Last minute karácsonyi ajándékötletek, nemcsak kezdőknek!

Last minute karácsonyi ajándékötletek, nemcsak kezdőknek!

A Hype&Hyper Business&Strategy rovatának karácsonyi különkiadása. Azoknak, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást!


Megnyugvás, reflektálás, együtt töltött idő – ideális esetben ezen tevékenységeket asszociáljuk a karácsonnyal. Az ünneppel azonban kevésbé kellemes teendők is járnak, például kínzó kajtatás az ajándékok után – mindez persze tömött bevásárlóközpontokban. Kis rákészüléssel viszont könnyebben, és az illatszereknél különlegesebb ajándékokkal is zárható az ünnepi szezon: mutatjuk, hogy szerintünk mit érdemes adni idén karácsonykor!

Nyugaton a helyzet változatlan – Réfi Benedek

Idén jelent meg a klasszikus Erich Maria Remarque-regény filmes adaptációja a Netflixen, amivel egy újabb generáció ismerhette meg a világhírű történetet. A film látványos, mozgalmas, néhol elborzasztó, a legharsányabb kritikákat pedig pont azért kapta, mert háborúellenes propaganda helyett inkább akciófilmnek tűnik. Valóban nehéz úgy kommersz filmet csinálni a háborúról, hogy ne legyen akciódús, néhol ne romantizálja túl a gyilkolást. Az eredeti, 1928-ban megjelent regény ezektől mentes, a háború borzalmait pedig sokkal plasztikusabban, annak traumáit sokkal szemléletesebben mutatja be. A Nyugaton a helyzet változatlan sokak számára az egyik legmeghatározóbb háborús regény, jelentősége kifogásolhatatlan. A front borzalmai, a háború értelmetlensége és kiláthatatlansága ma is annyira releváns, mint majd’ 100 évvel ezelőtt, a könyv nagyon fontos annak megértésében, hogy a politikán, a hatalmi rendszereken túl a háborút mégis mindennapi emberek harcolják, akiknek egyenként külön életük, vágyaik, álmaik, családjaik vannak.

Közös főzés a Makery-ben – Hegedűs Eszter

Gyakran okoz valódi fejtörést olyan tárgyat találni, amiért igazán vágyakozik a másik – ilyen helyzetekben jöhetnek kapóra az ajándékozható élmények. Ennek osztálypéldája a Budapest Makery, ahova elhozhatjuk azokat a szeretteinket, akik még ha főzni nem is, de enni szeretnek, emellé pedig valamennyire bátrak is. A Makery koncepciója alapján a vendég maga főzi meg az ételt, amit aztán elfogyaszthat – ehhez természetesen a Makery csapata asszisztál. Az alapanyagok, a helyszín, na meg az instrukciók adottak, az ajándékozónak csupán oda kell csábítania a delikvenst, hogy aztán együtt megfőzzék, majd megegyék az egyik fogást az egyébként számos lehetőség közül, mindezt persze desszerttel megkoronázva. Az ételek nemcsak isteniek, de jobbára elronthatatlanok is – a legnagyobb dilemmában is az ember segítségére rohan valaki hozzáértőbb, az élményt pedig valószínűleg évekig emlegetni fogja.

Kaparós világtérkép – Réfi Benedek

Ismerős, vagy még ismeretlen kultúrákat úgy lehet mélyebben megismerni, ha személyesen éljük át őket. Egy ember saját magát is úgy tudja legjobban megérteni, ha tudja, hogy honnan származik, teljesen máshogy viszonyul az élethez, ha ellátogat a történelmi események helyszíneihez, ha az iskolában tanult várakat, festményeket saját szemével látja. Ha az ember azonban eléggé ismeri már a saját országának, régiójának tájait, vagy egyszerűen egy idegen kultúrát akarna megismerni, a legjobb módszer minden bizonnyal az utazás. Azoknak pedig, akik büszkeségként élik meg a világlátottságot, vagy saját maguk szórakoztatására akarják számon tartani, hogy merre jártak eddig, a kaparós világtérkép jó választás lehet. Félreértés ne essék, egy utazást semmiképp ne azért ejtsünk meg, hogy kipipáljuk a listán, a térképről való lekaparás pedig nem azt jelenti, hogy többet nem megyünk abba az országba, nincs olyan ország, amit egy rövidebb látogatás során meg lehetne teljesen ismerni, az emlékek, élmények vizuális megjelenítése viszont sokak számára örömöt okozhat.

