Egy modern nomád otthona a cseh erdőkben | Ateliér Lina Bellovičová

Egy modern nomád otthona a cseh erdőkben | Ateliér Lina Bellovičová

Aki évekig a modern nomádok életét éli, annak nem könnyű letelepedni. Ha mégis elhatározza, hogy egy helyben marad, valószínűleg pont ilyen házban képzeli el mindennapjait: a természet közepén, egy kabinhangulatú otthonban.

Lina Bellovičová építészt Ondřej nevű kliense azután bízta meg otthonának megtervezésével, hogy elhatározta, megállapodik. Az évekig a város és egy erdei kabin között ingázó férfi családalapítás után adta a fejét egy állandó otthon kialakítására – hol máshol, mint az erdőben.

A férfi három kritériumot határozott meg a tervezés előtt: ragaszkodott hozzá, hogy otthona szorosan kapcsolódjon a környezetéhez, ökotudatos szellemben épüljön és tartalmazzon egy saját sötétkamrát, hiszen a téli estéket fotói előhívásának szereti szentelni. Világos elképzelése volt az építőanyagról is: a Csehországban egyébként még alig használt kenderbetonból szerette volna, hogy megépüljön háza.

Kender alapú építőanyaggal egyébként nem nehéz dolgozni – azok körében is népszerű, akik önállóan fognak házuk megépítésébe. Ez az anyag a kendernövény szárának belső részéből származó porózus rostokból áll, amelyeket mész bázisú kötőanyaggal kevernek össze az építőanyag létrehozásához. A keverék megköti a szén-dioxidot; a kender növekedése során több üvegházhatású gáz megkötésére képes, mint a fák, eközben pedig azokhoz hasonlatosan oxigént is termel. Mindemellett kiválóan szigetel, ellenáll a tűznek és a penésznek is.

A House LO nevet viselő épület tömege három elemből tevődik össze: két perforált kő- és egy vékony falapból. A kőfalak közötti életteret nagy tolóablakok választják el a természettől, a fotókamra pedig a pincében kapott helyet. A ház körül terasz fut, melyet a falakon túlfutó, zöld szőnyeggel borított tető tesz esővédetté. A megrendelőnek így minden elképzelése teljesült, hiszen a ház szinte egybeolvad a természettel.

Ateliér Lina Bellovičová  | Web

Fotók: BoysPlayNice

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová
design

Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Tájba zárt harmónia – talán így is nevezhetnénk a cseh Atelier SAD stúdió és Iveta Zachariášová belsőépítész közösen tervezett vidéki házát. A Rašovka községben található, több szempontból is egyedülálló épület nagy népszerűségnek örvend az építészettel és designnal foglalkozó portálok körében, de vajon miben rejlik ennek a sikernek a titka? A nem
Privát olvasószoba különleges megoldásokkal
architecture

Privát olvasószoba különleges megoldásokkal

Az Aterlier Tao+C építész iroda összenyitott két földszinti szobát és egy üvegházat, majd könyvespolcokkal rakta körbe, létrehozva egy privát könyvtárat egy sanghaji cég számára. Az olvasóterem – amelyet a cég alkalmazottai és a tulajdonos barátai használhatnak – tizenkét fő befogadására alkalmas. A szobákat körülvevő masszív falakat is számításba kellett venni a