Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában

Egy nap Martin Lukáčcsal Prágában

Éppen egy éve Budapesten, a Deák Erika Galériában került bemutatásra Martin Lukáč önálló kiállítása, akinek festményei már akkor sem voltak idegenek az európai, vagy észak-amerikai galerista köröktől. Martin fiatal szlovák festőművész Piešťany városában született, majd a a prágai Academy of Arts, Architecture and Design festő szakán szerzett mesterdiplomát és azóta is a cseh fővárosban él. Erőteljes, absztrakt kompozícióiban a gesztusfestészetre hajazó intuitív alkotói folyamat elevenedik meg, a graffiti művészek felszabadultsága és a vibráló színhasználat festői gyakorlatának védjegye. Munkái valóban nagyon expresszívek: a vásznon éppúgy kivehetők a gyermekkor képregényhősei, mint idővel a férfi hedonizmus szimbólumai, Martin erős életigenlésének lenyomatai. Lendületes és tevékeny mindennapjainak elengedhetetlen része az egészségtudatosság és a sport, a trendek és elegancia természetes összhangja, az alkotás és kikapcsolódás ritmikája és a zene. Prága utcáit járva nappal és éjszaka nemcsak Martin karakterének rétegei bontakoznak ki előttünk, hanem egy lépéssel közelebb kerülünk képei esztétikájának és motívumrendszerének megértéséhez is.

REGGEL

Ha reggeli, akkor?

Imádom a reggeleket. Jelenleg a kedvenc reggelim a rántotta fehérjés kenyérrel. Egy csokis fehérjeital, és mozzarella vagy egy kis túró mellé. A reggelek nagyon fontosak. Mindig igyekszem friss lenni és valami egészségeset enni, hogy jó alapot teremtsek a napom hátralévő részére.

Van aktuális rögeszméd?

Minden második reggel száz húzódzkodás és száz fekvőtámasz.

Introvertáltnak vagy extrovertáltnak mondanád magad?

Extrovertáltnak.

Ha minden cipődet el kellene ajándékoznod, kettő kivételével, melyik két párat tartanád meg?

Megtartanám a Loake dupla csatos, monk stílusú cipőmet és az Adidas NMD S1 cipőmet. Mindig az Adidas tornacipőmet viselem munka közben. Szerelmes lettem beléjük. Beltéri edzőtermekben és szabadtéri calisthenics edzéseken is remekül használhatóak, mivel nagyon könnyűek. Ráadásul könnyedén ugrálókötelezhetsz bennük, vagy akár gyakorolhatod a mellső függőmérleget.
A Loake egy hagyományos angol cipő, amit imádok. Sok hollywoodi sztár viseli, egyszerűen azért, mert szuper stílusosak és kényelmesek. Az ár és a minőség is fantasztikus. Régebben tornacipőket gyűjtöttem, de mostanában inkább az elegáns cipőket és a menő csizmákat kedvelem. Ennek ellenére még mindig van körülbelül 70 pár tornacipőm…

DÉLUTÁN

Emlékszel az első festményre, amit eladtál?

Van Gogh Napraforgók című festményének másolata volt. A nagymamám adta el a barátnőjének, amikor 14 vagy 15 éves lehettem. A megkeresett pénzből vettem egy basszusgitárt, amin tinédzserként próbáltam játszani.

Élő vagy halott, kivel mennél el ebédelni most és hova vinnéd?

Action Bronsonnal elmennék Prágába a Kantýna étterembe, aztán innánk egy kis olasz bort a Casa De Carliban. Action egy vicces srác, és nagy rajongója vagyok a zenéjének és a Youtube csatornájának, a „Fuck that’s delicious”-nek, ahol beutazza a világot, hogy egyen, igyon és élvezze az életet a haverjaival. Szerintem nagyon élvezné, ha időt töltenénk együtt. Én is ugyanolyan ételimádó vagyok.

Mi az az otthonodban, ami mindig megmosolyogtat?

A barátnőm gyönyörű mosolya.

Van olyan szokásod, amivel próbálsz felhagyni?

Kevés ilyen van! De a körömrágás például elég rossz. Ezt minél hamarabb abba kell hagynom. Nem túl érett dolog…

ESTE

Mire vagy a legbüszkébb?

Arra, hogy jó emberek és nagyszerű barátok vesznek körül. Azt is ide számolnám, hogy egészséges vagyok. Sok minden van, amiért hálás vagyok. Azt csinálom, amit szeretek – ez az igazi boldogság.

Hogyan kapcsolódsz ki?

Leginkább a barátaimmal lazítok egy jó ital és egy szivar mellett a Mánesova Bar and Booksban. Erre hetente legalább kétszer sor kerül. Számomra egy jó szivar és egy whisky vagy egy finom rum: mennyország. Jó orvosság is, ha a barátaim vagy én megsérülnénk thai boksz közben.

Hol ünnepelsz?

Gyakran járunk a Casa De Carliba, a Čestrbe, a Zem Prague-ba, a Kantýnába vagy a QQ Asian Kitchenbe. Ezek a helyek eszméletlenek! Olyan gyakran keresem fel őket, amilyen gyakran csak tudom.

Mivel töltöd az időd mostanában?

Rengeteg dolog készül, amit nagyon várok. Nyár végén nyílik egy vadonatúj magángaléria Pozsony központjában, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén (Námestie SNP). Részleteket még nem tudok mondani, de kövessetek be, és hamarosan több információra számíthattok! Szeptemberben a csehországi Ostravában is lesz egy egyéni kiállításom a Galérie Sokolská-ban.

Fotók: ONDŘEJ ZAVŘEL | Instagram

Martin Lukáč | Web | Instagram

Folytasd az olvasást a H&H 7. számában!

RENDELD MEG ITT
továbbiak
A régió legmenőbb egyetemi kampuszai | TOP 5
design

A régió legmenőbb egyetemi kampuszai | TOP 5

Közép-Kelet Európa rengeteg csodás, történelmi felsőoktatási épülettel és díszes könyvtárral büszkélkedhet – de ez még nem minden! Az utóbbi évtizedben igazi modern designkuriózumok csatlakoztak a legimpozánsabb kampuszok listájához. Lássuk az öt leglátványosabbat, egy kis északi kitekintéssel! Közgazdasági és Üzleti Egyetem, Bécs Igazi nagyágyúk feleltek a bécsi üzleti iskola új épületéért, hiszen
Egy kis unalom sosem árt! | Verdé
design

Egy kis unalom sosem árt! | Verdé

Nem kérdés, hogy időnként mindenkinek szüksége lenne egy kis digitális detoxra, de mégis mihez kezdjünk net nélkül, ha éppen tényleg semmi dolgunk nincs? Erre ad választ a Verdé legújabb, Happily Offline nevet viselő kaktusza. A barátok, a család, a munka, a bevásárlás, és még a kedvenc sorozataink is a neten
Budapesti mozaik | Városi történetek Zsigmond Gábortól
lifestyle

Budapesti mozaik | Városi történetek Zsigmond Gábortól

Hogyan formálja a kikötők és a hajók jelenléte egy város történetét? Miért érdemes a múlt egy szeletét visszaadni a mának? Vajon milyen értékekre hívhatja fel a figyelmet egy több mint száz éves, máig fennmaradt gőzhajó? Íme, a Kossuth Múzeumhajó – avagy Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesének városi naplóbejegyzése. Legújabb cikksorozatunkban