Poszterek mint műalkotások | PosterLad

Poszterek mint műalkotások | PosterLad

Régi VHS kazetta tok grafikáira emlékeztető esztétika, ’90-es évekre jellemző divat és zene, illetve Bauhaus formavilág mind egy-egy poszterben összegyúrva. Vratislav Pecka cseh designer minden nap egy új alkotást hoz létre. Mutatjuk!

Manapság a plakáttervezés egy új művészeti formaként kezd visszatérni – nem feltétlenül a fontos információk (hírek, reklámok, stb.) közlésének, hanem sokkal inkább az önkifejezés eszközeként szolgál. Erre a gondolatra alapozva, Vratislav Pecka, cseh designer, 2016 októberében úgy döntött, elindítja első saját, PosterLad névre hallgató projektjét.

Egy adott ponton, mielőtt elindítottam volna ezt a projektet, kimerültem az ügyfeleim számára készített munkákban. Szerettem volna valami olyasmivel foglalkozni, amit szívesen csinálok, és a poszter jó formátumnak tűnt, így belevágtam. Néhány napra rá fedeztem fel, hogy egy egész plakáttervező közösség létezik a közösségi média oldalakon, és talán emiatt is éreztem azt, hogy folytatnom kell azt, amit elkezdtem” – mondta el Vratislav.

A gondosan megalkotott poszterek formavilága igazán figyelemre méltó; jellemző rájuk a geometrikus formák és a színvilág közötti egyensúly, illetve harmónia. Az így létrehozott kompozíciók igazi műalkotások, kortárs megközelítésben.

A projekt napról napra bővül és fejlődik, a tervező folyamatosan új formákkal, színekkel és technikákkal kísérletezik.

Amit a legjobban szeretek a posztereim tervezésében, az a teljes szabadság! Olyan formákat alkotok, amelyeket éppen elképzelek, és egyetlen ügyfél sem áraszt el módosítási kérésekkel. Állandóan ösztönzöm magam új stílusok kipróbálására, amelyek megvalósítási módját még nekem is meg kell tanulnom. Ennek köszönhetően rengeteget fejlődtem, mint tervező. A PosterLad projekt amúgy is nagyon sok pozitív dolgot hozott az életembe, így semmiképp nem hagyom abba. A másik dolog, amit nagyon szeretek benne, az a kreatív közösségépítés: olyan alkotókkal találkoztam általa, akikkel kölcsönösen támogatjuk egymás munkáját.

Ha szeretnétek ti is egy posztert, látogassatok el a PosterLad weboldalára, ahol akár karton alapú vagy vászon printek közül is válogathattok. Fedezzétek fel ti is a napról napra újonnan megjelenő alkotásokat, a PosterLad Instagram oldalán!

PosterLad | Facebook | Instagram


A PosterLad projekt több díjat kapott már, illetve számos kiállításon is szerepelt; többek között a Cseh Design Héten és az ecuadori Poszter Biennálén is bemutatkoztak a plakátok.

továbbiak
Optimizmus a válságban
vélemény

Optimizmus a válságban

Hogyan legyünk optimisták amikor a tévét vagy a számítógépünket bekapcsolva az apokalipszist – vagy valami arra emlékeztetőt – látjuk élőben? Jó kérdés. Az emberiség történetének jó részét egyáltalán nem az optimisták írták, habár biztosan ők alakították. Másképp: az emberiség Földön töltött idejének nagy részében nem az optimizmus uralkodott. Mert nem is létezett
#stayhomecreative | Házi menza
art

#stayhomecreative | Házi menza

„Enni a legjobb dolog a világon”. Ha ezzel az állítással nem is feltétlen ért mindenki egyet, az kétségtelen, hogy a mostani „karanténos időkben” fokozott örömforrássá vált az ételek elkészítése és fogyasztása. Látens konyhatündérek, kreatív háziasszonyok ezrei „dobják be a közösbe” az általuk készített ételcsodákat a Facebookon, hogy ezzel is segítsenek
A Juno Jupitere
vélemény

A Juno Jupitere

Nem szükséges hosszas magyarázatot fűznünk hozzá. A Jupiter az egyik legcsodálatosabb „objektum” a Naprendszerben. A verseny persze erős; valószínűleg bármelyik égitestről így írnék, de azért vannak objektív szempontok is az állítás mellet, amelyet nemsokára képekkel is alátámasztunk. Az egyik kedvenc bolygómról van szó, amelyet a Mars után másodikként találtam meg