Egy modern nomád otthona a cseh erdőkben | Ateliér Lina Bellovičová

Egy modern nomád otthona a cseh erdőkben | Ateliér Lina Bellovičová

Aki évekig a modern nomádok életét éli, annak nem könnyű letelepedni. Ha mégis elhatározza, hogy egy helyben marad, valószínűleg pont ilyen házban képzeli el mindennapjait: a természet közepén, egy kabinhangulatú otthonban.

Lina Bellovičová építészt Ondřej nevű kliense azután bízta meg otthonának megtervezésével, hogy elhatározta, megállapodik. Az évekig a város és egy erdei kabin között ingázó férfi családalapítás után adta a fejét egy állandó otthon kialakítására – hol máshol, mint az erdőben.

A férfi három kritériumot határozott meg a tervezés előtt: ragaszkodott hozzá, hogy otthona szorosan kapcsolódjon a környezetéhez, ökotudatos szellemben épüljön és tartalmazzon egy saját sötétkamrát, hiszen a téli estéket fotói előhívásának szereti szentelni. Világos elképzelése volt az építőanyagról is: a Csehországban egyébként még alig használt kenderbetonból szerette volna, hogy megépüljön háza.

Kender alapú építőanyaggal egyébként nem nehéz dolgozni – azok körében is népszerű, akik önállóan fognak házuk megépítésébe. Ez az anyag a kendernövény szárának belső részéből származó porózus rostokból áll, amelyeket mész bázisú kötőanyaggal kevernek össze az építőanyag létrehozásához. A keverék megköti a szén-dioxidot; a kender növekedése során több üvegházhatású gáz megkötésére képes, mint a fák, eközben pedig azokhoz hasonlatosan oxigént is termel. Mindemellett kiválóan szigetel, ellenáll a tűznek és a penésznek is.

A House LO nevet viselő épület tömege három elemből tevődik össze: két perforált kő- és egy vékony falapból. A kőfalak közötti életteret nagy tolóablakok választják el a természettől, a fotókamra pedig a pincében kapott helyet. A ház körül terasz fut, melyet a falakon túlfutó, zöld szőnyeggel borított tető tesz esővédetté. A megrendelőnek így minden elképzelése teljesült, hiszen a ház szinte egybeolvad a természettel.

Ateliér Lina Bellovičová  | Web

Fotók: BoysPlayNice

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
Porcelánba zárt fény | Mastro Design
design

Porcelánba zárt fény | Mastro Design

A porcelán áttetszősége és a pontokból kirajzolódó minták fényjátéka teszi igazán különlegessé a Mastro Design legújabb lámpacsaládját. Strohner Márton keramikusművész és designer 2012-ben alapította meg márkáját, a Mastro Design-t. A márka termékpalettáján találunk háztartási tárgyakat, ékszereket és dísztárgyakat is, amelyekben közös, hogy mindegyik porcelánból készül. A játékos, figuratív formaalakítás és
BEST OF HIGHLIGHTS | Az a bizonyos első év
art

BEST OF HIGHLIGHTS | Az a bizonyos első év

Az első év minden projekt életében izgalmakkal, nehézségekkel indul, és ha minden jól alakul, a végén sikerrel zárul. A 2020-as év viszontagságai közepette a HIGHLIGHTS-sorozat első darabjának 2020 február hetedikei első megjelenése óta – azaz egy teljes éve –  megbízható folytonosságot tanúsított. A HIGHLIGHTS, a HYPEANDHYPER magazin egyetlen, a világ összes aktív
A Pokémon 25. évfordulóját ünnepli a Levi’s
branding

A Pokémon 25. évfordulóját ünnepli a Levi’s

Kétségtelen, hogy a Pokémon-jelenséget nem kell senkinek sem bemutatni. A kilencvenes években megjelent, az egész világon végigsöprő anime-mesevilág és karakterei 25. születésnapjának megünneplésére a Levi’s® egy vadonatúj Levi’s x Pokémon kollekciót hozott létre. A Pokémon első évadja ihlette kollekció farmereket, felsőrészeket, nadrágokat, pólókat és kiegészítőket tartalmaz. A Levi’