Ereklyék Indiától Ukrajnáig | Modektura

Ereklyék Indiától Ukrajnáig | Modektura

Kijev történelmi központjában áll egy régi bútorüzlet, amely nemrégiben született újjá egy ukrán belsőépítész stúdió, a Modektura és a bolttulajdonos közös víziója alapján. Indiától Párizson át a hagyományos ukrán tárgyakig a világ különböző pontjairól vadászták a kincseket a berendezéshez.

A Modektura hitvallása gyönyörű és kényelmes belső terek alkotni, amelyekben nem kell kompromisszumot kötni az esztétikum és a funkcionalitás között. Nemrégiben adták át az Apartment 13-at, egy olyan konceptuális teret, ahol a designerruhák, kiegészítők, parfümök és dekorációs elemek mellett egy csésze kávé mellett is  megpihenhetnek a betérő vendégek.

Már-már otthonra emlékeztető atmoszférát szerettünk volna létrehozni, olyan érzést keltve, mintha átmennél egy barátodhoz, akinek a műgyűjtés a szenvedélye” – mesélte Maksym Dietkovskyi, a Modektura alapító tervezője.

A felújítás során először az üzlet belmagasságát növelték meg, a hangsúlyt pedig az indusztriális stílus és a régi ereklyék ötvözésére helyezték. „A legnagyobb kihívást az időkorlát jelentette: csupán három hónap állt a rendelkezésünkre, hogy megszabaduljunk a bútorbolt előző arculatáról. Nem volt egyszerű, hiszen hosszú-hosszú évek óta uralta a teret. A maga módján hangulatos volt, de muszáj volt felülmúlnunk és élővé tennünk”– mondta el nekünk Maksym.

Minden tárgynak külön története van: a régi ukrán tálalószekrény a szovjet időszakból megmaradt kultikus berendezési tárgy, amely Maksym elmondása szerint a mai napig szinte bármelyik ukrán ebédlőben megtalálható. A gyalupadokat egy elhagyatott ukrán gyárban találtak, ahol 1881 óta álltak, ezeket alakították át bemutatóasztalnak. A csillárokat és a szőnyegeket egy párizsi bolhapiacról szerezték, a bolt ikonikus elemét, a lenyűgöző faragott ajtót pedig a tulajdonos vásárolta Indiában. A régi szertornaló is az ő gyűjteményének részét képezi. A végeredmény egy emlékezetesen eklektikus tér: hagyományőrzés és kortárs tendenciák, kávézó és designbutik sajátos fúziója.

Modektura | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Hulladékmentes ebéd bárhol, bármikor | Biodeck
egyéb

Hulladékmentes ebéd bárhol, bármikor | Biodeck

Nem mindig könnyű helyt állni környezetvédelmi szempontból, például előfordul, hogy street food lesz az ebédünk, így akaratunk ellenére szemetet termelünk – például mert nincsen nálunk evőeszköz vagy elvitelnél doboz. A román Biodeck az ilyen helyzetekre (is) keresett megoldást: olyan csomagolásokat gyártanak, melyek teljes mértékben biológiailag lebomlók és komposztálhatók, és ezek használatát
Kincsesdobozok – Kelet-Európa vintage shopjai  | TOP 5
east

Kincsesdobozok – Kelet-Európa vintage shopjai | TOP 5

Zebracsíkok, Mária szobrok, őrült szemüvegek, veszkócsizmák  –  a second hand és vintage üzletek sokszínű kínálata minden képzeletünket felül tudja múlni. A bohókás életérzésen túl ezek az üzletek fontos irányelveket tükröznek: az egyediség és a régiségek felértékelése mellett a fenntartható divat legfontosabb képviselői. Mai válogatásunkban ezek a lelőhelyek kapják a főszerepet! LoveBug
Köszi, korona! – 3. rész | Bomo Art Budapest
business

Köszi, korona! – 3. rész | Bomo Art Budapest

Megtanult kenyeret sütni és a pénzügyek terén is megfontoltabb lett: Boldizsár Károly, a Bomo Art Budapest papírmárka alapítója mindezeken felül toleranciát is tanult a koronavírusnak köszönhetően, de jutott ideje termékfejlesztésre, kísérletezésre is.  A Bomo ugyan megérezte a turisták hiányát, de hála a vásárlók és a munkatársak lojalitásának, talpon tudott maradni,