Digitális túlélőkészlet – Réfi Benedek

Mindenkinek van olyan ismerőse, akit ha elengednénk az erdő közepén, az estét sem érné meg. Ezek az emberek a város szülöttei, de 2022-ben nem csak a vadonba kell nekik túlélőkészlet, hanem a mindennapokhoz is. Egy ilyen embernek kiváló ajándék lehet a fa alá egy csomag, ami tartalmazza mindazt, amire szüksége lehet. Egy külső akkumulátor az egyik legelengedhetetlenebb része egy ilyen csomagnak, de fontos, hogy ne felejtsük ki mellőle a telefonhoz, laptophoz csatlakoztatható kábeleket sem. Ahhoz, hogy A-ból B-be eljussunk, szükséges, hogy közben is szórakoztassuk magunkat, így egy túlélőcsomagnak tartalmaznia kell egy fülhallgatót, aminél 2022-ben szinte elvárás, hogy vezeték nélküli legyen, a zsinórokat a 2010-es években hagytuk. Külön pluszpont, ha a fülhallgató zajszűrős, így a hosszabb utazásokat is zavartalanul tudjuk megtenni. Mára szinte mindent a felhőben tárolunk, de a biztonság esetére nem hátrány, ha egy pendriveot is elhelyezünk a csomagban, nem foglalnak sok helyet, és jobb félni, mint megijedni, mostanában is számtalanszor előfordul, hogy a számítógépünkön lévő adatokat biztonsági, kényelmi okokból külső helyen is szeretnénk tárolni. Végezetül pedig azok számára, akiknek sokkal kényelmesebb a kézzel írás, egy toll és egy füzet sokat jelenthet abban a világban is, ahol a legtöbb embernek sokkal kézenfekvőbb a telefonjába jegyzetelni. Ezzel a túlélőcsomaggal biztosíthatjuk azt, hogy a megajándékozottunk a mi karácsonyi ajándékunkat használja a legtöbbször a következő hónapokban.

Agyagozás a kerámiaműhelyben – Hegedűs Eszter

Az egyedi, autentikus és tökéletlen kerámiák mondhatni reneszánszukat élik, és mi más tehetné őket még különlegesebbé, mint az, ha saját maga készítheti el őket az ember? A valódi, kötényes-korongozós edénykészítés élménye ajándékként is adható, ami nemcsak egyedi és izgalmas, de garantáltan kizökkenti az ajándékozott félt a hétköznapok szürkeségéből, miközben egy olyan készséget is elsajátít, ami manapság koránt sem gyakori. Az élménynek ráadásul produktuma is van: ki ne akarna néhány saját kezei által készített kerámiát, ami kicsit görbe, kicsit suta, de legalább az övé!

