Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Görögország első holisztikus spa központjában a belsőépítészet eszközei is ugyanúgy hozzájárulnak a szenzuális élményhez, mint a kezelések. A világörökség részeként számon tartott Misztrász területén, egy ciprusliget mellett vájták egy hegy belsejébe a spa négy szintjét.

Aki betér az Euphoria Spa-ba, annak már azelőtt jó eséllyel euforikus élményben lesz része, hogy bármilyen kezelést igénybe venne. Az épület ugyanis annyira lenyűgöző, hogy elementáris erővel szippantja magába a vendégeket.

Már maga a koncepció lenyűgöző: egy ősi területen, amely egyszerre volt fontos ókori és bizánci központ, egy hegy belsejébe vájták az épületet. A spa egy nagyobb komplexum, az Euphoria Retreat része, melynek több mint 7000 négyzetméteres területéből 3000-et foglal el a különleges fürdő, és négy szinten nyúlik le a földbe.

De mitől lesz holisztikus egy spa-élmény? A görög DECA Architecture építészei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a vendégek minden érzékszervükkel átéljék a tereket. A spirál alakban levezető szinteken, a katakomba szerű átvezetőkön, folyosókon, de még a fürdőben is gondosan megterveztek minden olyan elemet, amit a látogató szenzuálisan tapasztal – a világítástól kezdve, a hangon, a hőmérsékleten, a páratartalmon át egészen az anyaghasználatig.

A fürdőben, ahogy ők fogalmaznak, „szferikus teret” szerettek volna létrehozni – erre szolgál a gömbszeletboltozat. Ezzel a megoldással, valamint a színek játékéval a bizánci dómok kupoláit idézik: a meleg hátteret megtörő fényes csillogás, az arany és a kék párosa mind a bizánci ikonográfia sajátjai. Ebben a kortárs térben pedig egyenesen örökkévalónak hatnak. Pontosan ez is volt a cél, hogy aki a medence vízén lebeg, annak megszűnjön az idő.

Az eredmény: egy meditatív, sőt, hallucinogén tér, amit amellett, hogy látunk és szemet gyönyörködtetőnek találunk, még erőteljesebben csak úgy érzékelünk. Nagyon ősi, elementáris erővel hat ránk, valahogy úgy, mint az ókori elődei.

DECA Architecture |  Instagram

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová
design

Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Tájba zárt harmónia – talán így is nevezhetnénk a cseh Atelier SAD stúdió és Iveta Zachariášová belsőépítész közösen tervezett vidéki házát. A Rašovka községben található, több szempontból is egyedülálló épület nagy népszerűségnek örvend az építészettel és designnal foglalkozó portálok körében, de vajon miben rejlik ennek a sikernek a titka? A nem
Privát olvasószoba különleges megoldásokkal
architecture

Privát olvasószoba különleges megoldásokkal

Az Aterlier Tao+C építész iroda összenyitott két földszinti szobát és egy üvegházat, majd könyvespolcokkal rakta körbe, létrehozva egy privát könyvtárat egy sanghaji cég számára. Az olvasóterem – amelyet a cég alkalmazottai és a tulajdonos barátai használhatnak – tizenkét fő befogadására alkalmas. A szobákat körülvevő masszív falakat is számításba kellett venni a