Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Design Intézet

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Design Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a Design Intézet hallgatóinak projektjeit!


Az egyetem Design Intézetében összesen öten nyerték el a kiválósági ösztöndíjat. A nyertes projektek sorát forma-, kerámia-, illetve divat- és textiltervezők és tervezőművészek munkái alkotják. Ahogy magát a Design Intézetet, úgy a pályázati anyagokat is a szakmai diverzitás és sokszínűség hatja át. Doktor Melinda, a kerámiatervezés mesterszak elsőéves hallgatójának pályaműve egy desszertes tál, melyet a klasszikus nyalánkság, a konyakmeggy ihletett. A tervezés során Melinda az ikonikus édesség összetevőiből, forma- és állagbeli sajátosságaiból indult ki. Továbbfejlesztési koncepciójában egy új termékcsalád létrehozását tűzte ki célul, mely éttermi és kiskereskedelmi környezetben népszerűsítve segítené a kézműves üvegtárgyak hétköznapokba való integrálását.

Papp Zsófia, végzős mesterszakos divat- és textiltervező féléves projektjében a reprodukció hívószava mentén a transzgenerációs öröklődéssel foglalkozott. Zsófi arra a kérdésre kereste a választ, hogy női, anyai ágon milyen hatásai lehetnek az örökölt érzelmi mintáknak. Kutatásában a paraszti társadalomban élő nők sorsának megvilágítása került előtérbe. A paraszti világ szigorú szabályrendszere és a meghatározott női szerepek a közösség minden tagjára hatással voltak. Munkájához a széki népviseletből merített inspirációt, amely példa érzékletesen mutatja be, hogy egy évszázadokkal korábbi traumát hogyan lehet láthatóvá tenni, átadni a népviseleten keresztül. Széken élénken őrzik és ápolják a népi hagyományokat, ezzel együtt a tradicionális viseletet is, s habár a klasszikus, szigorú szabályok oldódtak, mai napig a piros-fekete színvilág alkotja népviseletük alapját. (A színek szimbolikája a falu tatárjárás idején elszenvedett veszteségeire vezethető vissza.) A elkészült kötött ruhakollekcióban a probléma kortárs olvasatát láthatjuk: a generációról generációra szálló, láthatatlan lelki traumák, amiket magunkban hordozunk, a viseleten keresztül láthatóvá válnak – így már nemcsak magukban, de magunkon is hordozzuk azokat.

A Magyar Posta hazánk egyik legrégebb óta működő intézménye, szolgáltató rendszere, mely az évek alatt sokat veszített hajdani presztízséből. A negatív tapasztalatokhoz és megítéléshez az állandó munkaerőhiány és a dolgozók folyamatos kemény fizikai terhelése is hozzájárul. A postásoknak még a „modern“ korban is számos nehézséggel, akadállyal kell szembenézniük, a megoldások nem fejlődtek az évek alatt, a mai napig klasszikus húzós kocsi és bicikli szolgálja őket a több tíz kiló levél kiszállításában. Kristóffy Róbert, harmadéves alapszakos formatervező hallgató a postások munkavégzésének megkönnyítését tűzte ki céljául: olyan eszközt szeretett volna tervezni, amely megoldást nyújt a már említett problémára. Empirikus kutatások által jutott arra a következtetésre, miszerint egy molnárkocsival ötvözött bicikli ideális lehetőségként szolgálhatna. Ezt a konstrukciót testesíti meg a majd mindannyiunk által ismert kétkerekű, nyílt forráskódú, elektromos „jármű“, a segway. Acélvázas konstrukciójában Róbert ötvözte mindazokat az előnyöket, amellyel egy bicikli és egy segway rendelkezik, beépített sínrendszer teszi lehetővé a két funkció (jármű és hordozó) közötti váltást.

„Fontosnak tartom, hogy amennyiben egy megoldás kiterjeszthető, ne szabjunk határt a lehetőségek tárházának, ne korlátozzuk le magunkat, hiszen a mikromobilitási logisztikában számtalan kihívással nézünk szembe nap mint nap“ – összegzi gondolatait a formatervező hallgató.

Az utcai árusítás is lehet modern, „trendi” – ezt mutatta meg Berzsák Bulcsú, aki szintén harmadéves formatervező. Projektjében az utcai árusítás megreformálására tett kísérletet, célkitűzései között szerepelt többek között az emberek érzékenyítése, az árusok segítése, illetve a figyelemfelhívás az utcai árusításban rejlő potenciálra, mely az üzletekben zajló értékesítésnél jóval fenntarthatóbb forma. A koncepció nem konkrét problémára ad választ, inkább lehetőségeket keres és nyit az alternatív vásárlás témakörében. A „mozgó boltok“, vagyis az utcai árusok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek ma egyre jobban üdvözlendők. Ezzel egy időben egyre inkább nő az alternatív vásárlási lehetőségek, és a hazai kistermelők iránti kereslet.

„Hosszú távú terv, hogy azoknak a vállalkozóknak biztosítsunk lehetőséget, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy boltot létesítsenek, vagy nincs elég árujuk, hogy piacon értékesítsenek. Ez új lehetőségeket nyithat az utcai árusításban.“

A Mirkomobilitás az árusok azon rétegét segítené, akik vagy nem rendelkeznek a „piacozáshoz“ elegendő termékkel, vagy nincs lehetőségük saját üzletet fenntartani. A pályamunka a kézzelfogható terméken – egy zsúrkocsi mintájára kialakított, sokoldalú járművön túl egy applikációt is tartalmaz, mely szolgáltatásként működve platformot képezne az eladók számára, és segítené a köztük és az önkormányzatok közötti kommunikációt, ezzel egy mindenki (még a vásárlók) számára is lekövethető platformot teremtve. Az alkalmazás szolgáltatás formájában lehetőséget kínálna arra, hogy az utcák megteljenek élettel.

A formatervezők díjazott projektjeinek csapatát erősíti Nagy Tamás is. A másodéves mesterszakos hallgató egy korábbi koncepcióját dolgozta tovább: egy olyan változtatható ülésmagasságú étkezőszék tervét, amelyet a különböző ülésmagasságoknak köszönhetően a kisgyermekkortól kezdve egészen a felnőttkorig lehet használni. A fejlesztés során az átszerelés egyszerűbbé tételével, a szerkezet finomításával, és a gyártási folyamat megkönnyítésével az eredeti koncepció szinte teljesen új, kiforrot formát öltött. A funkcióból eredő dinamikának, valamint a kialakítás precizitásának köszönhetően egy tudatosan és érzékenyen komponált, anyagtakarékos párhuzamos életű szék születhetett meg, amely a gyerekek életkorának megfelelően etetőszékből könnyedén a hétköznapokban használható darabbá alakítható.

A Design Intézet hallgatóinak díjazott projektjei:
Doktor Melinda | Kerámiatervezés MA1
Papp Zsófia | Divat- és textiltervezés MA2
Kristóffy Róbert | Formatervezés BA3
Berzsák Bulcsú | Formatervezés BA3
Nagy Tamás Máté | Formatervező művész MA2


Sorozatunk eddig megjelent részeiben a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat, és az Elméleti Intézet, valamint az Építészeti Intézet diákjainak győztes pályamunkáit mutattuk be. Következő, egyben befejező cikkünkben a Média Intézet hallgatóinak nyertes projektjei következnek.

Fotók: Berzsák Bulcsú, Doktor Melinda, Kristóffy Róbert, Nagy Tamás Máté, Papp Zsófia

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Essence of Hungary | Sopron-Fertő tájain
east

Essence of Hungary | Sopron-Fertő tájain

Bor, mámor, Sopron. A magyarok a végletek emberei, az édes tokaji aszú és a soproni vörös kékfrankos között csak néha ismeri a középutat. De a Sopron és Fertő-táj fémjelezte észak-nyugati szeglete több érdekességet is tartogat a kíváncsi utazó számára. Egy történelmileg mélyen beágyazott, nagypolgári és alternatív kultúrától ugyanúgy élénk város
Egy új univerzum küszöbén – ANIMA project
east

Egy új univerzum küszöbén – ANIMA project

Amikor leülünk egy étteremben vacsorázni vagy elfogyasztunk egy tál ételt, az nem pusztán az evésre összpontosul. Jóval több mindenről van itt szó: arról, hogy hogyan és honnan kerül elénk az alapanyag, milyen elkészítési módokon megy keresztül, hogyan hat ez ránk momentán, illetve a bolygóra hosszú távon. Fiziológia, pszichológia, szociológia, ökológia
Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5
gasztronómia

Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5

Bár az élelmiszervásárlási szokásaink igazán változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek, abban azonban a többség egyetért, hogy az üzleteket elöntő tömeg – melyre leginkább a késő délutáni, valamint a kora esti órákban számíthatunk –, a kasszáknál kígyózó sorok és a hosszú percekig tartó várakozás mind olyan tényezők, melyek kellemetlenné és kimerítővé teszik ezt