fbpx
Nyomj Entert

Essence of Hungary | Csendéleteken az ország sava-borsa

Magyarország Európa metszéspontja. Földrajzi értelemben ez ugyan vitatható – versenyben áll még néhány pont az eltérő mérések miatt –, de minden egyéb értelemben valószínűleg igaz. Európa minden jelentős jellegzetességének határa valahol ezen a környéken húzódik. Magyarország és fővárosa, Budapest egyszerre hordozza magában a kontinens nagy tájainak, északnak és délnek, keletnek és nyugatnak minden esszenciáját. Itt található az eurázsiai sztyeppék utolsó nyugati nyúlványa, az Alpok legvégső keleti lankái, a legészakibb mediterrán lejtők, és itt húzódik Budapestet kettévágva Európa legtöbb nemzetét, keletet és nyugatot összekapcsoló folyója, a Duna.

Civilizációs értelemben is a legkisebb közös többszörös lehet ez a térség: a római, hun és mongol hódítások hagyták itt nyomukat, az Oszmán Birodalom legészakibb hódításai értek el idáig úgy, hogy ez a mára kis ország ezer éve minden században újratervezte magát, hogy aztán a szomszédos osztrákokkal – akiket sógoroknak szólítunk – létrehozzuk az utolsó közép-európai birodalmat: az Osztrák-Magyar Monarchiát. Ez az ország az ortodox és nyugati kereszténység határa, és történelmünk része Európa egyik legnagyobb zsidó hagyatéka, amely végleg megmagyarázhatatlanná teszi a kérdést, hogy valójában ez az ország Nyugat-, Kelet- vagy esetleg Közép-Európa része. Szerintünk nem kell mindent ilyen szigorúan definiálni: aki ellátogat ide, megalkothatja saját megfejtését. A 20. század vérzivatara után, ahogy Európa, úgy hazánk történelme is megszelidült, ám ha már ilyen rövid sorokban át tudunk adni egy ilyen színes történetet, az olvasó sejtheti, hogy Magyarország és Budapest “idegen” nyelvével, multikulturális de sajátos gasztronómiai kínálatával, eklektikus és grandiózus építészeti, történelmi hagyatékával mennyi élményt és színes hagyományokat kínál bárkinek aki meglátogatja.

Fáy Gergely, kreatív stratégia, Hype&Hyper alapító


Az Essence of Hungary keretében egy Budapestet és Magyarországot bemutató kiadvány, valamint egy, a kettőt átfogó magazin készül, mely új perspektívából mutatja be az ország valamennyi kincsét. A kiadványok az emblematikus helyszínek mellett egy szubjektív válogatás keretein belül igyekeznek betekintést nyújtani a városok és tájak izgalmas kulturális tereibe, a kulináris élmények színtereibe és a lokális sajátosságokhoz is térképül szolgálhatnak.

A kötetek célja az inspiráció és vonalvezetés – az elkövetkezendő napokban itt megjelenő cikkek is ezt támogatják. 

A fotókat Wertán Botond és Sepsi Gergely készítették. 

Wertán Botond | Web | Instagram

Sepsi Gergely | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük