Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Görögország első holisztikus spa központjában a belsőépítészet eszközei is ugyanúgy hozzájárulnak a szenzuális élményhez, mint a kezelések. A világörökség részeként számon tartott Misztrász területén, egy ciprusliget mellett vájták egy hegy belsejébe a spa négy szintjét.

Aki betér az Euphoria Spa-ba, annak már azelőtt jó eséllyel euforikus élményben lesz része, hogy bármilyen kezelést igénybe venne. Az épület ugyanis annyira lenyűgöző, hogy elementáris erővel szippantja magába a vendégeket.

Már maga a koncepció lenyűgöző: egy ősi területen, amely egyszerre volt fontos ókori és bizánci központ, egy hegy belsejébe vájták az épületet. A spa egy nagyobb komplexum, az Euphoria Retreat része, melynek több mint 7000 négyzetméteres területéből 3000-et foglal el a különleges fürdő, és négy szinten nyúlik le a földbe.

De mitől lesz holisztikus egy spa-élmény? A görög DECA Architecture építészei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vendégek minden érzékszervükkel átéljék a tereket. A spirál alakban levezető szinteken, a katakomba szerű átvezetőkön, folyosókon, de még a fürdőben is gondosan megterveztek minden olyan elemet, amit a látogató szenzuálisan tapasztal – a világítástól kezdve, a hangon, a hőmérsékleten, a páratartalmon át egészen az anyaghasználatig.

A fürdőben, ahogy ők fogalmaznak, „szferikus teret” szerettek volna létrehozni – erre szolgál a gömbszeletboltozat. Ezzel a megoldással, valamint a színek játékéval a bizánci dómok kupoláit idézik: a meleg hátteret megtörő fényes csillogás, az arany és a kék párosa mind a bizánci ikonográfia sajátjai. Ebben a kortárs térben pedig egyenesen örökkévalónak hatnak. Pontosan ez is volt a cél, hogy aki a medence vízén lebeg, annak megszűnjön az idő.

Az eredmény: egy meditatív, sőt, hallucinogén tér, amit amellett, hogy látunk és szemet gyönyörködtetőnek találunk, még erőteljesebben csak úgy érzékelünk. Nagyon ősi, elementáris erővel hat ránk, valahogy úgy, mint az ókori elődei.

DECA Architecture |  Instagram

továbbiak
Poszterek mint műalkotások | PosterLad
art

Poszterek mint műalkotások | PosterLad

Régi VHS kazetta tok grafikáira emlékeztető esztétika, ’90-es évekre jellemző divat és zene, illetve Bauhaus formavilág mind egy-egy poszterben összegyúrva. Vratislav Pecka cseh designer minden nap egy új alkotást hoz létre. Mutatjuk! Manapság a plakáttervezés egy új művészeti formaként kezd visszatérni – nem feltétlenül a fontos információk (hírek, reklámok, stb.) közlésének,
Optimizmus a válságban
vélemény

Optimizmus a válságban

Hogyan legyünk optimisták amikor a tévét vagy a számítógépünket bekapcsolva az apokalipszist – vagy valami arra emlékeztetőt – látjuk élőben? Jó kérdés. Az emberiség történetének jó részét egyáltalán nem az optimisták írták, habár biztosan ők alakították. Másképp: az emberiség Földön töltött idejének nagy részében nem az optimizmus uralkodott. Mert nem is létezett
#stayhomecreative | Házi menza
art

#stayhomecreative | Házi menza

„Enni a legjobb dolog a világon”. Ha ezzel az állítással nem is feltétlen ért mindenki egyet, az kétségtelen, hogy a mostani „karanténos időkben” fokozott örömforrássá vált az ételek elkészítése és fogyasztása. Látens konyhatündérek, kreatív háziasszonyok ezrei „dobják be a közösbe” az általuk készített ételcsodákat a Facebookon, hogy ezzel is segítsenek