fbpx
Nyomj Entert

Elon Musk segítségben az élen | Techóriások beavatkozása az orosz-ukrán konfliktusba

Az orosz-ukrán háború okán sokan aggódtak, vajon nem képezi-e az orosz invázió részét az ukránok világhálóhoz való hozzáférésének ellehetetlenítése, akár kibertámadások, akár az infrastruktúra lezúzásának útján. Bár egyelőre minimális kieséseken, illetve kormányzati honlapokat ért támadásokon kívül nincs szó az internet leállásáról, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mykhailo Fedorov a Twitteren kérte Elon Musk közbenjárását, a techmilliárdos pedig lépett.


Musk egy kamionnyi Starlink parabola antennával, valamint műholdas internetszolgáltatással járult hozzá az ukránok megsegítéséhez, azonban ez nem veszélytelen: a vételt lekövethetik az oroszok, ami célponttá teheti felhasználóit. Erre maga Musk is felhívta a figyelmet egy tweetjében.

A gesztus bár nemes, kérdéseket vet fel a szükségessége. Nem lehet csak úgy leválasztani egy európai országot az internetről, tekintve, hogy több cég szolgáltat elérést optikai kábeleken felül mobilinternettel, vagy műholdas szolgáltatással. Továbbá Ukrajnának fejlett kibervédelmi rendszere is van, hiszen évek óta érik az országot internetszolgáltatásokat célzó támadások Oroszország felől.

Az ukrán vezetés nemcsak a Tesla tulajdonosát kereste meg, hanem többek között az Apple-t, hogy állítsák le az App Store elérését Oroszországban, a Google-t, és a Youtube-ot, hogy ne szolgáltassanak platformot az orosz állami médiának, és még Mark Zuckerbergnek is szánt egy tweetet, kérve őt a Facebook és az Instagram elérhetetlenné tételére. Mivel az orosz állam híres az internetes befolyásszerzésről, ezek a lépések stratégiai fontossággal bírnának.

Azonban a kérések végül csak részben teljesültek: az Apple például leállította termékeinek árusítását, illetve az Apple Pay használatát az orosz piacon, a Youtube Európa-szerte letiltotta az orosz állami média csatornáit, valamint a Facebook és az Instagram is korlátozza ezen oldalak hozzáférését a platformokhoz.

Forrás: Vox.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük