A szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretetet | André Saraiva mintái a Vipp ikonikus termékein

A szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretetet | André Saraiva mintái a Vipp ikonikus termékein

A főzés és annak színtere, vagyis maga a konyha is lehet festői, továbbá  annak leghasznosabb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott eleme, a szemeteskuka is megérdemel egy kis szeretet. Ezen gondolatokat erősíti André Saraiva graffitiművész és a dán Vipp márka közös kollaborációja, amelyben a utcaművészet szeszélyessége a formatervezés kifinomultságával és ergonómiai pontosságával találkozik.


A Svédországban született és Franciaországban élő André Saraiva nem egy mindennapi graffitiművész: az underground esztétikával ellentétben egy utópikus szemléletet képvisel, amiben a szeretet üzenete válik hangsúlyossá. André alkotásainak gondolatiságát a művész alteregója, “Mr. A” testesíti meg: egy vidám, sapkás pálcikaember hatalmas mosollyal, aminek egyik szeme kör a másik meg kereszt. A street art művészek közül elsőként André Saraiva szignózta ilyen figurális logóval alkotásait, amit gyakran társított a graffitik világában tabunak számító élénk rózsaszín palettával. Jellegzetes munkái közé sorolhatók úgynevezett „love graffitijei” is, amik segítségével emberek nevei szerelmi vallomásként jelentek meg a város falain.

Egyes híressé vált graffitiművészekkel ellentétben – mint Kieth Harring vagy Samo – André szerette volna megkerülni a művészeti galériák terét, ezért képeit különböző vendéglátóipari helyeken mutatta be, amelyek megnyitásában és népszerűsítésében is részt vett. Ilyen például a világhírű párizsi Le Baron éjszakai klub vagy a Hotel Amour butikhotel. Ez utóbbihoz kapcsolódik André Saraiva és a nagymúltú dán Vipp márka közös kollaborációja is, ugyanis az együttműködés ötlete akkor született meg, amikor André a Vipp-től pedálos szeméttárolókat rendelt a párizsi hotel számára.

„Imádtam a rózsaszín kukát a Hotel Amourban, így a Vipp-pel közösen úgy döntöttünk, hogy készítünk belőle egy kisebb kollekciót. Hiszem, hogy a street art mindenkié. Mivel utcaművészként nagy méretű vásznakhoz szoktam hozzá, nagyon örültem, hogy egy Vipp »művészkonyhát« is készíthetek” – jegyezte meg André. Így létrejött az Amour elnevezésű pedálos kuka és az ahhoz illő konyhasziget – amik nem mellesleg mind Vipp ikonikus termékek – cukorkarózsaszínbe mártott és karikatúraszerű figurákkal díszített darabjai, amelyeken André kerek arcú alteregója, Mr. A is feltűnik.

Az elmúlt húsz évben több művész is használta már inspirációs forrásként a Vipp pedálos kukákat, de azok most először szolgálnak igazi művészeti vászonként. „Ez az együttműködés a konyhában zajló szeretet ünnepe. Az ételek, a főzés és a szeretteiddel való megosztás iránti szereteté” – tette hozzá André. A kollaboráció alapjaként szolgáló koncepció továbbá véletlenszerűen a Vipp történetét is magában hordozza. „A kollekció eredetileg a Hotel Amour számára készült, így természetesen a »The Amour Bin» nevet kapta, ami még több értelmet nyert akkor, amikor megtudtam, hogy a nyolcvan éves kuka egy igaz szerelmi történetből született” – emelte ki a művész. A Vipp márka ugyanis 1939-ben, egy dán kisvárosból indult, amikor egy fiatal fémmunkás, Holger Nielsen szerelme jeléül egy praktikus, pedállal vezérelhető kukát készített felesége, Marie fodrászszalonjába.

Az André Saraiva mintáival díszített termékek akár Valentin napi ajándékként is megállják a helyüket. A kollekció darabjai január 14-től már elérhetők a Vipp weboldán és a kiválasztott Vipp üzletekben is. A budapesti Home of Solinfo showroomjában pedig a Vipp repertoárjának egyéb termékeit is felfedezhetitek.

Fotók: Anders Schønnemann

André Saraiva | Web | Instagram

továbbiak
40 év után újra magyar építészek munkájáról ír a világ egyik legfontosabb építészeti magazinja
east

40 év után újra magyar építészek munkájáról ír a világ egyik legfontosabb építészeti magazinja

A Paradigma Ariadné által tervezett sándorfalvi bivalyos tanösvényről jelent meg Kovács Dániel írása a The Architectural Review 2022/2-es számában. A magazin ezt megelőzően több mint 40 évvel ezelőtt írt magyar építész hazai munkájáról. A The Architectural Review 1896-os alapítása óta nemzetközi építészeti hivatkozási pont, bár a mai, világszinten is
Tegnap startolt a Desert X AlUla fesztivál
community

Tegnap startolt a Desert X AlUla fesztivál

Az Arab-sivatagban ismét virágzik a művészet, hiszen február 11-én, vagyis tegnap nyílt meg a második Desert X AlUla, amely a népszerű kaliforniai fesztivál, a Desert X mellékága. A kiállítás a Sarab hívószó mentén a délibáb és az oázis fogalmait járja körül. A kietlen terepet a fesztivál ideje alatt tizenöt szaúdi,
Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME
news

Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME

Fontos kutatás-fejlesztési témában jutott nemzetközi szerephez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, amely története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot. Az egyetem az Európai Unió kutatás-fejlesztési programja, a Horizon keretében a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd tevékenységével. A Magyarország számára is fontos célkitűzés során az energetikailag hasznosítható szerves anyagok, hulladékok, növényi