Porcelánba zárt fény | Mastro Design

Porcelánba zárt fény | Mastro Design

A porcelán áttetszősége és a pontokból kirajzolódó minták fényjátéka teszi igazán különlegessé a Mastro Design legújabb lámpacsaládját.

Strohner Márton keramikusművész és designer 2012-ben alapította meg márkáját, a Mastro Design-t. A márka termékpalettáján találunk háztartási tárgyakat, ékszereket és dísztárgyakat is, amelyekben közös, hogy mindegyik porcelánból készül. A játékos, figuratív formaalakítás és a minimalista irány egyaránt jellemző a kollekciókra. A legújabb lámpasorozat, az A-Lamp az utóbbi stílust képviseli.

Az asztali és állólámpákat magába foglaló sorozatot Strohner Márton 2020-ban a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj elnyerésének köszönhetően készítette el. A tervező a termékcsaládot többféle pasztell színvariációban, mázas és matt kivitelben alkotta meg kézzel készült, színtestekkel színezett porcelánból, magas tűzön égetve. A tervezés során a porcelán különleges fényáteresztő képességét és rétegérzékenységét kutatta. Strohner Márton hosszú ideje foglalkozik olyan porcelánlámpák tervezésével és gyártásával, amelyekre nem kizárólag fényforrásként, hanem hangulatkeltő eszközként, mood lampként érdemes tekinteni.

„A tér intimitásának függvényében a fényerősség, valamint az objekt által keltett fényjelenség milyensége egyenes arányban változik. A fény intenzitása a közösségi terekbe – ilyen például a nappali vagy a konyha – szánt tárgyak esetében a legmagasabb, az intim terekbe – ilyen például a hálószoba – tervezett tárgyak esetében pedig a legalacsonyabb. Az előbb említett kategóriába tartoznak a közepes és nagyobb áttört tárgyak, amelyek sok fényt képesek átereszteni és projektálni, az utóbb említett kategóriába pedig a közepes és kisebb tárgyak tartoznak, melyeket áttörés nélkül készítettem annak érdekében, hogy azok a lehető legfinomabb, legvisszafogottabb, puha, intim, szinte már jelszerű fényhatást keltsék” – mondja a tervező.

A sorozat kilenc alapformából áll, amelyek különböző méretekben elérhetők. A porcelán mellett parafa, magas minőségű műanyagelemek, különböző színű és textúrájú textilkábelek, valamint különböző fényerejű és fényhőmérsékletű LED-fényforrások is a lámpák alkotórészei.


Mastro Design | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Kontor Enikő

továbbiak
A Pokémon 25. évfordulóját ünnepli a Levi’s
branding

A Pokémon 25. évfordulóját ünnepli a Levi’s

Kétségtelen, hogy a Pokémon-jelenséget nem kell senkinek sem bemutatni. A kilencvenes években megjelent, az egész világon végigsöprő anime-mesevilág és karakterei 25. születésnapjának megünneplésére a Levi’s® egy vadonatúj Levi’s x Pokémon kollekciót hozott létre. A Pokémon első évadja ihlette kollekció farmereket, felsőrészeket, nadrágokat, pólókat és kiegészítőket tartalmaz. A Levi’
Kontrasztos intimitás | Major Ákos
art

Kontrasztos intimitás | Major Ákos

Gyerekkori biztonság, otthonérzet, teljes belső nyugalom kéthetente egy órára. Major Ákos fotográfus legújabb, paksi sétáit megörökítő Apa csavarog című sorozatának képei által egy kicsit mi is utazunk – a tágabb plánokon túl egészen közelre is. Interjú! Az Apa csavarog bár látásmódjában nagyon hasonló előző sorozataidhoz, azoknál sokkal személyesebb, mélyebb munka. A
Indul a szavazás! | Highlights of Hungary
east

Indul a szavazás! | Highlights of Hungary

Minden évben kategóriák nélkül gyűjti össze és díjazza a Highlights of Hungary a legkiemelkedőbb magyar teljesítményeket, ezzel itthon is növelve az elismerés kultúráját. Az ötvenöt jelölt kihirdetése után most a miénk a főszerep, hogy kiválasszuk a minket leginkább inspiráló történeteket. Az elismeréseket február 25-én egy nagyszabású, online megrendezendő eseményen adják