fbpx
Nyomj Entert

Egyedüllét a méhekkel | AU műhely

Az Egyedüllét a méhekkel névre keresztelt, méhek lakta zarándokház az idei OFF-biennále Budapest egy, a városközponttól távolabb eső projektje. Az egyszemélyes kaptárinstalláció ember és környezet viszonyának újragondolását és az urbánus ember elmagányosodását pedzegeti a budai hegyekben.

A budapesti építészcsoport, az Architecture Uncomfortable Workshop (AU műhely) egy eldugott ösvény mellett építette meg a méhesházat, amelynek a tetejére egy méhkaptárat költöztettek. A méhek itt szabadon építhetik lépstruktúráikat, jó időben kívülről is ellepve az építményt. A kaptár mint építészeti elem a természetes és mesterséges világ határán mozog. A projekt során többek között azt vizsgálták a tervezők, hogyan változott meg az évek során építészeti rendszere, miként kezdett el egyre inkább az emberek házaihoz hasonló, az ő igényeiket kiszolgáló építménnyé válni.

Az AU műhely már korábban is készített egyszemélyes tereket, ilyesmivel operálnak most is: „Számunkra az egyszemélyes terekkel való kísérletezés egyfajta gondolkodási gyakorlat, amelyben egy konkrét hatást próbál megérteni a térben tartózkodó ember, hogy utána összefüggéseiben lássa a látszólag párhuzamosan zajló, de valójában összefonódó dolgokat. Ezek a terek nem teljes magányba zárnak, hanem mindig csak egyfajta anyaggal, illattal állítják szembe a benne lévőt. Ha valaki ennyire koncentráltan szembesül valamivel és abból indul ki, hogy megértse, mitől különbözik az minden mástól, szükségszerűen szembesülnie kell mindennel, amitől elkülöníti azt” – mondták el nekünk a tervezők.

Az installáció GPS-koordinátáit és lakat kódját csak az előre időpontot foglaló jelentkezők kaphatják meg. A hely felkeresése már önmagában titkos rítus érzetét adja, a helyszínen ugyanis semmi nem jelzi a biennálés projekt mibenlétét. Csak az tudja, hol a ház, miről szól és hogyan lehet bejutni abba, aki beavatott. Megérkezve a résztvevő egy szokatlan órát tölthet el a térben: egyedül a méhekkel és a természet hangjaival, kiszakadva a városi rohanásból. 

„Manapság az emberek egyre inkább specializálódnak munkájukban, emiatt sokszor figyelmen kívül hagynak mindent, ami azon kívül esik. Szociális problémákhoz vezethet, ha nem figyelünk az összefüggésekre. Az elmagányosodás az elmúlt évben még inkább felerősödött. A tér ezekre a folyamatokra próbálja felhívni a figyelmet” – mesélték a tervezők.

Saját zarándokutam a méhesházhoz bár nem járt teljes sikerrel – a méhek esős, hidegebb időben visszahúzódnak és nem lépnek interakcióba az építménnyel –, mégis különös, komfortzónán kívüli megnyugvást adott. Az érdeklődőknek naposabb, melegebb napra érdemes időpontot foglalniuk a teljes élményhez, mégpedig a meheshazauw@gmail.com email-címen. 

AU műhely | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük