Valóban követ minket a telefonunk?

Valóban követ minket a telefonunk?

Az online világ hatására manapság már mindennapos téma az, hogy az internetes platformok, elektronikus eszközök és a keresők megsértik a GDPR és az emberi jogok több pontját is. Azonban kérdés, hogy ez valóban igaz? Tényleg tartanod kell attól, hogy a telefonod minden lépésedet figyeli? Lássuk, mi van emögött!

Szerző: Kiss Ádám


Követ-e a mobiltelefon?

A kérdés maga érdekes, hiszen számtalan olyan videót és cikket láthatunk arról, hogy a telefonunk oktalanul használja a helymeghatározást, vagy egyéb követésre alkalmas funkciót. Ez a téma rendkívül jó táptalaj az összeesküvés elméleteknek, azonban el kell, hogy szomorítsunk, a telefonod csak azt csinálja, amit te megengedsz neki. Az egész alapja a GPS modul, amely a telefonok nagy százalékában már egy alapvető funkció. Ez nagyon hasznos, hiszen így nem kell például térképet használnod, hanem egy gombnyomás után már előtted is lehet a legoptimálisabb útiterv. Az dolog árnyoldala akkor kezdődik, amikor a térkép mellett más alkalmazások is elkezdik használni ezt a modult, például a kameráddal vagy mikrofonoddal kiegészítve.

Mit gondolsz, miért jelennek meg hajóút hirdetések a Facebookon, amikor te még csak rá se kerestél, csak beszéltél róla a barátaiddal? A kérdés az, hogy miért szeretné például egy játék követni az aktuális földrajzi elhelyezkedésed és egyéb személyes adataidat? A válasz egyszerű: azért, mert ezek értékes adatok! Rengeteg nagy IT-vállalat tart igényt ezekre az adatokra, hiszen ezek kulcsfontosságú információk a termékfejlesztés, piaci részesedés vagy például a marketing esetében.

Egyes telefonos szoftverek pedig természetesen hajlandóak ilyen adatokkal szolgálni egy kis pénzért cserébe nyilván a jogi kereteken belül. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy nem, a telefonod önmagában nem követi a lépéseidet, és nem próbál “olvasni” a gondolataidban. A követések nagy százaléka a következő módon történik: telefonos szoftverek mentén; az engedélyezésed után; illetve a keresőkből, közösségi médiából származó adatoknak köszönhetően. Tehát amikor valaki azt mondja, hogy „nem hoztam telefont, mert nem akarom, hogy tudják merre járok”, akkor nyugodtan kijelentheted, hogy ez így önmagában biztos, hogy nem igaz.

De mégis, honnan tudhatod, hogy éppen valamelyik alkalmazás követi-e a helyzetedet vagy sem, illetve, hogyan tudsz ez ellen védekezni?

Általában a gyártók is tisztában vannak azzal, hogy nem szerencsés, ha az ember rájön arra, hogy egy alkalmazás éppen adatokat közvetít róla. Így ezeket a jelzéseket rendszerint valamilyen rejtve helyezik el.

Ezen a két képen is jól látszik, hogy például egy GPS alkalmazás éppen követi az aktuális helyzetet. Ez elsőre nem is hangzik meglepően, hiszen enélkül nyilván nem működne az app. Azonban látod, hogy az app bezárása után is ugyanúgy követi a helyzetünket? A telefonod bal felső sarkában lehet látni, feltéve, hogy IOS-alapú.

Hogyan védekezz a követés ellen?

Az előző példánknál talán nem volt meglepő az, hogy adatokat kér rólunk az alkalmazás. Azonban például egy zenelejátszó program miért akarná elkérni a személyes profilunkat, földrajzi pozíciónkat és még sok más adatot? A válasz az adatbázisnövelés, termékfejlesztés és marketing. Azonban valószínűleg ez téged nem hat meg, hiszen nyilván kevesen akarják, hogy mindenféle appok ad hoc jelleggel adatokat gyűjtsenek tőlük. A jó hír az, hogy a megoldás a kezedben van, ugyanis minden alkalmazás köteles megkérdezni, hogy hozzájárulsz-e ahhoz, hogy információkat gyűjtsön rólad. A probléma az, hogy sokan rögtön csak rányomnak az „engedélyezem” panelre, és el sem olvassák, hogy mit takar a dolog. Az első kulcsfontosságú megoldás, hogy mindig olvasd el, amit a telefonod feldob egy alkalmazás telepítésekor! Ne aggódj, ha nem engedélyezed ezeket, akkor is tökéletesen futni fog az app. De mi van akkor, ha már véletlen rányomtál? Tudjuk, rohanó világ, nincs idő arra, hogy több oldalas felhasználói feltételeket és adatvédelmi tájékoztatókat olvass. Ilyenkor sincs baj, hiszen amint említettük mindent te irányítasz! A cégeknek nagyon óvatosan kell eljárni ilyen téren, hiszen a jog mára már rengeteg ponton védi a felhasználót és az adatait.

Egyszerűen belépsz a beállításokba, és konkrétan minden adatszolgáltató modult kikapcsolsz az alkalmazásnál. Innentől kezdve a telefonod semmilyen bizalmasnak mondható adatot nem fog közvetíteni az adott alkalmazásnak. Egyszerű, igaz?

Tanulság

Habár manapság az adatokat elég nehéz elrejteni, mivel minden hétköznapi platform regisztrációköteles, a telefonodtól ilyen téren nem kell tartanod – az eszközöd csak azt teszi, amit engedélyezel neki. Amitől inkább tartani kell, azok a keresők, illetve a közösségi oldalak. Vannak tanulmányok, amelyek azt mondják, hogy ezek a felületek jobban ismernek téged, mint a barátodid vagy családtagjaid, és hamarabb tudnak meg rólad információkat, mint bármelyik ember.

Forrás: Rackhost

továbbiak
A milánói tervező, aki a posztmodern design örökségét hozta Magyarországra
design

A milánói tervező, aki a posztmodern design örökségét hozta Magyarországra

Egy dinoszauruszos meghívóval kezdődött minden – a Memphis 1981-es debütáló kiállítása négy sarkából fordította ki a design addigi tendenciáit. A rendhagyó meghívót Luciano Florio Paccagnella tervezte, aki akkor talán nem is gondolta, hogy a kilencvenes években még mindig a Memphis hatása alatt fog alkotni, méghozzá egy teljesen más műfajban, a kerámiában.
Ettől aztán tényleg falra mászol! | TOP 5
design

Ettől aztán tényleg falra mászol! | TOP 5

A falmászás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami nem is csoda: azonnali flow-élmény, hiszen nemcsak kikapcsol, hanem fel is tölt új energiákkal. Jelentős koncentrációt igényel, a mászótermekben ezáltal az idő is máshogy telik. Fejleszti az állóképességet és a hátproblémákra is ajánlott – az előnyök listája hosszú, mi viszont egy rövid ízelítőt hoztunk
Ukrán helyek a bakancslistánkról
architecture

Ukrán helyek a bakancslistánkról

Az ukrán belsőépítészet épp olyan kiemelkedő a nemzetközi színtéren, mint az ukrán divat. Áthatja egyfajta friss és jó ízlésű bátorság: elrugaszkodnak a minimalista trendektől, mégsem esnek túlzásokba. Tökéletes arányérzékkel lavíroznak az izgalmas részletek és a harmonikus összhatás között. Bár sajnos nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban vannak jelenleg, készítettünk egy bakancslistát