Elmélyedni a természet erejében | 55Architekci

Elmélyedni a természet erejében | 55Architekci

A lengyel 55Architekci építész iroda által tervezett kilátó és híd a természet erejét hangsúlyozza, miközben lehetővé teszi, hogy különböző nézőpontokból fedezzük fel annak szépségét és változatosságát.

A projekt Bobrowisko településén, egy volt kavicsbánya helyén jött létre: a területet újra birtokba vette a természet, amit szerettek volna hozzáférhetőbbé tenni az ott lakók számára. A hódpáholyok felett, a hegyi folyók elágazásában elterülő gyaloghíd és kilátó koncepciója a külvárosi területek rekreációs lehetőségeinek hiányát kívánja pótolni, mindemellett a természet erejére és szépségére is felhívja a figyelmet.

A létrehozott építészeti elemek meghitt, intim jellegűek, amelyek fokozatos betekintést nyújtanak Bobrowisko természeti adottságaiba: a korlátok hiánya, valamint a vizen áthaladó gyalogoshíd útja és organikus formája a környezet folyamatosan éber, tudatos megfigyelésére, felfedezésére késztet.

A két kilátó felé vezető út szélét a gyalogoshíddal ellentétben sűrű fadeszkák határolják, amelyek megnyugtató, a várakozás állapotát előidéző elemekként szolgálnak. A védett, szabálytalan formájú kilátó falai kisebb, geometrikus alakú nyílásokkal rendelkeznek, így miközben a hattyúkat vagy a hódokat fürkésszük, néha elrejtőzhetünk a megfigyelt élővilág elől. Ezek a struktúrák nemcsak a pihenés és természetbe mélyedés színterei, de szélsőséges időjárás esetén menedéket is nyújtanak az ide látogatóknak.

A nyers fa jellemezte szerény anyaghasználatnak köszönhetően az építmény jól illeszkedik környezetéhez, miközben interakcióba is lép a tájjal: a fémmel bevont szerkezetek érintkeznek a vízzel, így azok részleges, de tervezett bomlásnak vannak kitéve.

Fotók: Kamil Bańkowski, Sylwester Adamczyk, Wojciech Świątek, Dariusz Ptak

55Architekci | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Új szlovén márka a láthatáron | Lady Pippa Co.
design

Új szlovén márka a láthatáron | Lady Pippa Co.

Idilli világba kalauzol minket a legújabb szlovén papírmárka, a Lady Pippa Co., melynek termékeit a pasztellszínekben pompázó, vidám és megnyugtató motívumok, valamint a környezettudatos gyártási megoldások tesznek igazán szerethetővé. Tavaly év végén indult útjára a szlovén márka, a LadyPippa Co., amelynek missziója, hogy gondosan tervezett és környezettudatos termékeivel tegye szebbé
Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét
architecture

Szállodává alakítják Breuer Marcell brutalista épületét

A magyar származású építész, Breuer Marcell tervezte azt a connecticuti brutalista épületet, amelyet most egy Bauhaus-rajongó építész-fejlesztő hotellá szeretne alakítani. Az 1970-ben átadott épületet Breuer Marcell eredetileg az Armstrong Rubber Co. gumigyártó cég felkérésére tervezte, majd 1998-ban a Pirelli vásárolta meg azt. 2003-ban az IKEA tulajdona lett, de kihasználatlan maradt.