Éjszakai fények optikai szálakkal font szövete | MetropoLight

Éjszakai fények optikai szálakkal font szövete | MetropoLight

Modern, nyüzsgő metropoliszok sugárútjainak és felhőkarcolóinak mozgásra fénylő, hosszanti sávjai rajzolnak tradicionális mintázatokat a jövő technológiájának életre hívásával. Szirmay Jeanette interaktív fénytextile, a MetropoLight ember és a gép sajátos interakciója a hosszú expozíciók szellemében. Interjú!

Jó pár éve dolgozol a MetropoLight projekten. Milyen út vezetett a nemrég debütált, legújabb verzióig?

A MetropoLight az embereket és a technika világának elemeit kapcsolja össze. Egy interakciós fényszövet, amely mozgás hatására változtatja RGB-színkombinációit. Inspirációs forrása a metropoliszok felhőkarcolóinak és hosszú sugárútjainak éjszakai fénye, mely utal a hosszú expozícióra, valamint a Bauhaus-iskola két emblematikus alkotójának munkásságára: Moholy-Nagy László Fény-tér modulátor című munkájára és Annie Albers életművére.

A MetropoLight fénytextil szövését 2013 óta folyamatosan fejlesztem. Az első verzióknál különféle vegyészeti eljárásokat teszteltem. Fluoreszcens és foszforeszkáló anyagokat használtam – a cél egyfajta öngeneráló textil fejlesztése volt. Az első fényszövés anyagából egy színes fotogramsorozat is készült, mely reflektál a textil struktúrája által megjelenített hosszú expozícióra. Az installációsorozatot később a Ludwig Múzeum Bauhaus 100 kiállításán is bemutatták 2019-ben. A sorozat további fejlesztésére egy művészeti ösztöndíj keretében volt lehetőségem.

A legújabb MetropoLight esetében a szövés alapanyaga sodort szálakból, vékonyabb és vastagabb szálkombinációkból áll össze, melyeket optikai szálakkal és kábelekkel vegyítettem. Az optikai szál tudatos megtörésével a szövet felületén grafikai mintaként jelenik meg a fény. A felület karakterét a szövés struktúrája és a szálak mintázata adja. A szálak végét RGB LED-reflektorokkal világítottam meg. A szövet szimmetrikus elrendezésű, melynek közepén egy jellegzetes motívum, az úgynevezett takácsminta helyezkedik el – a tradíció és a jövő technológiája jelenik meg így egyszerre, egymást erősítve az általam tervezett fénytextilen.

A Sensory Yarn és a Soundweaving munkáid zenére, illetve hangokra épülnek, mindkettő – vers és hímzés formájában – magyar hagyományt vesz alapul. A MetropoLight a tradicionális elemeket ugyanúgy megtartva sokkal modernebb irányt vesz, a mozgással kapcsolatos. Moholy és Annie Albers alkotásain túl mi sarkallt arra, hogy ebbe a projektbe belefogj? Mi inspirált az elkészítésében?

Tervezési gondolkodásomban a fókusz általában a tradícióra és az innovatív anyagkutatásra irányul. Ezek, illetve ezek kapcsolódási pontjai voltak az inspirációs források a Soundweaving, a Sensory Yarn és a MetropoLight esetében is.

Soundweaving
Sensory Yarn

Ha jól tudom, a MetropoLight technológiájáért, működéséért Mile Zoltán felelt. Hogyan zajlott a közös munka? Hogyan, milyen technikával sikerült „működésbe hozni” ezt a különleges textilt?

Az informatikai technológiában alkalmazott optikai szál, mint az információhordozás eszköze jelen esetben átvitt információt közöl az ember és gép interakciójában. A textil a közelítés-mozgás hatására lép működésbe, ez indítja el az előre megtervezett folyamatot egy mozgásban lévő, külső „generátor” segítségével. A projekt során Mile Zoltán a villamosmérnöki és elektrotechnikai rész fejlesztéséhez járult hozzá. Ahogy a tervezés általában, úgy ez a közös munka is nagy tanulási folyamat volt a számomra, ugyanis meg kellett tanulnom forrasztani és el kellett sajátítanom az alapvető kapcsolási technikákat is.

