fbpx
Nyomj Entert

Egy négycsillagos butikhotel, ami a lengyel történelemről mesél

A lengyelországi Toruńban található Hotel 1231 megújult arculata és történelmi falfestményei tökéletesen illeszkednek a butikhotel múltjához. A négycsillagos szálloda ugyanis nem véletlenül vette fel az 1231 nevet: ebben az évben hozták létre a Német Lovagrend lovagjai a Visztula folyó parti települést, ami a mai Toruń kezdete volt. Erről a történetről mesélnek a Kolektyf stúdió grafikái és piktogramjai.

A hotel az óváros szívében található, egy olyan helyen, amely egykor a teuton várhoz tartozott. A régebbi rész a felújított 13. századi vármalom, az új rész pedig – ami a jelen a projekt középpontjában állt – a 14. századi épület, ahol a lovagokat kezelték betegségekkel és a csatában szerzett sebesülésekkel. A két épületrészt egy földalatti folyosó köti össze, ide készítették el a falra festett kiállítást, ami “A porosz földek krónikája” című műből dolgoz fel részleteket. A kiállításon Toruń középkori címerének és a város pecsétjének aprólékos reprodukciója is megtekinthető.


 A tervezési folyamatot Toruń könyvtárainak átbogarászásával, valamint a középkori kéziratok és a hasonló korban épült gótikus épületek tanulmányozásával kezdték. A grafikákhoz és a jelzőrendszerbe szőtt motívumokhoz olyan építészeti részletek szolgáltak inspirációul, mint az ablakok rozettái és a díszes homlokzatok. Egyes rajzok gyógynövényeket, orvosokat és betegeket is ábrázolnak. Ezek között latin nyelvű írások kivonatai találhatók, amik az ősi gyógyászat titkait írják le. 

A Kolektyf tervezte továbbá a szálloda 1410-es mozijának és a Gin o’clock bárjának neon dekorációit. A grünwaldi csatáról elnevezett mozi bejáratánál egy másik hiteles dokumentum töredéke látható – az 1411-es toruńi békeszerződés, ami lezárta a Német Lovagrend, valamint Lengyelország és Litvánia közötti háborút. A stúdió feladata volt a piktogramok és az új logó megtervezése is: előbbinél Toruń műemlékeinek gótikus részleteiből indultak ki, a logót pedig összehangolták a teljes vizuális identitással. 

Kolektyf | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük