Fajó János és a játékok szenvedélyes szeretete

Fajó János és a játékok szenvedélyes szeretete

Legóval, babákkal, Rubik kockával, vagy valami egészen mással játszottál gyerekkorodban? Milyen hatással voltak rád a kedvenceid? A logikai és fejlesztő játékok elterjedésével a játékok nevelő hatása ma már korántsem ismeretlen terület, a 70-es években azonban még szűkös kínálat jellemezte a magyar piacot. Az akkoriban elérhető termékeket a kereskedelmi és ipari érdekek határozták meg, nem a készség- és kreativitásfejlesztés. A Rubik kocka egyedülálló sikertörténetét mindenki ismeri, az viszont kevésbé köztudott, hogy a korszak neves képzőművészei is foglalkoztak játéktervezéssel. Ezek a használati- és műtárgy határán egyensúlyozó alkotások bár nem kerültek sorozatgyártásba, ma is fontos értéket képviselnek.

A Munkácsy és Kossuth díjas Fajó János (1937-2018) volt az egyik szószólója annak, hogy a képző- és tervezőművészek érzékeny látásmódjára van szükség a játékipar forradalmasításához. A játék a gyermek emberré épülésének eszköze, nekünk pedig életkérdés, a gondolkodás szabadságának jelképe, ne mondjunk le róla!” – vallotta, és őszintén hitte, hogy a jó játékok segíthetnek abban, hogy boldogabbak legyünk és felismerjük a saját erősségeinket. A Deák Erika Galériában megrendezett, március 4-ig látogatható Fajó János: Vizuális játékok című kiállítás a művész gazdag életművének játékaira és játékos szemléletére fókuszál.


Fajó János munkássága nemcsak az absztrakt geometrikus képeiről ismert: ő volt Kassák Lajos egyetlen tanítványa, ő alapította a Pesti Műhelyt (Magyarország első magántulajdonú grafikai műhelyét), a Józsefvárosi Kiállítóterem (az első magyar nonprofit galéria) vezetője volt, tanított az Iparművészeti Főiskolán és pedagógiai témájú könyveket is írt. Ami azonban egyetemesen áthatotta a különböző tevékenységeit, az a játékok iránti rajongása volt. Gyerekkorától kezdve szenvedélyesen szeretett játszani, és lényegében művészként is ezt folytatta: játszott a színekkel, formákkal, arányokkal, a sík és a térbeliség találkozásával. „A kiállítás fontos célja, hogy bemutassuk Fajó játékait, amiket  a 70-es évek óta nem láthatott a nagyközönség. Szerettem volna viszont azt is érzékeltetni, hogy a klasszikus képzőművészeti tevékenységén belül hogyan köszön vissza ez az önfeledt formálási mód és állandó vizuális kísérletezés. A játékai mellett ezért olyan alkotásokat választottam ki a hagyatékból, amik különféle módon és különböző léptékben mutatják meg ezt. Ehhez a hatvanas évektől egészen a kétezres évekig válogattam műveket” – mesélte nekünk Lépold Zsanett, a kiállítás kurátora, aki a Fajó Alapítvány segítségével kutatja Fajó művészetének játékos szemléletét.

A központi térben három játék látható a művésztől. Zsanett szándékosan nem klasszikus posztamensekre helyezte el őket: Teplán Nóra és Varga Ádám kifejezetten erre a célra készített egyedi tervezésű asztalán kaptak helyet. „Az első 1966-os, Szín- és formaépítő játék, 36 kockából áll. A kockák oldalain különféle színek és minták kombinációi találhatók, amikből változatos konstrukciókat lehet építeni. Gyakorlatilag teljes szabadságra adnak lehetőséget, összesen 186 534 variációt lehet kirakni belőlük. Fajó ezeket elsősorban a gyerekek szín-és térlátásának fejlesztésére szánta, de a felnőttek esztétikai érzékének formálására is gondolt. Először a Fényes Adolf Teremben mutatta be őket, ahol az akkoriban kultúrpolitikai szempontból visszaszorított absztrakt művészek szervezhettek maguknak önköltséges kiállításokat. A kiállítás idején Fajó egy levelet is írt a belkereskedelmi miniszternek: kifejtette aggályát a magyarországi játékkínálatot illetően, illetve felvetette a lehetőséget játékainak tömegtermelésére. Erre viszont sosem került sor” – mesélte Zsanett.

Szín- és formaépítő játék

„A 1969-es Nyitott mű (Csúszójáték) esetében már a mű címében is utalt arra, hogy ez egyrészt játék, másrészt műalkotás. A nyitott azt jelzi, hogy mozgatható elemekből áll, így sosincs végleges formája. Az alaptáblán különféle színű faléceket lehet vízszintesen elhelyezni, hideg és meleg színskálákat létrehozva. A dinamikus, valamelyest mégis kötött rendszert úgy tervezte meg, hogy mindenképpen harmonikus színkompozíció jöjjön létre. A Csúszójátékot 1977 szeptemberében mutatta be a Józsefvárosi Kiállítóteremben a Vizuális játékok című kiállításon. Erre az eseményre utal egyébként a jelen kiállítás címe is, ahol Rubik Ernő híres kockája is szerepelt. folytatta Zsanett. „Az asztal közepén pedig a Fekete-fehér négyzetek találhatók a 2000-es évekből. A késői, inkább már szoborszerű, monokróm objektumoknál kifejezetten a formán van a hangsúly. Ezek már nem mobilisak, inkább szemléltetőeszköz-szerű játékok arról, hogy milyen sokféleképpen lehet felosztani egy kockát” – mondta el nekünk Zsanett.

Nyitott mű (Csúszójáték)
Fekete-fehér négyzetek

A galéria falán a képek ezekkel a játékokkal lépnek párbeszédbe, ugyanúgy visszaköszönnek rajtuk a szín- és formajátékok, miközben a kiállított alkotások színkombinációinak összhatása valódi vizuális gyönyörrel ér fel. Ez a fajta vizuális élvezet Fajónál kéz a kézben jár a játékos fejlesztéssel és keretbe foglalja életművének egyik legfontosabb tanulságát:  „A művészet empirikus, érzékletes tevékenység. A nézés, a tapintás által fejlődik a formaérzékünk, és ezáltal töltődünk fel életenergiával, életszeretettel. Az emberek általában nincsenek tudatában annak, hogy mennyire fontos pszichikai táplálék a formákban való gyönyörködés és simogatás” – vallotta a művész.

Fotók: Gyuricza Mátyás

továbbiak
Minimalista nyári lak Lengyelországban
design

Minimalista nyári lak Lengyelországban

A fárasztó, munkával és rohanással töltött szürke hétköznapok után az ember alig várja, hogy végre jó idő legyen, és elvonulhasson pihenni egy csendes, meghitt helyre, távol a város zajától. Ez, a szinte égig érő fenyőfákkal szegélyezett, hatalmas terasszal és mesés panorámával rendelkező lengyel tóparti nyaraló a tökéletes célpont egy békés,
Évszázadok fúziója | Lea House
architecture

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
Különleges sportruházatot tervezett a pekingi téli olimpiára az Adidas
design

Különleges sportruházatot tervezett a pekingi téli olimpiára az Adidas

Az Adidas és a Parley for the Oceans környezetvédelmi szervezet közös kollekciót tervezett a pekingi téli olimpián résztvevő brit sportolók számára. Az Egyesült Királyság zászlójának színeit alkalmazó Team GB és ParalympicsGB kollekció egy vastagabb és egy vékonyabb dzsekiből, egy leggingsből és egy női edzőcipőből áll. A felsőrészek különlegessége, hogy újrahasznosított