Az installáció részeként – a fénytextil mellett – elkészült egy tükörfóliával fedett, hegesztett fém tesztasztal is, amelyen az optikai szálakat megvilágító RGB LED-reflektorok kaptak helyet. A mozgásérzékelő szenzort is erre szereltük fel, így az 180 fokos látószögben tudja érzékelni a mozgást. Aki a „látótér” szenzoros közegébe lép, működésbe hozza az előre programozott installációs felületet, amely aztán elindítja a fénytextil színváltozását. Úgy gondolom, a kísérleti tudomány és a technika ötvözésével új dimenzió nyílik a textilművészetben.

Ha a jövőbe tekintünk, szerinted egy ilyen textil milyen területen hasznosítható?

Elsősorban a képzőművészet szabadabb területeit, irányvonalait kutatom, így nem feltétlenül célom az ipari fejlesztés. A technológiai újításokat nagyobb cégekkel együttműködve szeretném megvalósítani, ilyen feladatokra már kaptam is felkéréseket. Az új kollekciót a jövő évi ázsiai, valamint európai designheteken tervezem bemutatni.

A jövő technológiáját és a hagyományos szövést ötvöző MetropoLight a Szakrális Szövőműhelyben készült. Mennyire voltak vevők egy ilyen, nem hétköznapi projektre? Ez a multiszenzoros interaktív textil egy teljesen hétköznapi szövőszéken is elkészülhet?

A textilt teljesen autentikus környezetben készítettem el a műhelyben. A Szakrális Szövőműhelyben Bicskei Brigitta nagyon nyitottan fogadta az ötletet, amiért rendkívül hálás vagyok. Amúgy már korábban kitapasztaltam, mik lehetnek a nehézségek, ezeket előre egyeztettem is, így nagyon gördülékenyen haladt a munka.

Eddig mindegyik munkád nagy népszerűségnek örvendett, nemzetközi múzeumok gyűjteményében is fellelhetők. Nem is csoda, hiszen mindegyik egy merőben új aspektusát mutatja a textiltervezésnek. Jelenleg min dolgozol? Jövőbeni tervek?

A Soundweaving több nemzetközi múzeum gyűjteményében is megtalálható, többek között a berlini Pergamon Múzeumban is, ahol 2018-tól az állandó textilkiállítás részét is képezi. De nemrég a londoni Victoria & Albert Múzeummal is volt egy közös projektünk, amely során az Azerbajdzsánban megrendezett „Silk Treasures” kiállításra készítettem textilkollekciót. A jövőben továbbra is múzeumokkal, galériákkal tervezek együtt dolgozni. Installációkat szeretnék készíteni, valamint a jövő anyagait szeretném kutatni.

Szirmay Jeanette | Behance | Instagram

Fotók: Fejér János

továbbiak
Rendezd újra az életed! | IKEA
branding

Rendezd újra az életed! | IKEA

Ahogyan egyre több globális vállalat igyekszik megbirkózni a fenntartható jövő érdekében tett vállalásaival, az IKEA is lépésre kényszerült. Bejelentették első, használt bútorokat árusító üzletük megjelenését. A boltot a svéd Eskilstuna város ReTuna nevű, kizárólag second hand árut kínáló üzletközpontjában nyitják meg, de reméljük, hogy sikerének köszönhetően ez a modell épp
Eltűnnek az egyszer használatos műanyagzacskók | LEGO
branding

Eltűnnek az egyszer használatos műanyagzacskók | LEGO

Végre-valahára a globális vállalatok nemcsak az egyéni felelősséget szorgalmazzák, hanem komoly lépéseket is tesznek a fenntartható életmód lehetővé tételében. A LEGO mostantól fokozatosan felszámolja az egyszer használatos műanyag zacskók használatát termékei csomagolásában. Jöhet a papír! A kezdeményező, mint elsődleges célközönség nem más, mint a gyerekek voltak, akik szüleik segítségével levelekkel
Itt az igazi bajai halászlé receptje
indulj el!

Itt az igazi bajai halászlé receptje

A napokban debütált a Szabad tűzön első, Baján készült epizódja Liptay Dáviddal és Kelemen Áronnal. Főhőseink gondosan összeválogatott uszadékfából raktak hatalmas, lobogó tüzet a Duna bal partján, aztán pedig elkészült egy iszonyatosan finom, valódi bajai halászlé. Áron a nagyapjától tanulta meg elkészíteni ezt az ételt, a recept pedig azóta sem