Fehér – Hegedűs Eszter

Bret Easton Ellis, az Amerikai psychóról elhíresült amerikai író a fikciótól elfordulva ezúttal esszékötetet adott ki: a Fehér címet viselő gyűjtemény ugyan nem feltétlenül egy könnyed, karácsonyi olvasmány, azonban annál gondolatébresztőbb és provokatívabb, különösen a viszontagságos jelenünkben. Az író saját emlékeit, tapasztalásait és meglátásait használva kritizálja az amerikai társadalmat (ami egyébként az egész nyugati világra nézve érvényesíthető), és élesen bírálja mindazt, ami mostanra oly erős gyökereket vert a nyugati kultúrában. Ugyan az esszéfüzér nem igazán kategorizálható, hiszen többek között filmkritika, a múltról történő lamentálás és 9/11-es visszaemlékezés is épp úgy szembejön az olvasóval, a központi üzenet azért egészen világos: sem a politikai korrektség, sem Donald Trump utálata nem tesz valakit morálisan felsőbbrendűvé. Ellis könyörtelenül beszól többek között annak a hollywoodi elitnek, akik ájtatoskodva ítélkeznek politikusok fölött, miközben maguk is dollármilliókon ülnek, szentnek pedig jóindulattal sem nevezhetők. Ellis műve európai szemmel is rendkívül izgalmas, és mindenkit óvva int az álszentségtől és a „jóemberkedéstől”, helyette pedig kritikus gondolkodásra sarkall, amit már a Fehérnél is érdemes alkalmazni: nem kell minden gondolatával egyetérteni, de mindenképp érdemes alaposan átgondolni azokat.

Fotó: Johnny Louis/Getty Images

Disorder: Hard Times in the 21st Century – Nagy Levente

Helen Thompson 2022-ben kiadott könyvében, a 21. század folyamán történő geopolitikai, gazdasági és demokratikus nehézségeket veszi végig, fókuszban az Európai Unióval, a Közel-Kelettel és az Egyesült Államokkal. A szerző a művében elmagyarázza, hogy miért élünk olyan időket, amilyeneket élünk. A történelmi idő egy olyan pillanatát, amely olyan rendszerszintű dinamikákból ered, és kényszerhelyzeteket teremtett, amelyekkel szembe kell néznünk, és nem afféle problémákat, amelyeket meg kell oldanunk. Thompson nagyobb jelentőségű megállapítása, hogy az energia és a pénzügyek gyakran a geopolitika középpontjában állnak. A könyv rávilágít a legfontosabb strukturális erőkre, amelyek nemcsak a közelmúlt eseményeit, hanem az elkerülhetetlenül bekövetkező változásokat is mozgatják.

Grafika: Pisla Réka

továbbiak
A Barbie-ház építészeti változásait mutatja be egy új könyv
design

A Barbie-ház építészeti változásait mutatja be egy új könyv

A Barbie Dreamhouse: An Architectural Survey című könyv a világ legismertebb babaházának fejlődését mutatja be az 1962-es első megjelenéstől a legutóbbi, 2021-es változatig. A Barbie-ház hatvanadik évfordulója alkalmából a Mattel Creations és a Pin-Up építészeti magazin közösen adta ki a könyvet, amely a babaház evolúcióját tárja fel építészeti rajzokkal, fotókkal,
Jerzy Skolimowski filmje bejutott az Oscar-díj shortlistjére
lifestyle

Jerzy Skolimowski filmje bejutott az Oscar-díj shortlistjére

Jerzy Skolimowski legújabb alkotása, az EO a legjobb nemzetközi film kategóriában szerepel. A film egy szamarat követ nyomon, aki utazásai során különböző emberekkel találkozik, örömöt és fájdalmat él át, és az ő szemén keresztül mutatja be a mai Európát. Az EO már elnyerte a cannes-i fesztivál zsűrijének díját, a legjobb
Egy máz mindenre – Behind the scenes: Rácz Gyöngyi mézeskalács-készítő
lifestyle

Egy máz mindenre – Behind the scenes: Rácz Gyöngyi mézeskalács-készítő

Van, hogy az ember egyből megtalálja az útját, viszont van olyan is, hogy halad rajta akár évtizedeken át, de elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor úgy érzi, eljött az idő, hogy letérjen róla. Rácz Gyöngyi, a Cukorgyöngy megálmodója épp ilyen bátor, kreatív alkotó, aki végül ötvözött mindent, ami számára fontos: a