fbpx
Nyomj Entert

Egy „szenzációs“ kiállítás | Show és business Pest-Budán

Megéri a fáradságot, hogy nyakunkba vegyük a fővárost és a vadregényes Kiscelli Parkerdő mentén felsétáljunk a Kiscelli Múzeumba, amely egy „szenzációs“ szórakoz(tat)ástörténeti kiállításnak ad otthont. 


A kor miliője szinte mellbevág, ahogy átlépjük a kiállítás címével, Show és business Pest-Budán, és vörös bársonyfüggönyükkel keretezett bejáratot. Már ekkor megszámlálhatatlan korabeli falragasz és hirdetmény repít minket vissza a reformkor Budapestjének idejére.

Ám a szokványos hétköznapi események helyett abba nyerhetünk betekintést, hogy mivel is múlatta idejét ekkor a pesti polgárság. A látványos mulatságok ma már talán nem aratnának akkora sikert mint hajdanán, de az újdonsült mutatványok olyan leleményes elnevezései, mint a „bábgépely“, a „vízgázló“ vagy az „önmozgány“ ma még inkább mosolyt csalnak az arcunkra.

A látogatóknak a szó szoros értelmében szédítő élményben lehet részük a kiállítótérben: egy VR-szemüveg segítségével, interaktív installáció formájában tárul elénk Budapest látképe, megidézve ezzel a léghajózás mámorító élményét. Deporondra kerül az állatidomárok veszélyes élete is a ketrecbe zárt vadállatokkal a tárlat során, a fényűző cirkuszok, látványos bűvészmutatványok, szemfényvesztők, és meghökkentő technikai újítások forgatagában. 

A kalandos életű nemzetközi mutatványosok és előadóművészek történeteit és a 19. század szórakozás történetét korabeli kincsek mesélik el a tudományos értékű cirkusztörténeti kiállításon, melynek műtárgyanyaga a Kiscelli Múzeum saját gyűjteményén túl összesen harminc hazai és külföldi intézményből származik.


 A “Show és business Pest-Budán: kötéljárók, önmozgányok és más világszámok” című szórakoz(tat)ástörténeti kiállítás április 17-ig látogatható a BTM Kiscelli Múzeumban.

Enteriőrfotók: Gombai Gellért
Tárgyfotók: Fáryné Szalatnyay Judit – BTM Kiscelli Múzeum Kisnyomtatvány Gyűjtemény

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük