Egy „szenzációs“ kiállítás | Show és business Pest-Budán

Egy „szenzációs“ kiállítás | Show és business Pest-Budán

Megéri a fáradságot, hogy nyakunkba vegyük a fővárost és a vadregényes Kiscelli Parkerdő mentén felsétáljunk a Kiscelli Múzeumba, amely egy „szenzációs“ szórakoz(tat)ástörténeti kiállításnak ad otthont.


A kor miliője szinte mellbevág, ahogy átlépjük a kiállítás címével, Show és business Pest-Budán, és vörös bársonyfüggönyükkel keretezett bejáratot. Már ekkor megszámlálhatatlan korabeli falragasz és hirdetmény repít minket vissza a reformkor Budapestjének idejére.

Ám a szokványos hétköznapi események helyett abba nyerhetünk betekintést, hogy mivel is múlatta idejét ekkor a pesti polgárság. A látványos mulatságok ma már talán nem aratnának akkora sikert mint hajdanán, de az újdonsült mutatványok olyan leleményes elnevezései, mint a „bábgépely“, a „vízgázló“ vagy az „önmozgány“ ma még inkább mosolyt csalnak az arcunkra.

A látogatóknak a szó szoros értelmében szédítő élményben lehet részük a kiállítótérben: egy VR-szemüveg segítségével, interaktív installáció formájában tárul elénk Budapest látképe, megidézve ezzel a léghajózás mámorító élményét. Deporondra kerül az állatidomárok veszélyes élete is a ketrecbe zárt vadállatokkal a tárlat során, a fényűző cirkuszok, látványos bűvészmutatványok, szemfényvesztők, és meghökkentő technikai újítások forgatagában.

A kalandos életű nemzetközi mutatványosok és előadóművészek történeteit és a 19. század szórakozás történetét korabeli kincsek mesélik el a tudományos értékű cirkusztörténeti kiállításon, melynek műtárgyanyaga a Kiscelli Múzeum saját gyűjteményén túl összesen harminc hazai és külföldi intézményből származik.


A “Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok” című szórakoz(tat)ástörténeti kiállítás április 17-ig látogatható a BTM Kiscelli Múzeumban.

Enteriőrfotók: Gombai Gellért
Tárgyfotók: Fáryné Szalatnyay Judit – BTM Kiscelli Múzeum Kisnyomtatvány Gyűjtemény

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Egy belsőépítész kiteljesedése textileken keresztül – Interjú Agnieszka Owsianyval
poland

Egy belsőépítész kiteljesedése textileken keresztül – Interjú Agnieszka Owsianyval

Gyakran találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy alkotók egyéb művészeti ágakban teljesedtek ki, mint az eredetileg tanult szakmájuk. A lengyel belsőépítész, Agnieszka Owsiany esetében ez a textileken keresztül jött létre. Agnieszka érzékenysége visszaköszön minden belsőépítészeti projektjében, azonban az összetett és csapatot igénylő munka mellett a textilek világába is belekóstolt, így
Valóban követ minket a telefonunk?
digitális

Valóban követ minket a telefonunk?

Az online világ hatására manapság már mindennapos téma az, hogy az internetes platformok, elektronikus eszközök és a keresők megsértik a GDPR és az emberi jogok több pontját is. Azonban kérdés, hogy ez valóban igaz? Tényleg tartanod kell attól, hogy a telefonod minden lépésedet figyeli? Lássuk, mi van emögött! Szerző: Kiss
Egy soha véget nem érő aratás Shanghajból
art

Egy soha véget nem érő aratás Shanghajból

A kínai Wutopia Lab egy használaton kívüli istállót alakított át színes land art-tá azzal a céllal, hogy a tanyasi kultúrát és a helyi építészetet hangsúlyozzák.  Az aranysárga, sötétvörös vonalakkal felfestett talaj egy bőséges aratóföldet idéz fel, ahol megdermedt az idő és örökké tart az aratás. A helyszín eredeti kapuépületét mozgatható