Új perspektívát adni az építészet eszközével | Hype X Field of Sparks

Új perspektívát adni az építészet eszközével | Hype X Field of Sparks

Domináns és vizuálisan erős, kompakt építmény, ami az esztétika mellett a közösségi élményeknek is teret ad. A BIVAK építészcsapat koncepciója után minisorozatunk legújabb részében a szlovák GRAU tervéből mutatunk egy kis ízelítőt!

A pozsonyi székhelyű GRAU építész stúdiót 2014-ben alapították, jelenleg Andrej Olah és Filip Marčák vezeti. A stúdió portfóliójában középületek, családi házak, irodák, lakóterek, enteriőrök, fesztiválinstallációk és köztéri projektek is megtalálhatók. Filozófiájukra jellemző, hogy a kontextussal összhangban terveznek, őszinte anyagokban és megközelítésekben gondolkodnak – mindig az egésztől a részletekig haladnak. „A környezet, feladatok és anyagok hiteles kombinációjára törekszünk. Hagyjuk, hogy a tér, az elemek és a felületek megőrizzék természetes, nyers szépségüket” – mondta el Filip.

Bár jelenleg több lakóházi enteriőrön és családi házon, valamint gasztronómiai létesítményen is dolgoznak, mindig keresik az új témákat és átfedéseket: ezek között szerepel a Lighthouse (Világítótorony) elnevezésű pavilonjuk is. Ez a projektjük annyiban lesz más, hogy nemcsak megtervezik, de a Field of Sparks alkotóhét idején ők maguk meg is építik.

Az Ipolytarnócra tervezett installációval arra szeretnének kísérletet tenni, hogy a helyi, regionális építészeti hagyományokat követve kulturális teret hozzanak létre: az általuk tervezett pavilon lényege, hogy közösséget teremtsen és új perspektívát adjon a helyieknek. A projekt további különlegessége, hogy a Field of Sparks alkotóhéten korábban létrejött installációkhoz képest a GRAU koncepciója több funkcióval bír: nemcsak mint vizuális attrakció, hanem mint előadóterem is működik majd. „Ez a műalkotás egyszerre hordozza a funkcionalitást és az esztétikát” – jegyezték meg. Az univerzális, négyzet alaprajzú épület kellemes menedéket is nyújt nap vagy eső ellen.

A Lighthouse alapját annak vázszerkezete adja, amit egy átlós és tartóelemekből álló második réteg követ: ezek statikusan erősítik az objektumot, valamint funkcionális és esztétikai jelentőséget is kapnak. Az építmény meghatározó eleme az annak vonzerejeként működő világítótorony, amelyről a pavilon elnevezését is kapta.

„Domináns és vizuálisan erős, kompakt tárgyat hozunk létre. Az épület belső tere praktikus használatot biztosít előadások és egyéb rendezvények számára egész évben. Mindemellett vizuális és esztétikai szimbólumként egészíti ki Ipolytarnóc közterét. Ez a forma nem lehet feltűnésmentes, hanem éppen ellenkezőleg, vonzó és erősen vizuális elemmé válik – a találkozás, a szocializáció, az otthon, a közösség helyét jelölő pontnak tekintjük. Hisszük, hogy a Lighthouse az emberek és a közösség általi használatában találja meg helyét” – részletezték.

Kiss Péter Márton, a Field of Sparks főszervezője hozzátette:

„Családom, felmenőim apai ágon Ipolytarnócon éltek. Sokat tettek a faluért, a helyi közösségért. Én is itt nőttem fel, azaz két falunyira innen: gyökereim idekötnek. A mai falusi lét, követve a nagyvárosi trendeket, egyre inkább a tárgyi javak felhalmozásáról szól, érzésem szerint hiányzik belőle a szellemiség, a művészet, a kultúra. Ezért is fontos kezdeményezés a Szikra Mező, ami egy olyan tér, amelyben a szellemiség és a művészet kézzel fogható alkotásokon keresztül jelenik kint meg a falu határában, de bent a faluban is. A Lighthouse, azaz a Világítótorony például egy több mint száz éves pajta előtt olyan közösségi tér lesz, ahol ki lehet szakadni a hétköznapok ritmusából, lehet énekelni, táncolni, rajzolni, festeni, vagy csak úgy beszélgetni a világ dolgairól”.

A GRAU csapatának aktuális tagjai: Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková, Simona Fischerová, Alexandra Májska.

Field of Sparks | Web | Facebook | Instagram
GRAU Architects | Web | Facebook | Instagram


Szabadság, művészet, építészet, természet és rock’n’roll” – Ipolytarnóc augusztus 21-28. között újra átalakul és leveti hétköznapjait. Legújabb minisorozatunkban hétről hétre a Field of Sparks kiemelt partnereivel és az esemény helyszínére tervezett munkáival tudtok megismerkedni.

továbbiak
Két brit designikon kollaborált a fenntartható közlekedésért
design

Két brit designikon kollaborált a fenntartható közlekedésért

A MINI STRIP modell a népszerű brit autómárka és Paul Smith divattervező közös alkotása: egy végletekig lecsupaszított elektromos autó, amely csak a legszükségesebbeket tartalmazza. Paul Smith szerint a STRIP nem divatnyilatkozat, hanem a fenntarthatóságról történő közös gondolkodás példája. A tervezési folyamat a MINI Electric szó szerinti lecsupaszításával kezdődött, csak a
A legfontosabb tárgyak készlete, amelyektől otthonos lesz az Airbnb-élmény
design

A legfontosabb tárgyak készlete, amelyektől otthonos lesz az Airbnb-élmény

A MUJI az Airbnb-vel karöltve hozott létre megfizethető, minimalista designcsomagot, amellyel a házigazdák igazán kényelmessé tehetik vendégeik számára a kiadott lakásokat, javítva saját értékeléseiken is. A huszonhárom praktikus termék meghatározása az utazók a meglátásai alapján történt: egy felmérés során ezer utazó árulta el, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek otthonossá
Designnal egy jobb világ felé | TOP 5
design

Designnal egy jobb világ felé | TOP 5

A social design olyan kreatív gyakorlat, amely társadalmi problémák megértését és pozitív társadalmi változások elérését tűzte ki céljául. Bár önmagában nem oldja meg a problémákat, olyan lehetőségeket teremt a design eszközei által, amelyek megváltoztatják az emberek közötti, illetve az emberek és intézmények közötti kapcsolatokat, ezáltal pozitív társadalmi változásokat elérve. Mai