fbpx
Nyomj Entert

Essence of Hungary | Tokaj lankáin

Tokaj–Nyíregyháza régió Északkelet-Magyarország varázslatos térsége. Tokaj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tisza és a Bodrog folyók találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál fekszik, Nyíregyháza pedig az Észak-Alföld egyik legjelentősebb települése, a Nyírség központja.

Tokaj világhírű borairól ismert, de a hozzá közeli Zempléni-hegység csodálatos vonulataival, ikonikus váraival (Rákóczi-vár, Boldogkő vára és Füzér vára) is hívogatja a látogatókat, akik kerékpárral is szívesen közlekednek errefelé. A Felső-Tisza térség az aktív- és ökoturisztikai lehetőségeivel és középkori templomaival jelent vonzerőt, Máriapócs népszerű búcsújáró kegyhely, a Nyírség pedig a családosok számára nyújt kiváló lehetőségeket az aktív, egészségturisztikai, vallási és kulturális sokszínűségének köszönhetően. A világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja borvidék különleges, emeletes pincesoraival, csodálatos dűlőivel a legemblematikusabb része a térségnek. Közelében természetjárásra is lehetőség adódik, kedvelt célpont a Megyer-hegyi tengerszem, a tarcali Áldó Krisztus szobor, de a Bodrog vízi túrázásra is remek lehetőség. A Nyíregyházi Állatparkba és a város fürdőjébe az ország minden tájáról érkeznek látogatók.


fotó: Balkányi László

Első Mádi Borház – Az Első Mádi borház szezonálisan változó magyaros, illetve nemzetközi fogásokkal, hangulatos belső térrel, és természetesen a térség válogatott bor tételeivel várja az ide látogatókat, hiszen céljuk, hogy összefogják, és minél szélesebb körben ismertté tegyék a mádi borászatokat. Az stílusos köntösbe bújtatott ételeken is érezhető az egész helyre jellemző igényesség, amelyekhez a borokon túl helyi gazdáktól beszerzett alapanyagokból készülő gyümölcsleveket, specialty kávékat is kínálnak. A figyelmes kiszolgálás során nem csupán a tányérunkon lévő ételekről, hanem a táj szőlészeti és borászati adottságairól is sokat megtudhatunk. 

cím: 3909 Mád, Hunyadi János u. 7. 


fotó: Balkányi László

Rákóczi-Aspremont Kúria – A mádi kúriában szó szerint fejedelmi élményben lehet részünk, hiszen az impozáns épület jelentős történelmi múltra tekint vissza. Az ódon hangulatú, autentikus, 18. századot megidéző tereket kortárs festmények teszik egy leheletnyit modernebbé és igazán különlegessé. Igazi időutazásra indulhatunk, miközben a barokk termekben sétálunk vagy a királyi pompában ragyogó lakosztályokban töltünk pár estét.  

cím: 3909 Mád, Rákóczi u. 81.


fotó: Hirling Bálint

Zempléni várak és vártúra – Tokaj nem csak borvidékéről ismert, az észak-magyarországi városban és tájon ugyanis számos vár áll, melyeket kirándulásunk során mind megtudunk látogatni. A Boldogkő vára és a Füzéri vár mesébe illően magasodik meredek sziklákon és hegycsúcsokon, nem véletlen, hogy az utóbbi Magyarország hét természeti csodájának az egyike. A Régéci vár a Zempléni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, a sárospataki Rákóczi-vár pedig hazánk egyik legértékesebb késő reneszánsz műemlékei közé tartozik. 


fotó: Wertán Botond

Szepsy Pincészet – Magyarország egyik legjobb borászatát évszázados tapasztalat teszi nem csupán idehaza, de világszinten is elismertté. A Szepsy Pincészet történelmi korokon és generációkon át őrzi titkát, amin keresztül a Tokaj-vidék igazi esszenciája kerül a kóstolók poharába. A család az 1500-as évek óta termeli borait kompromisszumok nélkül, a legszebb dűlőkön. Már egy céltalan, délutáni dűlőséta is felér a csodával, de aztán betérni a Szepsyekhez igazi megkoronázása egy kirándulásnak.

cím: 3909. Mád, Batthyány utca 59.


illusztráció: Bárdos László

Vízitúra a Bodrogon – Magyarországon ritka élmény akkora hegyek mentén kenutúrázni, mint amekkorákat a Zempléni-hegység kínál. Itt a Bodrog enyhe, nagy ívű kanyarokkal halad a Tisza felé, útját nem állják el, a festői hegység vonulatai végig jobbról kísérik a túrázókat, a folyás lassabb tempója pedig bőségesen teremt lehetőséget a nézelődéshez. Nincsenek nagy örvények, kezdő vízitúrázók számára is bátran vállalható. Akár egynapos kirándulásra, akár hosszú hétvégére érkeznek a látogatók, mindenképpen lehetőséget ad az evezésre.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük