el: az évek alatt a fotográfia műfaja a családi gyász feldolgozásának eszközévé vált. A projektet kísérő képek és gondolatok töltik meg azt a szlovák nyelvű kiadványt, amely közösségi finanszírozás segítségével jelenhet meg hamarosan. Könyv az élet fragmentumairól, törődésről, szeretetről és öregedésről.

Peter Sit a szlovák APART művészeti kollektíva társalapítójaként ismert, a Život jedného človeka je jeden celý vesmír ( angolul The Life of One Man is One Whole Universe) című projekt ugyanakkor egyéni alkotói munkájának gyümölcse. A kifejezetten személyes indíttatású fotósorozat viszonylag hosszú ideig készült, Peter Sit nyolc éven keresztül dokumentálta nagymamája, Emilia Sitová (1940-2018) életét.

A fotózáshoz nem sokkal nagyapja halála után kezdett hozzá. A kamera életük részévé és a haláleset feldolgozásának egyfajta eszközévé vált: éreztette Emiliával, hogy léte és munkája még mindig fontos. A sorozat a nagymama életének apró mozzanatait és tárgyi környezetét jeleníti meg. A képekben elmesélt történet ugyanakkor túlmutat az egyénen, az emberi élet törékenységének lenyomatait közvetíti.

A sorozat hamarosan szlovák nyelvű könyv formájában jelenik meg. A projekt érdekessége, hogy a kiadáshoz szükséges forrás a Bratislava City Foundation támogatása mellett a Start Lab oldalán közösségi finanszírozással gyűlt össze, itt a kitűzött összeg több mint duplája érkezett be a támogatóktól. A közel száz oldalas kiadványban a fotók mellett archív anyagok és Peter Sit írásai olvashatóak. Mind a képek, mind pedig a szövegtöredékek a hétköznapokban keveset tárgyalt, ám azokat annál inkább keretező témákat – kapcsolatok, törődés, szeretet, munka, öregedés és halál – dolgozzák fel.

[…] Ez a sorozat nemcsak a nagymamámról szól, hanem a nagypapámról is, még akkor is, ha ez nem egyértelmű, hiszen a legtöbb fotón a nagymamám van […] Olyan ez, mint valamiféle halotti tor, […] az én rituálém, amely során feldolgozom a halálukat és emlékeimnek fizikai formát adok. Úgy éreztem magam, mintha detektív lennék, aki egy tizenöt éve zajló ügyet oldott volna meg. Végre el tudom tenni a szobát megtöltő dokumentumokat és nyomokat egy dobozba. Peter Sit gondolatai (részlet a könyvből)

A könyvet hétszáz példányban nyomják és az APART oldalán, illetve Szlovákia és Csehország egyes könyvesboltjaiban lehet majd megvásárolni. A könyv megjelenése a jövő hónapban várható, a tervek szerint a következő évben angol nyelvű változat is készül belőle.


Peter Sit | Facebook | Instagram

továbbiak
Pár év múlva már csak elektromos autót gyárt a Jaguar
news

Pár év múlva már csak elektromos autót gyárt a Jaguar

2025 után csak tisztán elektromos autókat gyárt majd a brit luxusmárka, a Jaguar Land Rover. Az első elektromos Land Rover 2024-ben érkezik a piacra. Franciaországban 2040-től, Kaliforniában 2035-től, Norvégiában pedig már 2025-től betiltják a belső égésű motorral felszerelt járművek használatát – nem meglepő, hogy az autógyártók is kapcsolnak és igyekeznek irányt
Tiszta ivóvíz napfényből és tengervízből
tech

Tiszta ivóvíz napfényből és tengervízből

A Solar Desalination Skylight egy innovatív fényberendezés, mely napenergia felhasználásával vonja ki a sót a tengervízből, miközben fénnyel is ellátja a háztartásokat. A Lexus Design Awards-on idén már kilencedik alkalommal díjaztak olyan projekteket, amelyek az életminőség javítása mellett a környezetvédelmet is szem előtt tartják. A díj finalistái között szerepel a
Az ókori asztronómia és a digital art találkozása | Aēsop Aromatique Candles
branding

Az ókori asztronómia és a digital art találkozása | Aēsop Aromatique Candles

Első illatgyertya-kollekciójához elkészítette első saját kisfilmjét is az Aēsop kozmetikai cég. A kozmosz, az asztronómia és a mitológia ihlette videóban Mattis Dovier médiaművész működött közre. Én az a típus vagyok, akit sosem ragadott igazán magával a médiaművészet – nem akartam még műélvezni is a monitor előtt. A karantén óta azonban minden