Elon Musk segítségben az élen | Techóriások beavatkozása az orosz-ukrán konfliktusba

Elon Musk segítségben az élen | Techóriások beavatkozása az orosz-ukrán konfliktusba

Az orosz-ukrán háború okán sokan aggódtak, vajon nem képezi-e az orosz invázió részét az ukránok világhálóhoz való hozzáférésének ellehetetlenítése, akár kibertámadások, akár az infrastruktúra lezúzásának útján. Bár egyelőre minimális kieséseken, illetve kormányzati honlapokat ért támadásokon kívül nincs szó az internet leállásáról, Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mykhailo Fedorov a Twitteren kérte Elon Musk közbenjárását, a techmilliárdos pedig lépett.


Musk egy kamionnyi Starlink parabola antennával, valamint műholdas internetszolgáltatással járult hozzá az ukránok megsegítéséhez, azonban ez nem veszélytelen: a vételt lekövethetik az oroszok, ami célponttá teheti felhasználóit. Erre maga Musk is felhívta a figyelmet egy tweetjében.

A gesztus bár nemes, kérdéseket vet fel a szükségessége. Nem lehet csak úgy leválasztani egy európai országot az internetről, tekintve, hogy több cég szolgáltat elérést optikai kábeleken felül mobilinternettel, vagy műholdas szolgáltatással. Továbbá Ukrajnának fejlett kibervédelmi rendszere is van, hiszen évek óta érik az országot internetszolgáltatásokat célzó támadások Oroszország felől.

Az ukrán vezetés nemcsak a Tesla tulajdonosát kereste meg, hanem többek között az Apple-t, hogy állítsák le az App Store elérését Oroszországban, a Google-t, és a Youtube-ot, hogy ne szolgáltassanak platformot az orosz állami médiának, és még Mark Zuckerbergnek is szánt egy tweetet, kérve őt a Facebook és az Instagram elérhetetlenné tételére. Mivel az orosz állam híres az internetes befolyásszerzésről, ezek a lépések stratégiai fontossággal bírnának.

Azonban a kérések végül csak részben teljesültek: az Apple például leállította termékeinek árusítását, illetve az Apple Pay használatát az orosz piacon, a Youtube Európa-szerte letiltotta az orosz állami média csatornáit, valamint a Facebook és az Instagram is korlátozza ezen oldalak hozzáférését a platformokhoz.

Forrás: Vox.com

továbbiak
Zenehallgatással is segíthetünk az ukrajnai menekülteknek
news

Zenehallgatással is segíthetünk az ukrajnai menekülteknek

A Zságer Balázs vezette, live act eseményeiről is ismert Free Sequence kiadó most az Antológia sorozatának második kötetével jelentkezik. A kiadványból befolyó minden bevételt és támogatást szeretnének a Máltai Szeretetszolgálat részére felajánlani, az ukrajnai menekültek javára. A válogatáson nagyrészt a budapesti elektronikus színtér művészei szerepelnek (22), de ezúttal sokkal inkább
Mi történik, ha egy megfáradt karbantartó, egy frusztrált feleség és egy depressziós szarvas találkozik egymással? Semmi jó. | Nézd meg a SH_T HAPPENS filmet!
art

Mi történik, ha egy megfáradt karbantartó, egy frusztrált feleség és egy depressziós szarvas találkozik egymással? Semmi jó. | Nézd meg a SH_T HAPPENS filmet!

Abszurd szerelmi háromszög egy panelházban, ahol a szereplőknek csak a csőrében olajágat tartó galamb jelenthet feloldozást. Vagy még az sem? „Ha beüt a ménkű…” – szofisztikált, nyomdafestéket tűrő formában talán így fordíthatnánk a cseh SH_T HAPPENS film esszenciáját, de ennél itt jóval többről van szó. A két szlovák animációs rendező,
Ház egy fotográfus számára
architecture

Ház egy fotográfus számára

A cseh Beszkidek Tájvédelmi Körzet területén, Valašská Bystřice településen kapott helyet ez a lakóház, ami a ValArch ateliér tervei alapján készült. Az új épület finom átmenetet képez a környezetére jellemző 1970-es évekbeli építészet és az érintetlen rét között. A ValArch építészei által kialakított lakóház szerkezete a város elrendezéséhez, pontosabban az