Érdemes odafigyelni a kicsikre is

Érdemes odafigyelni a kicsikre is

Nem a méret számít. Ezt több ízben is bebizonyította az Hradec Králové régióbeli cseh kisváros, Nová Paka, amely esélyes az idei országos City for Business díjra.


A kelet-közép-európai régió tele van meglepetésekkel, érdekességekkel és furcsa sikersztorikkal. Mindegyik országnak megvan a maga bája és különlegessége, így Csehország is rejteget olyan történeteket, amelyek Csukcsföldtől Teneriféig mindenkinek tanulságosak lehetnek. Ebben a sorozatban végig vesszük azokat a régióban elhelyezkedő városokat, amelyek valamilyen sikertörténetet mesélnek el, de mégsem kapnak megfelelő sajtónyilvánosságot.

Csehország északi részén, Kelet-Bohémia területén az Óriás-hegység előhegységének dombos vidékén fekszik Nová Paka városa. Az első írásos említés a településről 1357-ből származik, az egyik templomuk új plébánosának beiktatásával kapcsolatban, de nem is emiatt érdekes a város számunkra. Ez a város ad otthont annak a sörfőzdének, ahol a BrouCzech söröket készítik. Egyik legkedveltebb sörük a BeerAdvocate oldal szerint a Granát, amely a 26.091-edik legjobbra értékelt sör a világon. Más hasonló oldalakat meglátogatva is arra a következtetésre juthatunk, hogy egy legfeljebb középszerű sörfőzdével rendelkezik a város.

De akkor miért is érdekes az a kis cseh település, amelynek népessége 1890 óta szinte változatlan?

Ez a város nyerte el a City for Business (Mesto pro byznys) díjat 2021-ben, és nem is először vették át ezt a kitüntetést. A versenyt 14 éve rendezi meg az Ekonom hetilap, és a település 2011-ben is magáénak tudhatta ezt a díjat. Akkoriban az országos forduló ünnepélyes eredményhirdetésére november 29-én került sor Prágában. Amint 2011-ben, úgy 2021-ben is egyedülálló jelenségről beszélhetünk, hiszen ez az egyetlen város, amely 9000 lakossal tudja a rangsorokat uralni. Először nézzük meg, mivel szolgált rá az elismerésre 2011-ben a helyiség.

Nová Paka a helyszín minősége terén elért nagyon magas értékelésnek köszönhetően került az országos rangsor élére. Az elbírálók figyelembe veszik többek között a táj stabilitását, az egy orvosra jutó regisztrált betegek számát és a bűnözést is. Jó eredményeket ért el a város a munkaerőpiac és az üzleti környezet területén is. Olyan mutatókban is élen járt, mint a munkaerő-piaci verseny vagy a munkanélküliek életkora, illetve a vállalatok száma.

Ilyen összehasonlításokkor a különböző adatokat többféle szempontból is lehet értékelni, hiszen az alacsonyabb átlagbér például a vállalkozók számára pozitív, míg a polgárok ezt negatívan értékelik. Ez esetben a verseny során főképpen nem a polgári szempontok domináltak.

Nem volt elég az egyszeri nyereség, Nová Paka a verseny következő fordulóiban tovább akarta javítani teljesítményét az értékelés egyes pontjain, különösen a közigazgatáshoz való hozzáférés területén, ahol az adott évben a 6. helyen végzett. A vállalkozóknak nyújtott webes támogatás akkoriban hagyott némi kívánnivalót maga után, pedig az, hogy a városnak van-e külön szekciója a vállalkozóknak a honlapon, a szükséges űrlapok vagy a helyi cégek katalógusa elérhető-e, valójában nagyon fontos.

Molnár Roland | Hype&Hyper

Térjünk vissza a jelenbe

Idén a jó menedzsmentnek és az üzleti élet általános minőségi feltételeinek köszönhetően az első helyet szerezte meg, igaz még csak a régióban. A kilencezer lakosú Nová Paka település rengeteg beruházásnak ad otthont, és sokat is költ ilyen tevékenységekre. „Az egy jövedelemre jutó támogatások arányát tekintve Nová Paka még országosan is az első 10-ben van” – mondta David Pavlát, a pályázat szóvivője. A város alacsony szinten tartja az ingatlanadót, amivel egy olyan biztonságos környezetet biztosít az ott élőknek, amelyet szinte sehol máshol nem kaphatnak meg. A városban virágoznak a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató cégek, amelyek a Kelet-Bohémia régióban az összes gazdasági egységhez viszonyítva a legnagyobb számban vannak jelen. A városban alacsony a tartós munkanélküliek száma és az egyéni vállalkozók száma bőven átlagon felüli.

„A fő célunk az életminőség városának megteremtése. Ennek egyik felejthetetlen összetevője az üzleti környezet. Itt kulcsfontosságú a tisztességes hozzáállás mindenkihez, akinek szüksége van a város együttműködésére” – így jellemezte a siker kulcsát Josef Cogan, Nová Paka polgármestere.

Betartották, amit még 2011-ben ígértek, és a város mára már a vállalkozók szempontjából is minőségi honlappal rendelkezik, magas a gazdasági egységek száma, a városháza pedig jelentős összegeket fordít a tömegközlekedésre és a kultúrára. „A városháza pénzét elsősorban a lakhatásra és a sportra fordítja. A hivatali órák száma, amelyeken a vállalkozók mindent elintézhetnek, amire szükségük van, a régióban átlagon felüli” – mondták a felmérés szervezői.

Mi értelme van a felmérésnek?

A kutatás célja, hogy vitafórumot teremtsen a kis- és középvállalkozások önkormányzati támogatásának lehetőségéről. A szervezők és a kutatási partnerek számára világos, hogy az önkormányzat első és legfontosabb feladata a lehető legjobb életkörülmények megteremtése mindenki számára, ezért az egyes városházák számára más régiókból származó jó tapasztalatokat és ötleteket kívánnak átadni.

Minden évben összeállítják Csehország legjobb, legnagyobb üzleti potenciállal rendelkező városainak rangsorát az önkormányzatok munkatársai, a vállalkozók, valamint a nyilvánosság számára. A kutatás összefoglalja az összes fontos információt és statisztikai adatot, amelyek előre lendítik a cseh üzleti környezet fejlődéséről szóló vitát.

A kutatásba automatikusan bevonásra került 205 kiterjesztett hatáskörű város és Prága város 22 városrésze. A város az üzleti élet számára magában foglalja mindazokat a területeket, amelyek stratégiai fontosságúak a vállalkozók és a vállalatok számára.

Akkor idén országos szinten is van esélye?

Az országos eredmények kihirdetésére az eddigi tapasztalatok alapján szeptemberben kerül majd sor, de nem sok konkrétumot lehet találni róla. Egy dolog biztos: sokat tanulhatunk ettől a kisvárostól, amely nem először veri meg üzleti szempontból a nagyobb városokat életminőség és üzleti lehetőségek területén. A mai globalizált világunkban a lokalizált sikerek pedig hatalmas erőt adhatnak egy jobb világ megteremtésének irányába.

továbbiak
A szabadságnak szentelték az ukrán Gunia Project legújabb kollekcióját
design

A szabadságnak szentelték az ukrán Gunia Project legújabb kollekcióját

A GUNIA Project alapítói, Maria Gavryliuk és Natasha Kamenska, az ukrán nép mélyen gyökerező identitásától és értékeitől vezérelve úgy döntöttek, hogy az új kollekciójukat az életnek és a szabadságnak szentelik. Kék-sárga kerámiák, nyakláncok és kötött övek születtek. „Ukrajna a békés életért és a jólétért küzd. Hisszük, hogy mindig hajnal előtt
Fedezd fel éjszaka a Néprajzi múzeumot!
art

Fedezd fel éjszaka a Néprajzi múzeumot!

Az idei Múzeumok Éjszakája keretében először fedezhető fel a frissen megnyitott Néprajzi Múzeum! Az épületet és a tetőkertet az építész és a főigazgató, a tárlatokat pedig a kurátorok, a látványtervező és Réz András filmesztéta is bemutatja. Látogathatóvá válik a múzeum készülő állandó kiállításának egy látványos része, egy hatméteres adatszobor. Az
A Balti-tenger NATO-tengerré válhat?
community

A Balti-tenger NATO-tengerré válhat?

Nem csoda, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a balti országok elkezdtek aggódni. Bár tagjai a NATO-nak, mégis jogos a félelmük, éppen ezért nem meglepő, hogy amikor Finnország és Svédország bejelentette, hogy készek csatlakozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azt a Baltikum üdvözölte. Az orosz agresszió Moszkva szerint hivatalosan azért indult meg,